Paikallisuutiset

Azalea tuo iloa muistisairaan päivään: - Minä aina oikein odotan maanantaina, että milloin tänne pääsee, sanoo eläkeläinen.

Muistisairaiden päiväkeskuksessa on monenlaisia virikkeitä ja toimintaa.

PIETARSAARI

Muistisairaiden päiväkeskus Azalea on toiminut viitisen vuotta ja on monelle eläkeläiselle mukava tapaamispaikka. Maanantaisin ja keskiviikkoisin on suomenkielisten ja tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin ruotsinkielisten päivä.

Tarjolla on erilaista viriketoimintaa, mutta myös sijansa levolle ja rauhoittumiselle. Välillä käydään retkellä lähialueella, jossa on kauniita ja mielenkiintoisia kohteita. Muutoin ohjelmaan sisältyy muun ohjelman ohella päivittäin ulkoilua, pieni lenkki Azalean lähialueella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maanantainapaikalle kokoontui virkeitä ja toimeliaita eläkeläisiä viettämään aikaa yhdessä mielenkiintoisen ja mukavan tekemisen parissa.

” Voin paljon paremmin, kun olen alkanut käydä täällä. Vielä muutama vuosi sitten olin tosi huonossa kunnossa. Nyt olen piristynyt. Annikki Mäntynen

– Minä aina oikein odotan maanantaita, että milloin tänne pääsen. Täällä on niin kiva käydä,Esko Kultanen kertoo.

Hän mainitsee ohjelmassa olevan muun muassa erilaisia pelejä ja leikkejä sekä lauluja. Lisäksi käydään joka kerta ulkoilemassa.

– Lähialue on rauhallinen ja kaunis. Täällä on mukava liikkua, hän sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Annikki Mäntynen puolestaan käy päiväkeskuksessa molempina suomenkielisten päivänä, eli niin maanantaina kuin keskiviikkona.

– Voin paljon paremmin, kun olen alkanut käydä täällä. Vielä muutama vuosi sitten olin tosi huonossa kunnossa. Nyt olen piristynyt. Tietenkin lääkkeet osin vaikuttavat, mutta kyllä myös tämä paikka, hän toteaa.

– Täällä on monenlaista hauskaa tekemistä. On pelejä, jumppaa ja käydään ulkona pikku lenkeillä.

– Laulaminen on myös mieluisaa. Meidän oma laulumme on: Käymme yhdessä ain. Kuulin sen viikonloppuna ja ajattelin, että täällä voisimme taas tänään laulaa sen. Ajattelin ehdottaa sitä, hän lausahtaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mukaan voivat tulla yli 65-vuotiaat muistisairaat.

– He saavat kokea yhteisöllisyyttä, saavat sosiaalisia kontakteja ja järjestämme heille erilaista toimintaa ja aktiviteetteja. Samalla tuemme omaisia, he saavat vähän omaa aikaa,Anne Suo toteaa.

Ryhmissä voi olla kahdeksan henkilöä ja niihin mahtuu vielä muutama. Toimintaan on mahdollisuus tutustua ensin omaisen tai läheisen kanssa. Päiväkeskuksessa on tietty rytmi ja rutiinit, mutta sopivasti vaihtelua. Samalla eri toimintojen avulla tuetaan muistia ja viritetään ajatuksia, muistoja ja tunteita.

– Laulamme täällä joka päivä,Marit Ahlnäs kuvailee.

– Monet osaavat laulut ulkoa, sillä ennen koulussa ne piti opetella. Osaaminen tuottaa iloa ja luo turvallisuuden tunnetta, mikä on tärkeää. Kokee, että osaa, Anne Suo lisää.

Niin ikään luetaan. Paikallislehti käydään läpi, kun se on ilmestynyt. Samoin luetaan tarinoita ja näytelmiä.

– Meillä on niin ikään erilaista jumppaa, sormijumppaa, harjoitellaan tasapainoa ja voimme pelata esimerkiksi petanqueta. Kaapeissamme on roolivaatteita eli osallistujat voivat näytellä, Marit Ahlnäs sanoo.

Joskus on bingoa. Niin ikään on leipomispäiviä. Joka haluaa, saa olla mukana auttamassa. Leipomusten tuoksu virittää myös muistoja.

– Tunteet saavat tulla niin ikään esiin. Täällä voi nauraa ja itkeäkin,Åsa-Maria Åsvik lausahtaa.

Levolle on oma sijansa lepo- tai oleskeluhuoneessa. Azaleassa ollaan kuitenkin koko päivä klo 10 - 15. Ohjelmaan sisältyvät niin ikään lounas ja iltapäiväkahvit. Henkilökunta on ideoinut tilojen sisustusta siten, että siellä olisi kodinomainen ja viihtyisä tunnelma. Yhdessä päiväkeskuksen asiakkaiden kanssa askarrellaan somisteita. Hiljakkoin tehtiin värikkäitä syksyn kukkia koristamaan oleskelutiloja.

Azaleassa tapaa tuttuja, monet käyvät siellä pidempään ja oppivat tuntemaan toisiaan. Saadaan sosiaalisia kontakteja ja voi kokea yhteisöllisyyttä.

– Täällä käy myös esiintyjiä. Esimerkiksi Sinkerit tulevat laulamaan ja laulattamaan kerran kuukaudessa ja kaikki tykkäävät heidän lauluistaan. Olemme hyvin kiitollisia heidän vierailuistaan, Anne Suo toteaa.

Marit Ahlnäs lisää kävijöihin Kytömäen päiväkodin lapset, jotka käyvät säännöllisesti laulamassa ja leikkimässä.

– Lapset tuntevat meidät ja vilkuttavat, kun käymme lenkillä ja menemme ohi, Åsa-Maria Åsvik kertoo.

Aikaa vietetään päiväkeskuksessa erilaisissa puuhissa, mutta silloin tällöin tehdään retkiäkin yhdessä. On käyty muun muassa Sundin puutarhalla, Tyynelän tonttulassa, Koulupuistossa, Aspegrenin puutarhassa, Skorpan-kahvilassa ja käsityöläispuodissa sekä Villa Svedenissä. Tiistaina odotti retki Merilään.

Pietarsaaressa ja lähialueella on paljon kaunista nähtävää, josta saa mieluisia elämyksiä. Kesällä voi pistäytyä lähirannassa vaikka piknikillä.

– Tavoitteenamme on, että täällä käyvillä olisi mukavia päiviä ja niissä sisältöä. Jos saamme siitä hyvää palautetta, se on mieluinen lisä työhömme.

– Tuntuu hyvältä, kun kuulee asiakkaiden odottavan pääsyä päiväkeskukseen, Anne Suo lausahtaa.

Hän kiittelee myös kuljetuspalvelua, joka huolehtii kuljetusta tarvitsevista hyvin ja ajallaan tuo ja vie heitä. Se luo osaltaan turvaa asiakkaille ja heidän läheisilleen.

Anita Salmi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä