Paikallisuutiset

Asukas ei säästele kehuja uudesta Clara-osastosta: - Tämä paikkahan lähentelee taivasta, sanoo Aino Syynimaa.

Aino Syynimaa, 89, ei säästele kehuja kuvaillessaan viihtymistä uudella Clara-osastolla Koivurinteellä. Oma huone on vailla vertaa, yhteinen oleskelu- ja ruokailutila aivan ihana, rollaattorilla mahtuu ovista helposti köpöttelemään leveillä käytävillä. On valoisaa ja niin uutta, että silmiin koskee. – Täytän aprillina jo 90. Välillä on käynyt mielessä, etteikö se Luoja meinaa korjata minua pois. Nyt taas ei enää ole kiire lähteä kun tämä paikka lähentelee taivasta, nauraa karjalaismummo.

Asukkaat ovat muuttaneet Koivurinteen uudelle Clara-osastolle, kuka mistäkin väistötilasta. Uutuuttaan tuoksuvissa huoneissa heräiltiin ensimmäisen nukutun yön jälkeen keskiviikkona. Päivä hurahti niin asukkailla kuin henkilökunnallakin paikkoja ihaillessa ja niihin tutustuessa. Bingovuorosta ei kuitenkaan tingitty, vaan sitä pelattiin normaaliin aikaan samalla suurella porukalla. Aino Syynimaalla oli hyvä kutina voitosta, tiedä häntä jos onnistaisi, kun mielikin on niin kevyt ja iloinen.

– Ei tässä voi kuin hymyillä, niin mukavalta tuntuu saada asua näin hienossa talossa, jossa kaikki on mahtavaa ja ihanaa. Aamulla kun heräsin, mietin, onko tämä edes totta? Vaikka olinhan minä ihan tyytyväinen väliaikaistiloissakin, Syynimaa tuumii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koivurinteellä viettämistään vuosista ei karjalaismummo jaksa enää pitää lukua.

– Kuka niitä laskee. Niin pitkä on elämäntaival kuitenkin ollut, että luulisi yhdelle evakolle ja tupakkaenkelille siinä olevan riittämiin. Kymmenen vanhana lähdin Suojärveltä perheen kanssa sotaa pakoon. Tänne Pietarsaareen päädyin ja elossa ollaan. Vaikka olen minä monesti jo ehtinyt pelätä, ettei Luoja vaan unohda, että tuolla on yksi, joka pitäisi korjata pois. Kun on elänyt niin pitkään, että täyttää seuraavana aprillina 90, saa tällaisiakin ajatuksia sanoa ääneen, eikös vaan, nauraa Aino Syynimaa.

– Karjalan luonne on vissiin sitä sitkeämpää sorttia. Enkä kyllä koskaan oppinut polttamaan, vaikka olin töissä tupakkatehtaan sikarikoneella 18-vuotiaasta asti. Ennen sitä olin Warma-ravintolassa enkä kyllä oppinut juomaankaan, tosin oli vaan keittiön puolella apulaisena perkaamassa lintuja ja kaloja, hän pohtii pilke silmässä kysymystä pitkän iän salaisuudesta.

Noin1000 neliön ja l-muotoinen uudisosa on liitetty Koivurinteen päärakennukseen. Osasto on saanut nimensä Koivurinteen entisen johtajan Clara Lindemanin mukaan. Huoneita on 20, joista 16 on yksiötä ja 2 kaksiota. Kaksiot sopivat vaikkapa pareille, jotka haluavat asua yhdessä. Niitä voidaan kuitenkin myös käyttää yksiöinä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Modernit viilennyslaitteet löytyvät kaikista huoneista. Neljässä huoneessa on nostolaitteet helpottamassa hoitajan työtä. Nostolaitteella pääsee viemään asukasta nostoliinalla paitsi vessaan myös eri puolille huonetta katossa kulkevien kiskojen ansiosta.

– Leveistä ja kevyesti aukeavista ovista pääsee helposti sairaalasängyillä, jotka ovat osastolla käytössä.

Yhteisiä oleskelutiloja on kaksi, yksi isompi ruokailusalin yhteydessä ja toinen pienempi terassin yhteydessä. Koivurinteen johtajaKari Pihjalamäki esittelee myös kuinka osastolle on haettu lämpöisyyttä väreillä, huonekalujen materiaaleilla ja käytävien sisustuspaneeleilla.

Aiemmin tontilla sijainneessa rakennuksessa oli sisäilmaongelmia. Purkutyöt aloitettiin vuosi sitten elokuussa. Pihatöiden on määrä valmistua lokakuussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koivurinne tarjoaa tehostettua palveluasumista. Asukkaita on viidellä osastolla kaikkiaan lähes 90 ja saman verran työntekijöitä.

Pirkko Högkulla

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä