Paikallisuutiset

Ajokortti poikkeusluvalla - Forsbylainen Ville Hautamäki kulkee nyt kouluun ja jääkiekkoharjoituksiin omalla autollaan

Forsbylainen Ville Hautamäki pitää ajokortin myöntämistä poikkeusluvalla hyvänä vain niille 17-vuotiaille nuorille, joilla se helpottaa merkittävästi elämää.
Forsbylainen Ville Hautamäki pitää ajokortin myöntämistä poikkeusluvalla hyvänä vain niille 17-vuotiaille nuorille, joilla se helpottaa merkittävästi elämää. Kuva: Maija Rahkola

PIETARSAARI

Forsbylainen 17-vuotiasVille Hautamäki on ajanut ajokortin poikkeusluvalla. Viime vuoden lokakuussa 17 vuotta täyttäneelle Hautamäelle myönnettiin ajokortti poikkeusluvalla pitkien välimatkojen takia.

– En ollut aiemmin itse edes tietoinen tällaisesta mahdollisuudesta. Äitini ehdotti minulle, että ajokortin hankkiminen voisi minun tapauksessani olla järkevä ratkaisu, Hautamäki kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolan ammattikoulussa opiskeleva Hautamäki joutui ennen ajokortin saamista kulkemaan arkiaamuisin ensin äitinsä autokyydillä Pietarsaaren matkahuoltoon, josta matka jatkui linja-autolla Kokkolan ammattikoululle. Matkoihin hänellä kului suuntansa aina lähes puolitoista tuntia.

– Jääkiekkoharjoitukset minulla on lisäksi kolmesti viikossa. Sen päälle monina viikonloppuina olen mukana pelaamassa myös jääkiekko-otteluissa. Vanhemmilta se on vaatinut paljon kyyditsemistä, hän toteaa.

Poikkeuslupaa ajokortin saamiselle Hautamäki anoi syksyllä 2018. Hakemuksen käsittelyssä kului aikaa kolme viikkoa. Ajotunnit Pietarsaaren Autokoulussa hän aloitti joulukuussa, ja ajokortin hän sai tammikuussa.

– Luokallani on ainakin neljä-viisi henkilöä, joille on myös myönnetty ajokortti poikkeusluvalla. Usein he ovat tarvineet ajokorttia esimerkiksi työssäkäymistä tai työharjoitteluissa kulkemista varten, hän kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nuorta Hautamäkeä ajokortin saaminen ja autolla ajaminen ei etukäteen jännittänyt.

– Olen ajanut mopolla ja kevytmoottoripyörällä ennen ajokortin saamista, joten liikennesäännöt ja liikenteessä kulkeminen on ennättänyt tulla minulle tutuksi, hän toteaa.

Joulun välipäivinä Hautamäki sai ensimmäisen autonsa, joten perheessä auton käyttövuorojakaan ei tarvitse erikseen jaella.

– Kyllä tämä on helpottanut suunnattomasti sekä omaa, että koko perheen elämää, hän toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hautamäen mielestä poikkeusluvalla ajokortin saaminen on hyväksi niille nuorille, joilla ajokortin saaminen helpottaa merkittävästi elämää ja arjesta selviytymistä.

– Jos nuorella ei ole mitään syytä sille, miksi ajokortti pitäisi ennen täysi-ikäisyyttä saada, en näe aihetta sitä heille myöntääkään.

Vaikka Hautamäki pitää täysi-ikäisyyttä hyvänä ikänä ajokortin saamiselle, hän kuitenkin toteaa, ettei 18-vuotiaskaan vielä ihan aikuinen ole.

– Toisaalta 17-vuotiaat osaavat kulkea liikenteessä jo aivan hyvin, hän pohtii.

Pietarsaaren Autokoulun johtaja ja ajo-opettajaKristian Jankens sanoo, ettei viime vuoden heinäkuussa voimaan astunut uusi ajokorttilaki ole näkynyt Pietarsaaren Autokoulussa poikkeusluvalla ajokorttia suorittaneiden määrässä.

– Viime vuonna Traficomin myöntämällä poikkeusluvalla ajokortin suoritti ajokoulussamme vain yksi ihminen. Olen nähnyt paljon mediassa keskustelua siitä, että ajokortteja olisi poikkeusluvalla haettu aiempaa enemmän Suomessa, mutta ainakaan tällä alueella se ei ole vielä näkynyt, Jankens sanoo.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Ikäpoikkeuslupa

Traficomin myöntämällä poikkeusluvalla ajokortin voi saada jo 17-vuotiaana, jos siihen on erityisiä syitä.

Erityisiä syitä voivat olla esimerkiksi työharjoitteluun, kouluun, työhön tai säännölliseen ja tavoitteelliseen harrastukseen pääsemistä hankaloittavat pitkät etäisyydet sekä puuttuvat joukkoliikenneyhteydet.

Lupa myönnetään kokonaisharkinnan perusteella arvioiden nuoren omaa kulkemis- tai ajokorttitarvetta.

Heinäkuussa 2018 voimaan astunut uusi ajokorttilaki helpotti 17-vuotiaiden ajokortin saantia merkittävästi. Sitä ennen ajokortin myöntämiselle poikkeusluvalla vaadittiin erityisen painavia syitä.

Ikäpoikkeuslupaa on mahdollista hakea aikaisintaan 4 kuukautta ennen 17 ikävuoden täyttymistä. Lupa myönnetään ajokorttilain mukaisesti aikaisintaan 3 kuukautta ennen ikävaatimuksen täyttymistä.

lähde: ajokortti-info.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä