Paikallisuutiset

Centria alkaa kouluttaa insinöörejä englanniksi Pietarsaaressa

Ammattikorkeakoulu Centria aloittaa ensi vuonna englanninkielisen tuotantotalouden insinöörikoulutuksen Pietarsaaressa. Kuva: Antti Varonen

Centrian hallitus päätti tiistaina vuoden 2025 koulutustarjonnasta. Hallitus hyväksyi kokouksessaan myös uuden strategian. Yksi uuden strategian tavoitteista on vastata alueen koulutustarpeisiin.

Centria on käynyt koulutustarjonnan kehittämisestä keskusteluja toimialueensa yhteistyökumppaneiden kanssa. Keskusteluissa on tunnistettu uuden insinöörikoulutuksen tarve Pietarsaaressa, koskien erityisesti tuotannollisten yritysten osaamistarpeita.

Tähän tarpeeseen vastataan käynnistämällä syksyllä 2025 uusi tuotantotalouden insinöörikoulutus. Pietarsaaressa toteutettava koulutus on englanninkielinen ja tukee Campus Allegrossa jo käynnissä olevia tradenomin sekä tieto- ja viestintätekniikan insinöörin koulutuksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Centrian hallituksen pietarsaarelaisjäsen Jarmo Ittonen on erittäin tyytyväinen tehtyyn päätökseen. Uudessa koulutusohjelmassa on 25 aloituspaikkaa.

– Saimme lisättyä koulutustarjontaa Campus Allegroon. Nämä teollisuuteen suuntautuvat koulutuspaikat istuvat hyvin tänne, Ittonen sanoo.

Centria oli edellisviikolla kutsunut Pietarsaaren alueen yrittäjiä palaveriin ideoimaan, mitä alkavassa koulutuksessa tulisi ottaa huomioon.

– Sieltä tulikin hyviä vinkkejä ja toiveita, mihin koulutusta painotettaisiin. Yritykset odottavat tästä aika paljon, ja ne ovat osoittaneet, että tarvetta tällaiselle koulutukselle on.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuulemansa perusteella Ittonen arvioi, että insinöörikoulutettavien työllistymismahdollisuudet tulevat olemaan hyvät.

Koulutukseen voivat hakeutua sekä paikalliset että muualta tulevat ihmiset.

– Tämä mahdollistaa myös sen, että yritykset saisivat tarvitsemaansa työvoimaa. Nämä ovat monimuotokoulutuksia, eli myös jo työssäolevat voivat hakeutua näihin. Se antaa ihmisille paljon enemmän mahdollisuuksia opiskella. Ja monimuotokoulutus on osoittautunut halutummaksi kuin perinteinen päiväkoulutus, Ittonen sanoo.

Koulutuskieli on englanti. Tälle Jarmo Ittonen näkee parikin painavaa perustetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ensinnäkin koulutukseen voivat hakeutua myös ruotsinkieliset, mikä mahdollistaa laajemman hakijamäärän. Toisekseen tuon tason työntekijöiden on jo hallittava työkielenään myöskin englantia.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Centrialle lisärahoitusta 0,5 miljoonaa euroa yhden sairaanhoitajaryhmän kouluttamiseen. Centria käyttää saamaansa rahoituksen käynnistämällä sairaanhoitajakoulutuksen lähihoitajataustaisille Ylivieskassa syksyllä 2025. Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena.

Lisäksi Centriassa käynnistyy uutena maisteritasoinen data-analytiikan ja liiketoiminnan kehittämisen ylempi ammattikorkeakoulututkinto (YAMK).

Kaikkiaan Centrialla tulee vuonna 2025 hakuun lähes 1200 aloituspaikkaa, kun juuri päättyneessä vuoden 2024 yhteishaussa paikkoja oli noin 1050.

//Juttua on päivitetty 28.3. klo 14.15 Jarmo Ittosen haastattelulla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä