Paikallisuutiset

Asiakkailta satelee surunvalitteluja Marketorin lopettamisen vuoksi: Kauppiastakin surettaa - ”Olen itkenyt joka päivä”

Kauppias Annika Eklund-Storrank ja pitkäaikainen asiakas Gunvor Luukkonen keskustelemassa tilanteesta. Kuva: Pirkko Högkulla

K-market Marketor keskustassa sulkee ovensa vuodenvaihteessa. Liikekiinteistössä seinänaapurina toimiva Musti ja Mirri -myymälä etsii puolestaan uusia vuokratiloja Pietarsaaresta. Kiinteistön on tyhjennyttävä lisärakentamisen vuoksi.

Monet K-market Marketorin vanhemmat asiakkaat ovat viime päivinä halunneet tavata kauppiaspari Annika Eklund-Storrankin ja Miika Storrankin henkilökohtaisesti ilmaistakseen osanottonsa liikkeen sulkemisen vuoksi.

– Ihan valitellaan surua eikä oikein tahdota uskoa tapahtunutta. Ihmetellään miksi. Itsekin olen itkenyt joka päivä vuokrasopimuksen irtisanomisesta saamani tiedon jälkeen. Tunteet ovat pinnalla ja kyyneleet nousevat vielä silmiin herkästi, kuvaa Annika Eklund-Storrank.

– Tammikuussa ei kauppaa kuitenkaan enää näissä tiloissa tehdä. Edessä on loppuumyynti. Viimeinen päivä joulukuuta pitää olla hunajat pois hyllyiltä ja myymälä suljetaan, hän toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viimeinen päivä joulukuuta pitää olla hunajat pois hyllyiltä - myymälä suljetaan.

Tiloja vuokrannut Kesko Oy on sanonut vuokrasopimuksen irti koska rakennuksen pietarsaarelainen omistaja Kiinteistö Oy Jaakonhalli on sanonut irti sopimuksen Keskon kanssa.

Rakennuksen omistava kiinteistöyhtiö suunnittelee yksikerroksisen liikerakennuksen paikalle kolmikerroksista asuin/liikekiinteistöä. Liiketilat sijoittuisivat alakertaan. Lisärakentaminen vaatii asemakaavamuutoksen, joka on työn alla. Kortteli on tarkoitettu tällä hetkellä vain liikerakentamiseen, mutta jatkossa olisi tarkoitus sallia myös asuntorakentaminen.

Annika Eklund-Storrankin haaveissa oli Marketorin uudistaminen ja palvelujen laajentaminen. Kuva: Pirkko Högkulla

Marketor avasi ovensa marraskuussa 1974. Kauppiasparina toimi Raimo ja Sirpa Kuoppala.

Se oli aikansa iso ja moderni tavaratalo, jossa asiakkaat saivat itse poimia tuotteita hyllyiltä ostoskärryihin. Oli taloustavaraa laidasta laitaan, pitkä palvelutiski, oma vaateosasto ja runsas hedelmäosasto.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Itse olin pikkutyttö kun Marketor avattiin. Siellä näin ensimmäistä kerta kiivi-hedelmän. Hedelmäosaston keskellä seisoi naismyyjiä punnitsemassa asiakkaan valitsemia ja pussiin itse laittamia hedelmiä, muistelee Annika Eklund-Storrank.

Kahta K-markettia, Pietarsaaren Marketoria ja Uudenkaarlepyyn Torghallenia pyörittävän kauppiasparin visioissa oli vielä alkukesällä toisenlainen vuosi.

Pietarsaaren myymäläremonttia oli kaavailtu aloitettavaksi jo vuoden 2022 elokuussa. Toivossa eleltiin viime syksystä talven ja kevään yli kesään, siitä kertovaa puhelinsoittoa odotellen. Haaveissa nähtiin miten liikkeen ilme uudistuisi ja palvelut laajenisivat.

Odotettu puhelu tulikin lopulta, mutta viesti vei jalat alta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kun näin mistä numerosta puhelu tulee, ajattelin heti, että jess, nyt remontti alkaa. Sainkin täysin puskista kuulla, että vuokrasopimus on sanottu irti, remonttia ei tule.

Rakennus on Annika Eklund-Storrankin mukaan huonossa kunnossa katosta viemäreihin.

– On hometta niin, että ikkunat pidetään aina auki kun ollaan konttorissa. Alakertaan ei samasta syystä ole menoa. Ulko-ovet tapaavat reistailla. Lumen sulaessa katto vuotaa monin paikoin ja on ollut pakko laittaa ämpäriä alle, myös myymälän puolella.

– Remonttia olisi tarvittu joka tapauksessa, sillä myös kylmälaitteet olisi ollut pakko päivittää niissä käytettävien aineiden vuoksi. Me olisimme olleet osaltamme valmiita investoimaan, hän toteaa.

Annika Eklund-Strorrank huomauttaa olevansa 55-vuotias ja katsoo ettei voi jäädä odottamaan mahdollisten uusien myymälätilojen valmistumista.

– Odottaisin, jos varmuudella tietäisin, että tilat tulisivat nopeasti.

– Selvää on, että tässä korttelissa tarvitaan ruokakauppaa. Ympärillä on paljon senioriasutusta, hän muistuttaa.

Torghallenia Uudenkaarlepyyn keskustassa kauppiaspariskunta on pitänyt vuodesta 2006 lukien. Marketorin he ottivat luotsatakseen maaliskuussa 2022.

Työntekijöitä on yhteensä seitsemän. Useat heistä työskentelevät kummassakin kaupassa.

Marketor avasi ovensa K-ryhmän tavaratalona loppuvuodesta 1974 kahden torin, Heinätorin ja kauppatorin välille. Kiinteistössä on pitkään ollut muitakin liiketiloja. Kuva: Pirkko Högkulla

Musti ja Mirri -lemmikkituoteketjun myymälällä on niin ikään lähtö edessä nykyisestä osoitteesta uuteen. Kauppapaikkapäällikkö Atte Koljosen mukaan Pietarsaaressa on tarkoitus pysyä vahvasti jatkossakin.

– Olemme jo käyneet muutaman vuokranantajan kanssa keskusteluja myymälätilan vuokraamisesta. Paria kohdetta läheisyydessä ollaan silmäilty, päätöksiä ei kuitenkaan vielä ole tehty, Koljonen kertoo.

Tähtäimessä on kasvattaa Pietarsaaren myymälän valikoimaa, mikä edellyttää nykyistä isompia neliöitä.

– Tilojen valinnassa kiinnitetään erityistä huomiota myös asioinnin helppouteen, huomauttaa Koljonen.

Kiinteistö Oy Jaakonhallista ei tässä vaiheessa haluta kommentoida hanketta kun rakentamissuunnitelmat ovat kiinteistöyhtiön edustajien mukaan vielä kesken.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä