Paikallisuutiset

Ajan sivu -palstalla: Isollahiekalla alkaa vipinä

”Mikä saari - Pietarsaari sekaisin”

Ajan sivu -palstalla PS muistelee menneitä. 700 partiolaisen Partioleiri 93 oli Isollahiekalla 30 vuotta sitten. (PS 28. heinäkuuta 1993)

Vieraita ja kansainvälisyyttä riittää Pietarsaaressa Jaakon Päivien jälkeenkin. Siitä pitää huolen Partioleiri 93, joka alkaa tänään Isollahiekalla. Leirille tulee yli 700 partiolaista ja joukossa on myös 35 ulkomaalaista. Edustettuina ovat ainakin USA, Australia, Itävalta, Puola, Italia ja Viro.

Leiriä ruvettiin rakentamaan viime lauantaina. Töissä on ollut vaihteleva määrä vanhempia partiolaisia, parhaimmillaan kuutisenkymmentä. Puitteet eli vessat, suihkut, toimistot, keittopaikat, kioski ja kahvila ovat nyt valmiina ja tänään saapuvat leiriläiset pääsevät pystyttämään telttojaan ja rakentelemaan omaa aluettaan.

– Suuritöisin on ollut vesijohdon vetäminen suihkuja varten. 700 metrin johto koottiin hitsaamalla kymmenen metrin pätkistä. Ja joka sauman hitsaukseen meni puoli tuntia, joten kyllä siinä työtunteja on käytetty, kertovat leirin johtajat Hannu Mänty ja Ritva Fossi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vesi otetaan merestä, siis kylmänä.

– Kylmä suihku taitaakin olla monelle ensikertalaiselle koettelemus, ainakin minulle se oli sellainen aikoinaan, muistaa Hannu mänty – kenties hieman vahingoniloisesti.

Lähes miljoonan markan hanke

Leiriä on suunnitteluineen päivineen tehty vuoden verran.

– Kustannukset näyttelevät tärkeätä osaa ja tämän leirin kohdalla puhutaan melkein miljoonasta markasta. Pääosa kustannuksista katetaan leirimaksuilla ja sitten on tietysti yritetty tehdä hankintoja niin halvalla kuin mahdollista. Partiohenkeä on löytynyt liikeyrityksiltäkin ja ne ovat ottaneet meidät huomioon hinnoittelussa. Aikamoinen vastaantulo tällaisena aikana, kun markat ovat lujassa, toteaa Hannu Mänty.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Leirin johto kiittelee myös kaupunkia erittäin myötämielisestä suhtautumisesta.

– Esimerkiksi tämä paikka, jonka olemme saaneet käyttöömme. Eihän näin mahtavaa aluetta, jossa on monenlaista maastoa meren rannalla, löydy juuri muualta, toteaa Ritva Fossi.

Erityiskiitoksen johto antaa Pietarsaaren Eräveikkojen lippukunnanjohtajalle ”Roope” Rintalalle, jonka paikallistuntemus on avannut monia ovia.

Piirin leiri järjestetään kerran viidessä vuodessa. Edellisen kerran leireiltiin Ähtärissä vuonna -88.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Talossa talon tavalla

Isohiekka on pietarsaarilaisille tärkeä paikka. Kärsiikö sen luonto leiristä?

– Kaikissa leirin toimissa yritetään säästää luontoa. Samettimetsään ei mennä ollenkaan ja kaikki aktiviteetit, iltanuotiot, pallopelit ja muut tapahtuvat rannan hiekalla. Haikki eli vaellus tehdään luontopolkuja myöten eikä poluilta poiketa kovinkaan paljon. Tarkoitus on, ettei leiristä jää mitään jälkiä luontoon. Kenties joku jalanjälki näkyy hetken, mutta katoaahan se, kertovat johtajat.

Ympäristöasiat on otettu huomioon jo leiriä suunniteltaessa. Vessasysteemit ja pesuaineet ovat ympäristöystävällisiä eikä kertakäyttökamaa käytetä ollenkaan. Jätteenkäsittelyssä ollaan yhteistyössä Ekoroskin kanssa eli lajitellaan märät ja kuivat roskat.

– Kun tulimme tälle alueelle, tehdään ilman muuta niinkuin Pietarsaaressa tehdään eli ollaan talossa talon tavalla.

Spinnu, Luuvartti, Vinssi, Ruori, Pilssi ja Fendari

Leiri jakaantuu kuuteen alaleiriin, joiden nimet liittyvät purjehdukseen niinkuin Pietarsaareen sopiikin. Yksi alaleireistä on Spinnu, jonka rakennustyö oli eilen iltapäivällä loppusuoralla.

– Leirin aita on valmis ja portti lähes valmis; purje vain puuttuu, kertoo toinen Spinnun luotseista, Siru Nori Kauhajoelta.

Meneillään oli teltan pystytys leirin suojelijalle, Tapani Lampimäelle. Leirin suojelija on partiohengen ruumiillistumana mukana antamassa henkistä voimaa leiriläisille.

Siru Nori kertoo olleensa partiossa 13 vuotta.

– Ihan pienestä saakka olen ollut mukana ja vaan pysynyt. Nyt toimin piirin kouluttajana ja olen käynyt ennenkin Pietarsaaressa pitämässä vaeltajailtoja.

Siru Nori toivoo leirin ajaksin sen verran aurinkoa, että voisi käydä uimassakin.

– Mutta vaikka olisi kylmäkin, niin pääasia on ettei sataisi.

Jokaisessa alaleirissä on satakunta partiolaista, jotka puolestaan jakautuvat kolmeen savuun eli leirilippukuntaan.

Alaleirien lisäksi on vielä palveluleiri, jonka väki vastaa huollosta, turvallisuudesta, muonituksesta ja ohjelmasta.

Mikä pitää partiossa

– Kyllä se on siinä kun lähes kaikki kaverit ja ystävät ovat partion piirissä. Partio antaa paljon ja kouluttaa, koko ajan oppii itsestään lisää – toivottavasti, sanoo Hannu Mänty.

Myös Ritva Fossin ovat pitäneet partiossa kaverit.

– Ja se että partiossa tulee aina uusia haasteita. Se on nousujohteista. Ei niin, että mennään aina ylemmäs ja ylemmäs, vaan voi yrittää enemmän ja enemmän.

Etelä-Pohjanmaan piirissä on lähes 4000 partiolaista. Koko maassa heitä on noin 80 000.

– Partioon olisi nykyäänkin enemmän tulijoita, mutta monella paikkakunnalla on pulaa vetäjistä, sanoo Hannu Mänty.

Pirkko Kivistö

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä