Paikallisuutiset

Centria oli Suomen vetovoimaisin ammattikorkeakoulu – Hakijamäärät laskivat lähes kaikissa muissa ammattikorkeakouluissa, Centriassa ne nousivat ennätyslukemiin

Centria-ammatikorkeakoululla on syytä tyytyväisyyteen. Vuoden 2022 hakutilastojen mukaan Kokkolassa, Pietarsaaressa ja Ylivieskassa toimiva Centria oli vuoden vetovoimaisin ammattikorkeakoulu.

Centriassa ensisijaisten hakijoiden määrä yhtä aloituspaikkaa kohti oli 5,24, kun koko Suomen keskiarvo oli 3,20.

– Olen erittäin iloinen. Olemme parantaneet vetovoimaamme vuosi vuodelta määrätietoisen ja pitkäjänteisen työn tuloksena. Perusta on kunnossa, eikä sinänsä ole suurta väliä, olemmeko ykkönen, kakkonen vai kolmonen, mutta totta kai kiva juttu, että nyt olimme kärjessä, toimitusjohtaja-rehtoriKari Ristimäki iloitsee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Centria on pärjännyt jo vuosien ajan siinä, kun valmistuneilta opiskelijoita on kysytty palautetta opinnoistaan. Ristimäki haluaa uskoa, että hyvä kello on kuulunut kauas ja nostanut osaltaan hakijamääriä.

Koko valtakunnan tilastojen mukaan ammattikorkeakoulujen vetovoima heikkeni merkittävästi hakijamäärien laskettua etenkin suomalaisten hakijoiden keskuudessa. Erityisesti sote-alalla tapahtui runsasta laskua.

Kari Ristimäki kertoo, että Centrialla ensisijaisten hakijoiden määrä nousi kevään yhteishaussa kaikkien aikojen suurimpiin lukemiin, yhteensä 13 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Karelia-ammattikorkeakoulussa nousua tuli prosentti, kaikissa muissa hakijamäärä laski.

Varsinaisissa yhteishauissa liiketalouden vetovoima oli 8,81 (valtakunnan 1. sija), sote-alan 4,35 (6. sija) ja tekniikan alan 3,04 (5. sija).

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Eniten olen tyytyväinen tekniikan alan hakijamäärien kasvuun. Sen suhteen on ollut hankalaa, ja ala on hyvin tärkeä tälle alueelle.

Centrian lisäksi vetovoimaisia olivat Jyväskylän ammattikorkeakoulu sekä Laurea-ammattikorkeakoulu.

Kari Ristimäellä on syytä hymyyn, kun Centria on vakiinnuttanut paikkansa vetovoimaisimpien ammattikorkeakoulujen joukossa.
Kari Ristimäellä on syytä hymyyn, kun Centria on vakiinnuttanut paikkansa vetovoimaisimpien ammattikorkeakoulujen joukossa. Kuva: Clas-Olav Slotte

Yhtenä syynä Centrian menestykselle toimitusjohtaja-rehtori uskoo olevan opintotarjonnan monipuolisuuden. Maailma muuttuu ja usein opiskelijat ovat töissä jo opintojen aikana, minkä vuoksi esimerkiksi Centrian monimuotototeutuksena järjestettävät tutkinnot ovat hyvin suosittuja.

Kari Ristimäki toimii tehtävässään vielä kevään, kunnes siirtyy eläkepäivien viettoon. Uutena toimitusjohtaja-rehtorina aloittaa Tapio Huttula. Miten Ristimäki näkee Centrian mahdollisuudet säilyttää kärkipaikkansa?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Centrian tyylinen ammattikorkeakoulu ei yhtä miestä kaipaa. Meillä on vahva organisaatio. Katson tulevaisuuteen kovin luottavaisena, Ristimäki vastaa.

Centrian aloituspaikkojen määrä on kasvanut varsinaisissa hauissa vuodesta 2020 vuoteen 2022 mennessä yhteensä 226 aloituspaikalla. Täten myös opiskelijamäärä on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Ammattikorkeakoulussa opiskelee tällä hetkellä noin 4 000 opiskelijaa.

Kevään 2023 ensimmäinen yhteishaku starttaa keskiviikkona 4. tammikuuta jatkuen 18. tammikuuta saakka.

Tammikuun haussa opiskelupaikka on tarjolla englanninkielisiin koulutuksiin. Suomenkieliset koulutukset ovat haussa kevään toisessa yhteishaussa maaliskuussa.

Juttua täydennetty29.12. klo 11.04 Kari Ristimäen haastattelulla.

Lue myös:

Centrian uusi toimitusjohtaja-rehtori Tapio Huttula palaa käytännön hommiin – "Olen pyörinyt amk-maailmassa käytännössä siitä asti, kun niitä alettiin vakinaistaa"

Centria kasvaa, mutta lisääntyneet opiskelijamäärät eivät näy ruuhkina kampusten käytävillä – Alueen työelämän tarpeisiin pyritään vastaamaan muun muassa uudella akkutekniikan koulutuksella

Centria porskuttaa aallon harjalla – Ammattikorkeakoulu on haluttu ja osaava kumppani mitä moninaisimpiin projekteihin

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä