Paikallisuutiset

Carina Puhto luo hyvinvointia taiteen kautta: ”Toivon, että katsojan aika pysähtyisi hetkeksi”

Pietarsaaresta Alahärmään muuttaneen akvarellistin töitä on esillä kirjastossa.

Pietarsaarelaistaustainen Carina Puhto maalaa mielellään myös satu- ja fantasiamaailmoita. Hänen takanaan kirjaston näyttelytilassa kettu juoksee yli järven. Kuva: Pentti Höri

Kauhavalla, Alahärmässä asuva Carina Puhto tähtäsi taiteilijan uralle jo varhain.

– Varmaan se käynnistyi siinä vaiheessa, kun osasin pitää kynää kädessä. Lapsena piirsin aina kaikki paperin kulmat, kirjekuoret ja värityskirjat täyteen. Ajattelin ryhtyväni öljyvärimaalariksi, kun pääsen eläkkeelle, Pietarsaaresta kotoisin oleva Puhto kertoo.

Pitkän tähtäimen suunnitelmaan tuli muutos, kun hän huomasi, että oma terveys kärsii öljyväreistä erittyvistä katkuista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Innostuin katselemaan akvarelleja, ja ajattelin että siinähän se on. Vesivärit ovat aika lailla myrkyttömiä ja hajuttomia, mutta eivät suinkaan värittömiä.

Parisen vuotta sitten kokoaikaiseksi taiteilijaksi heittäytyneellä Carina Puhdolla on parhaillaan näyttely Pietarsaaren kirjastossa lokakuun loppuun asti. Omia näyttelyitä hänellä on ollut tiuhaan ympäri Pohjanmaata.

– Olen suurin piirtein siirtynyt yhdestä näyttelystä toiseen. Minulla on pyrkimys löytää sellaisia tiloja, joihin kaikilla on mahdollisuus päästä ilmankin pääsymaksua.

Puhto sanoo agendakseen yleisen hyvinvoinnin lisäämisen taiteen kautta. Luontoaiheet sekä sadun ja fantasian maailma ovat hänelle läheisimmät tulokulmat maalaamiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ne eivät sido minua kuvaamaan luontoa valokuvantarkasti tieteen nimissä, vaan pyrin luomaan tunnelmia. Erityisesti minua kiinnostavat puut. Ne elävät omaa elämäänsä ja niissä on rauhaa ja seesteisyyttä samalla, kun maailma on aika hektinen ja ihmiset juoksevat paikasta toiseen.

Myös pysähtyneisyys ja miksei keskeneräisyyskin ovat hänen mielenkiintonsa kohteita.

– Toivon, että katsojan aika pysähtyisi hetkeksi siihen, kun hän katsoo teosta ja sen tunnelmaa.

Näyttelyssä hänen suosikkityönsä on nimeltään Puuvanhus. Hän pitää sitä hyvänä esimerkkinä halustaan jättää kuva ikään kuin puolivalmiiksi – sitähän elämäkin tapaa olla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puuvanhus-nimisessä työssä voi nähdä keskeneräisyyttä, mikä on ollut Carina Puhdon tarkoituskin. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaresta Carina Puhto muutti, kun aviomiehen työ sitä vaati. Uusi asuinpaikka löytyi kuitenkin verraten läheltä.

– Alahärmässä molemmilla oli sukulaisia, joten se oli luonteva muuttokohde. Maaseutu on muutenkin sydäntäni lähellä. Pietarsaaressa käyn säännöllisesti, kaupungissa on paljon ystäviä, tuttavia ja sukulaisia.

Hoitoalalla työskennellyt Puhto päätti kuluttavan työn ja pitkien työmatkojen takia kokeilla täysipäiväistä taiteen tekoa alle viisikymppisenä.

– Nyt on mennyt pari vuotta niin, että olen vain maalannut ja pitänyt työpajoja. Tällä hetkellä vedän ensimmäistä akvarellikurssiani omassa kansalaisopistossa. Sille näyttää olevan ihan kivasti kiinnostusta.

Hän toki myöntää, että taiteilijan leipä on kapea, kilpailua on ja piirit ovat Suomessa pienet.

– Kyllä se vaatii määrätietoisuutta, sitä ettei heti anna periksi. Olen kuitenkin mennyt pienin askelin eteenpäin ja saanut paljon hyvää palautetta. Teoksiakin on mennyt jonkin verran kaupaksi.

Bambunlehti-maalauksessa Carina Puhto on käyttänyt negatiivista akvarellitekniikkaa, jossa kohteen muoto tuodaan esiin maalaamalla taustat. Kuva: Pentti Höri

Taiteilijan ajasta suuri osa menee brändin luomiseen ja markkinointiin, somessa olemiseen.

– Tärkeämpää ja luontevampaa olisi ihmisten henkilökohtainen kohtaaminen ja taiteesta puhuminen kasvotusten.

Akvarellien maalaamisesta Carina Puhto sanoo jaksavansa puhua monta viikkoa, vaikkei niin nukkuisikaan välillä.

Hänen näyttelynsä Pietarsaaren kirjastossa on esillä 31. lokakuuta saakka.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä