Paikallisuutiset

Beatlesin tribuuttibändi saapuu Pietarsaareen ja Kokkolaan – Konserttikiertue oli vaakalaudalla, koska "John Lennonin" vaimo synnytti tyttären

Koska alkuperäistä The Beatlesia ei voi nähdä esiintymislavalla, seuraavaksi paras vaihtoehto on tribuuttibändi.

Yesterday, Here Comes the Sun, Let it Be, Hey Jude ja monet muut The Beatlesin klassikot heräävät eloon, kun brittiläinen The Upbeat Beatles saapuu Kokkolaan ja Pietarsaareen tulevana viikonloppuna. Yhtye on tunnettu harmonioistaan ja kitarasooloistaan sekä brittiläisestä huumorista.

Bändi sai merkittävän huomionosoituksen, kun se kutsuttiin esiintymään The Beatlesin managerista Brian Epsteinistä kertovan Midas Man -elokuvan lanseeraustilaisuuteen ensi vuoden alussa liverpoolilaisella Cavern Clubilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tribuuttibändiä voi pitää yhtenä cover-bändien alalajina. The Upbeat Beatlesin managerinJohn Wilsonin mukaan pelkästään toisen artistin ulkoisen olemuksen kopioiminen ja kappaleiden opetteleminen eivät riitä tekemään tribuuttibändistä hyvää.

– Taso määräytyy sen mukaan miten hyvin bändi soittaisi muuta musiikkia. Me voisimme soittaa muutakin musiikkia, mutta olemme mieltyneet Beatlesin musiikkiin, sanoo Wilson.

Wilson vastaa puhelimeensa autosta, matkalla Lappeenrannasta Jyväskylään. Lauantaina alkanut kahdeksan konsertin Suomen-kiertue päättyy viikonloppuna Kokkolan Snellman-salissa ja sunnuntaina Pietarsaaren Schaumansalissa järjestettäviin konsertteihin.

Fanien kaipuu kuunnella idoliensa musiikkia tai nähdä edes kopioita heistä työllistää tribuuttibändin jäsenet kokopäiväisesti. Keikkoja on vuosittain 120 eri puolilla maailmaa, suurin osa kotikentällä Britanniassa, joka on täynnä Beatles-asiantuntijoita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

The Upbeat Beatles perustettiin 1990-luvun lopulla. Wilson esitti alkuperäisessä kokoonpanossa Paul McCartneyta.

– Siirryin manageriksi siinä vaiheessa, kun tulin liian vanhaksi "Maccan" rooliin. Muutenkin bändissä on ollut vaihtuvuutta. Soittajia on tullut ja mennyt vuosien varrella, kertoo Wilson.

Ainoa nykyisen kokoonpanoon kuuluva alkuperäisjäsen on Colin Yates (George Harrison).

Viimeisin vaihdos tapahtui vain päivää ennen Suomen-kiertuetta, kun John Lennon-hahmon vaimo synnytti tyttären, joten Lennonin oli jäätävä kotiin. Tuuraaja löytyi rapakon takaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Onneksi minulla on Yhdysvalloissa tuttu kaveri, joka on kiertänyt maailmaa esittäen John Lennonia.

Alkuperäinen Beatles teki kolmetoista studioalbumia, joista ensimmäinen Please Please Me tuli myyntiin vuonna 1963. Yhtyeen elinkaari oli noin vuosikymmenen mittainen, mutta siihenkin mahtuu erilaisia vaiheita, kun nuoret mustiin pukuihin pukeutuneet moppitukat muuttuivat hippikauden partaveikoiksi. Wilsonin mukaan muodonmuutos ei tapahtunut hetkessä, vaan siihenkin mahtuu kaikkiaan neljä eri vaihetta.

– Esityksessämme edetään aikajärjestyksessä varhaisista melodioista lopulta Abbey Roadiin. Vaiheesta toiseen siirtyminen huomioidaan myös esiintymisasuissa hän kertoo.

Esitys kestää kaksi tuntia ja kappaleita esitetään kaikkiaan 30-35. The Upbeat Beatles osaa lähes koko Beatlesin tuotannon.

– Yleisesti ottaen pystymme vastaamaan yleisön toivomuksiin seitsemän kertaa kymmenestä. Tietenkin yhtyeen tuotannossa on myös joitakin tuntemattomia kappaleita, joita yleisö ei tunne eikä siten koskaan kysy niitä. Tuskin kovin moni tuntee esimerkiksi Rocky Raccoonia, kertoo Wilson.

Alkuperäisen Beatlesin taival päättyi vuonna 1970 Let It Be-abumiin, jonka jälkeen nelikko jatkoi uraansa muissa ympyröissä.

Yli puoli vuosisataa sitten toiminut yhtye on jälleen ajankohtainen. Let It Be-sessioista julkaistaan kolmiosainen televisiosarja, joka esitetään Disney+-kanavalla 25.–27. marraskuuta.

Wilson selittää ilmiön pysyvyyttä melodioiden maagisella vetovoimalla sekä McCartneyn ja Lennonin laulutaidolla.

– Aluksi näytti siltä, että he saivat väärän tuottajan (George Martin), väärän levy-yhtiön (Parlophone) ja väärän managerin (Brian Epstein), mutta lopulta kaikki nämä osoittautuivat parhaiksi mahdollisiksi valinnoiksi.

Kun tribuuttiyhtyeen jäseniltä kysytään omia suosikkikappaleita, vastaukseksi tulee Help ja Let It Be. Rumpalin mielestä paras on tietenkin Yellow Submarine, koska siinä rumpali pääsee ääneen.

Yleisö tyydyttää nostalgian nälkäänsä, mutta mikä saa soittajan innostumaan samoista kappaleista tietoisena siitä, että uusia kappaleita ei ole tulossa?

– On hienoa nähdä yleisön innostuvan jo alkuvaiheessa, vaikka Twist and Shout ja Hey Jude ovat vielä soittamatta, vastaa Wilson.

Fakta

The Upbeat Beatles

Brittiläinen tribuuttibändi.

Yhtyeen jäsenet: Colin Yates (Paul McCartney), Simon Blight (George Harrison), Paul Detheridge (John Lennon), Roberto Bergamin (Ringo Starr)

Esiintyy ensi lauantaina Kokkolan Snellman-salissa ja sunnuntaina Pietarsaaren Schauman-salissa. Molemmat esitykset alkavat kello 20.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä