Paikallisuutiset

Campus Allegro juhlii ensimmäistä vuosikymmentään: yhteistyön ja luovuuden roolin uskotaan vain korostuvan yhä hektisemmäksi käyvässä maailmassa

Campus Allegron juhlavuoden tapahtumia ovat olleet suunnittelemassa vas. rehtori Örjan Andersson (Novia), Martin Granholm (Pro Allegro),  Anna Madsen (Schauman-sali), Sara Åhman (Centria), kulttuurikoulutuksen johtaja Håkan Omars (Novia), rehtori Peter Roos (Wava-opisto), projektipäällikkö Evelina Gottberg ja kulttuuripäällikkö Åsa Blomstedt (Söfuk).
Campus Allegron juhlavuoden tapahtumia ovat olleet suunnittelemassa vas. rehtori Örjan Andersson (Novia), Martin Granholm (Pro Allegro), Anna Madsen (Schauman-sali), Sara Åhman (Centria), kulttuurikoulutuksen johtaja Håkan Omars (Novia), rehtori Peter Roos (Wava-opisto), projektipäällikkö Evelina Gottberg ja kulttuuripäällikkö Åsa Blomstedt (Söfuk). Kuva: Pentti Höri

Campus Allegro valmistui ja avattiin monimuotoiselle kulttuuri- ja koulutustoiminnalle syksyllä 2012. Virallisia avajaisia vietettiin 16. maaliskuuta 2013.

Alkava talvi on toisin sanoen kampuksen kymmenes, ja sitä juhlitaan nyt syksystä kevääseen asti. Ohjelmistossa on Campus Allegro 10 -merkkisen brändin alla kymmeniä tapahtumia.

Ensimmäisenä sellaisena järjestetään juhlaseminaari torstaina 27. lokakuuta. Musiikin ja tarjoilun lomassa on luvassa kolme paneelikeskustelua, joissa luodataan kampuksen historiaa suunnitteluvaiheesta nykypäivän kautta tulevaisuuden näkymiin. Pöydän taakse istahtavat eri vaiheiden toimijat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muu syksyn ja kevättalven ohjelmisto koostuu konserteista, Rusk-festivaalista, teatterista, näyttelyistä ja muista kulttuuritapahtumista. Mukana ovat kaikki Campus Allegron koulutus- ja kulttuuritoimijat.

Juhlagaala pidetään 18. maaliskuuta teemalla "Suuri maailma pienessä kaupungissa".

Vaikka tilaisuuksia on lukuisia, niissä ei erityisesti pröystäillä. Kaikki mitä esitetään, olisi esitetty muutenkin – nyt tapahtumat vain saavat 10-vuotisjuhlavuoden statuksen ylleen.

– Juhlimme isosti, mutta myös kestävästi ja vastuullisesti. Nostamme esiin normaalia toimintaamme, joka on jatkunut jo 10 vuoden ajan, ja josta olemme ylpeitä. Vaikka ohjelma näyttää arvokkaalta ja se sitä sisällöllisesti onkin, se ei aiheuta meille korkeita lisäkustannuksia, Novian kulttuurikoulutuksen johtajaHåkan Omars tähdentää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuosikymmen on kulunut nopeasti, järjestäjät toteavat. Paljon on myös tapahtunut. Wava-opiston rehtoriPeter Roos pitää kehitystä räjähdysmäisenä.

– Esimerkiksi Wava-opisto oli 10 vuotta sitten pelkkä musiikkiopisto. Nyt meillä on sen lisäksi teatterin, tanssin sekä kuva- ja sanataiteen opetusta, festivaaleja ja suuria projekteja jotka pyörivät koko ajan. Kaikki tapahtuu yhteistyössä Campuksen muiden toimijoiden kanssa. Juuri yhteistyö on tärkeää ja se, että me kaikki vedämme vahvasti samaan suuntaan, Roos sanoo.

Tärkeä ala ammattikorkeakoulujen Centrian ja Novian toimintaa on tutkimus ja kehitys.

– On selvää, että tämä rakennus on mahdollistanut toimintamme jatkumisen täällä,Sara Åhman Centriasta toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

TeollisuusneuvosMartin Granholm vaikutti aikanaan vahvasti siihen, että Campus Allegroa päästiin rakentamaan. Hän istui muun muassa Åbo Akademin säätiön hallituksessa, kun suursatsauksesta alettiin tehdä päätöksiä.

Miltä pietarsaarelainen kulttuuri- ja koulutuselämä näytti ennen ja miltä se näyttää nyt?

– Minulla on vahva uskomus, että Campus Allegrolla on ollut merkittävä vaikutus kaupunkiin kokonaisuutena. Vastaus kysymykseen toivottavasti löytyy pian käynnistyvässä projektissa, jossa yritämme tutkimuksen avulla selvittää, mitä nuorten ihmisten kansoittama kortteli on tarkoittanut Pietarsaaren kehitykselle, Granholm vastaa.

Granholmin nyttemmin edustaman Pro Allegro -tukiyhdistyksen toteuttamassa tutkimuksessa pyritään avaamaan kampuksen merkitystä Pietarsaarelle ja seudulle myös numeroiden valossa. Entinen UPM:n varatoimitusjohtaja nostaa puheessaan pehmeät arvot korkealle, kun tulevaisuudessa esimerkiksi kilpaillaan työvoimasta entistä kovemmin.

– Tämän päivän maailmassa vaaditaan paitsi nopeutta, myös innovaatiokykyä ja luovuutta. Kun yritys tukee kulttuuria, sitä ei pidä nähdä lahjoituksena. Jatkossa se on nähtävä myös osana henkilöstöpolitiikkaa, joka tekee työpaikoista entistä houkuttelevampia. Luovuuden rooli on tulevaisuudessa aivan toinen kuin tänään, Martin Granholm näkee.

Campus Allegro 10 vuotta

Poimintoja juhlavuoden ohjelmasta:

27.10. Juhlaseminaari, mm. kolme paneelikeskustelua. Vapaa pääsy, ilmoittautuminen Campuksen sivuilla 20.10. mennessä.

22.–26.11. Rusk – kamarimusiikkia Pietarsaaressa.

20.–22.1. Novian näyttämötaidefestivaali.

14.2. Elinkeinoelämän ja korkeakoulujen ystävänpäivätapahtuma.

14.3. Näyttely "10 vuotta alumneja".

18.3. Juhlagaala "Suuri maailma pienessä kaupungissa".

Useita konsertteja ja tapahtumia läpi syksyn ja talven.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä