Paikallisuutiset

Aikuisiällä kuvataiteilijaksi: Lisen Sundqvist halusi päälle viisikymppisenä kokeilla uutta kulttuurin sarkaa

Koskaan ei ole liian myöhäistä opiskella. Näin ajatteli pietarsaarelainenLisen Sundqvist, joka oli tehnyt ikänsä kulttuuria, vaan ei ollut aiemmin tarttunut siveltimeen.

– Aiemmat opiskeluni olivat olleet aika teoreettisia, kirjallisuustiedettä ja folkloristiikkaa. Olin tehnyt paljon kulttuuriin liittyviä projekteja, ja pari vuotta sitten alkoi tuntua, että haluaisin tehdä jotain käsilläni, Sundqvist kertoo.

Joten hän jätti 15 minuuttia ennen hakuajan päättymistä paperit Novian kuvataidekoulutukseen ja pääsi. Parin vuoden opiskelun jälkeen hän on nyt pystyttänyt ensimmäisen oman taidenäyttelynsä musiikkikahvila After Eightiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Taideopinnot yli viisikymppisenä ovat hänen mukaansa erittäin antoisia. Elämänkokemuksesta on myös hyötyä.

– Kun on ehtinyt tehdä yhtä ja toista, pystyn mielestäni hyödyntämään sitä verrattuna siihen, että olisin lähtenyt opiskelemaan kuvataidetta esimerkiksi lukion jälkeen. Nämä pakolliset yleisopinnot olen jo tehnyt, ja nyt pääsen keskittymään kaikkeen hauskaan.

– Ihminen voi oppia uusia asioita kaiken ikäisenä. Taide tarjoaa erittäin konkreettisen tavan oppia virheistään. Ja korona-aika on vaikuttanut minuun niin, että olen kokenut suurta tarvetta väreihin, elämään ja liikkeeseen, Lisen Sundqvist sanoo.

Myös muusikkona Sundqvist on kaivannut tekemistä ja vuorovaikutusta yleisön kanssa. Bassoa voi toki soittaa yksin kotonaankin, mutta se käy tylsäksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen introverttinen ekstrovertti tai toisinpäin... ihan selkeästi minulla oli tarve purkaa jotain. On tullut aina parempi mieli, kun olen käynyt työtilassani tekemässä jotain. Toivottavasti muillekin tulee, kun he katsovat näitä.

Poikkeusaikana Novian kuvataidelinja on ollut ainoa, joka pääsääntöisesti on ollut lähiopetuksessa. Yhdessä tekeminen motivoi, Sundqvist sanoo.

Näyttelyn otsikkona on "and yet it moves", Galileo Galilein suuhun pantu lausahdus "se liikkuu sittenkin". Galilein väitetään tokaisseen näin saatuaan tuomion kerettiläisyydestä, kun oli päätynyt esittämään maapallon kiertävän aurinkoa.

Liike ja syvyys ovat Lisen Sundqvistin tutkimia teemoja enimmäkseen abstrakteissa maalauksissaan. Näyttely on esillä After Eightissä 2. heinäkuuta saakka.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä