Paikallisuutiset

Ammattia kohti henkilökohtaisella tuella – Pietarsaaren nuorisotoimeen suunnitellaan erityistä ohjaajaa luotsaamaan ysiluokan oppilaita ammattiopintojen pariin

Pietarsaaren nuorisotoimen piiriin aiotaan nimetä niin sanottu nivelvaiheohjaaja, jonka tehtävänä on koota Etelänummen yläkoulun päättävistä, erityistä tukea tarvitsevista oppilaista ryhmä ja luotsata heitä vuoden ajan kohti ammattiopintoja.

Tukipolku-hankkeeseen haetaan parhaillaan rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta. Ely-keskuksen on määrä tehdä alustava päätös rahoituksesta marraskuun puolenvälin jälkeen.

Hanke käynnistyisi heti ensi vuoden alusta ja olisi kaksivuotinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Päätoteuttajana on Keski-Pohjanmaan koulutuskuntayhtymä Kpedu. Mukana ovat myös Pietarsaaren kaupunki ja kuntayhtymä Optima.

– Ajatuksena on, että pietarsaarelaisille nuorille voidaan tarjota rinnallakulkevan nuoriso-ohjaajan palveluja, myös kesäisin, kertoo opiskelijahuollon koordinaattoriAnne Eteläaho Kpedusta.

Ryhmään tulisi noin 10 ysiluokan oppilasta, jotka tarvitsevat enemmän tukea tulevaisuutensa valintoihin kuin mitä peruskoulun puitteissa on mahdollista tarjota.

Ryhmä on tarkoitettu nuorille, jotka kaipaavat apua itsetuntemukseen, sosiaalisiin suhteisiin tai elämänhallintaan, ja joiden koulunkäynnin tilanne on haastava ja kuva jatko-opinnoista epäselvä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Heille järjestetään myös vapaa-ajan toimintaa itsetuntemuksen lisäämiseksi ja omien vahvuuksien löytämiseksi.

Tarkoituksena on madaltaa kynnystä toisen asteen opintoihin siirtymisessä. Oppilaat muun muassa kävisivät Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa tutustumassa eri linjoihin.

Myös kesätöiden haussa pyritään auttamaan. Ohjaaja kulkisi näin oppilaiden mukana 9-luokan kevään, kesän ja syksyn ammattiopintojen alettua.

Pietarsaaren suomenkielinen koulutoimenjohtajaJuha Paasimäki on ollut mukana kehittämässä ohjelmaa. Hänellä on suuret toiveet rahoituksen järjestymiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Koko kuvio on hyvä. Tätä ei ole keksimällä keksitty vaan laadittu aitoon tarpeeseen. Jos saamme nuoria pelastetuksi syrjäytymiseltä, on se aika iso juttu taloudellisestikin, Paasimäki sanoo.

Pietarsaaressa kahden vuoden aikana toteutettu mix-hanke on päättymässä vuodenvaihteessa. Ammattiopintojen läpiviemiseen tähtäävälle tukiohjelmalle halutaan myös jatkoa tavalla tai toisella.

Tänä aikana Tupakkamakasiinin metallipajan kautta on kulkenut 44 opiskelijaa, joista yhdeksän on suorittanut ammatillisen tutkinnon.

Tukipolku-hanke toteutetaan rahoituksen järjestyessä myös Kokkolassa. Kohderyhmänä ovat muun muassa maahanmuuttajanuoret.

Vuosina 2020–2021 toteutettavaksi aiotun hankkeen kustannukset ovat noin 45 000 euroa vuodessa. Pietarsaaren kaupunginhallitus on jo päättänyt kaupungin osuudesta, noin 11 500 eurosta vuodessa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä