Kulttuuri

Demokraattinen valokuvanäyttely Tupiksella

Jakobstad Fotoklubbin jäsenet saivat kukin tasan yhtä paljon näyttelytilaa. Tuloksena on monenlaista silmäkarkkia.

Pietarsaari

Yhdeksäntoista teoksiaan näytteille asettavaa valokuvaajaa eli oikeastaan yhdeksäntoista mininäyttelyä. Näin ylitsevuotavainen on pelin henki Tupakkamakasiinilla 6. kesäkuuta avanneessa Min vägg - Minun seinäni -valokuvanäyttelyssä.

Kyse on Jakobstads Fotoklubbin näyttelystä, johon yhdistyksen jäsenet siis ovat voineet osallistua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaikkiaan yhdistyksellä on jäseniä lähes 70 ja aktiivisia noin 40, kertoi puheenjohtajaUlrica Wik näyttelyn avajaisissa.

Näyttelyn mainosjuliste on luonnollisesti kuvitettu yhdellä siinä mukana olevista töistä, joten valtavasta valikoimasta on luontevinta ensin suunnata katsomaan kyseistä kuvaa kumppaneineen.

Asialla on ollutChristofer Hägglund, jonka kuvat Lofooteilta ovat samaan aikaan dokumentaarisia ja herkkiä.

– Kuvat näyttävät myös asioita, joihin ei ehkä muuten niin tulisi tutustuttua, Hägglund kertoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Turskan aurinko- ja tuulikuivatus asiaa varten erityisesti rakennetuilla telineillä on kuvaajan käsissä ja optiikoissa itse asiassa yllättävän fotogeenistä touhua. Hienoja kuvia, tekisi mieli astua sisään ja ehkä valmista turskaakin uskaltaisi maistaa.

Toinen arktista ympäristöä kuvannut Minun seinäni -näyttelyyn osallistuja onLaila Suvanto, joka on liikkunut kameran kanssa Suomen Lapissa. Voimakaskontrastiset ja dramaattiset kuvat on otettu viime syksynä Äkäslompolon ja Kilpisjärven maisemissa.

Kilpisjärven mahtava Saana - alueen alkuperäisväestön pyhä tunturi - on myös ikoninen valokuvauskohde, joten sitä kuvaamaan uskaltautuva pistää itsensä peliin. Mainiosti Suvanto haasteessa onnistuu.

– Helpompaa olla kameran takana kuin edessä, Suvanto huikkaa kun hänet saa houkuteltua poseeraamaan kuviensa eteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monenlaista muutakin on tarjolla.Gunilla Björklundin lintukuvista jäävät mieleen etenkin kesykyyhkyt (nimestään huolimatta villieläimiä) eli pulut, joita Björklund kertoo ikuistaneensa Pietarsaaren Citymarketin liepeillä.

– Tykkään kuvata lähiluontoa, Björklund kertoi.

Pulu ja marketin parkkipaikka kuulostavat arkisimmilta mahdolliselta yhdistelmältä, mutta niinpä vain kuvissa on väriä ja voimaa kuin olisi merikotkaa kuvattu täysikuuta vasten. Björklund kertoo tarttuneensa hetkeen.

Hetkeen voi tarttua tämän näyttelyn katsojakin, kun nähtävää on niin paljon ja monenlaista. Valokuvanäyttelyssä käyminen on nykyajassa myös hyvä muistutus siitä, mitä valokuvien ottaminen myös on.

Minun seinäni -valokuvanäyttely Tupakkamakasiinin näyttelytilassa 1.7.2022 asti.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä