Paikallisuutiset

Blomqvistin taimisto vuoden yritykseksi Pedersöressä – Vienti vetää Islantiin saakka

Blomqvistin taimiston Leif Blomqvist on tullut tunnetuksi myös kirjoittajana.
Blomqvistin taimiston Leif Blomqvist on tullut tunnetuksi myös kirjoittajana. Kuva: Jukka Lehojärvi

Minna Mustonen

Vuoden yritykseksi Pedersöressä valittiin Blomqvistin taimitarha. Kahden sukupolven pyörittämässä perheyrityksessä myydään taimia paikallistasolla, harjoitetaan verkkokauppaa ja viedään tuotteita Ruotsiin, Norjaan, Venäjälle ja Islantiin.

Puutarhuri Leif Blomqvistin kiinnostus puutarhakasveihin syntyi isoäidin marjapuutarhassa Kruunupyyssä. Isoäiti oli yksinhuoltaja ja kasvatti tulojaan myymällä marjoja. Tänä syksynä on kulunut 35 vuotta siitä, kun Blomqvistin taimiston toiminta pääsi toden teolla vauhtiin. Leif Blomqvist oli kuitenkin jo ennen sitä myynyt mustaherukkapensaita pienessä mittakaavassa Vaasan, Kokkolan ja Pietarsaaren toreilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun asiakkaat alkoivat kysellä muitakin marjalajikkeita, Blomqvist sai rohkeutta laajentaa toimintaa. Alussa marjapensaita viljeltiin noin puolen hehtaarin suuruisella alueella. Nykyisin taimitarha käsittää kahden–kolmen hehtaarin maa-alueen Lepplaksissa. Yrityksen tuoteluettelossa on tällä hetkellä tuhansia lajikkeita.

Blomqvist ja hänen henkilöstönsä pyrkivät aktiivisesti löytämään kestäviä lajikkeita, jotka sopivat pohjalaisiin oloihin.

Omistautuneisuus ja kehittämistyö ovat syitä siihen, miksi Blomqvistin taimisto valittiin tänä vuonna Pedersören kunnan yrittäjäpalkinnon saajaksi. Alatuntemuksensa ansiosta Blomqvist on lisäksi saanut tunnustusta sekä kotimaisilla että kansainvälisillä messuilla. Viimeisin innovaatio koskee punaista riippakoivua, jolle Blomqvist on saanut jalostusoikeudet.

Verkkokaupan perustaminen kymmenen vuotta sitten oli tärkeä virstanpylväs yrityksen historiassa. Verkkomyynti kasvaa tasaista tahtia, ja useimmat asiakkaat tulevat Ruotsista. Blomqvistin mukaan menestys perustuu sekä asiakkaiden luottamukseen suomalaisia kasveja kohtaan että alempaan hintatasoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tukkumyynti on tärkein osa taimiston toimintaa. Lähes 50 prosenttia tuotteista menee vientiin. Blomqvistilla on jälleenmyyjiä paitsi Suomessa myös Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä. Tuotteita viedään satunnaisesti myös Islantiin.

Keväällä Blomqvistin taimisto sai myös fyysisesti jalansijaa Ruotsissa, kun yrityksestä tuli Uumajassa toimivan Smultronstället-kauppapuutarhan enemmistönomistaja. Siellä kyseessä on yksinomaan vähittäismyynti suoraan asiakkaille.

Yrityksessä on meneillään sukupolvenvaihdos. Leif Blomqvistin lapset Melissa ja David Blomqvist ovat nykyään yrityksen osakkaita.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä