4 käytännön vinkkiä autosi valmistelemiseksi kylmeneviin keleihin
Suomen talvi asettaa autot normaalia kovemmalle koetukselle. Ennen talven tuloa auto onkin syytä valmistella ottamaan lumi, jää, loska ja pakkanen vastaan. Pienet valmistelut auttavat ehkäisemään suuremmat ongelmat, joihin valitettavan monet autoilijat törmäävät. Seuraavien vinkkien avulla voit karkottaa nämä ongelmat, tai ainakin minimoida ne.
Moottoriöljyn tarkistaminen ja vaihtaminen
Moottoriöljy tulee vaihtaa autovalmistajan suosittelemissa vaihtoväleissä. Löydät tiedon suositellusta vaihtovälistä autosi käyttöoppaasta. Öljyn pitää olla riittävän juoksevaa, jotta se voi virrata kunnolla järjestelmässä. Talveen tarkoitetut moottoriöljyt ovatkin ohuempia kuin kesäkeleille tarkoitetut moottoriöljyt.
Korkealaatuisia öljymerkkejä ovat esimerkiksi Mobil, Castrol, Shell ja Motul. Laadukkaat moottoriöljyt tarjoavat erinomaisen voitelun, lämmönkestävyyden ja suojaavat moottoria kulumiselta myös äärimmäisissä ajokeleissä. Heikkolaatuiset öljyt voivat sen sijaan hapettua nopeammin, menettää viskositeettinsa ja heikentää moottorin suorituskykyä sekä sen käyttöikää. Laadukkaat nykyaikaiset moottoriöljyt sisältävät myös lisäaineita, jotka ehkäisevät karstan kertymistä.
Öljypullon kyljessä näkyvillä kirjaimilla ja numeroilla (kuten 10W-60) on kaikilla merkityksensä, jotka tulee ottaa huomioon öljyä valittaessa. Öljynvaihdon yhteydessä olisi hyvä vaihtaa myös öljynsuodatin, joka vastaa siitä, että öljy pysyy puhtaana.
Auton pesu ja vahaus
Ennen talven ja kovien pakkasten tuloa auto on hyvä pestä ja vahata. Pesu ja vahaus auttavat pitämään esimerkiksi maalipinnan hyvässä kunnossa. Jos huomaat pesun yhteydessä, että maalipinnassa on naarmuja, ne olisi hyvä korjata, sillä muutoin niihin voi alkaa muodostumaan ruostetta. Pesu- ja vahaustuotteet ovat myös hyvä lahjaidea automiehille.
Kun auto on kuivanut pesun jälkeen, on hyvä kiinnittää huomio tiivisteisiin, lukkoihin ja ikkunan uriin. Pakkaskeleissä oven ja tiivisteiden väliin jäävä vesi voi jäätyä, jonka jälkeen ovea voi olla vaikea avata. Jäätymisongelma on myös ikkunoiden urissa, joihin voi talvisin päästä vettä jäätymään. Ongelman voi välttää voitelemalla voiteluainetta näihin kohtiin.
Akun kunto ja nesteet
Auton normaalit 12 voltin akut tulee vaihtaa noin 3–5 vuoden välein. Suomen ankarien talvien vuoksi akut eivät siis kestä loputtomiin. Niihin voi tulla myös vaurioita, navat voivat syöpyä ja kaapelit voivat vahingoittua. Ajan mittaan akku ei pidä enää lataustaan yhtä hyvin ja menettää virtaa enemmän kuin on tarkoitus. Tämän myös moni on kokenut käynnistysongelmia talvisin. Autoilijan kannattaa tarkistaa akun varaus (tulisi olla vähintään 12,5 volttia) ennen talven tuloa ja puhdistaa navat tarvittaessa.
Ennen talvea on myös hyvä tarkistaa näiden nesteiden määrä; jarruneste, ohjaustehostinöljy, vaihteistoöljy, pakkasneste ja tuulilasinpesuneste. Samalla on syytä varmistaa, että pakkasneste ja tuulilasinpesuneste (sekä niiden sekoitussuhteet) kestävät Suomen ankaria pakkasia. Jos olet epävarma omaan autoosi sopivista nesteistä, voit hyödyntää Trodo.fi-verkkosivustoa. Trodo mahdollistaa omaan autoon sopivien nesteiden ja varaosien löytämisen rekisterinumerohaulla. Voit siis kirjoittaa oman rekisterinumeron sivustolle, jonka jälkeen Trodo näyttää autoosi sopivat nesteet ja öljyt.
Huomioi myös nämä
Talvella myös renkaiden, jarrujen ja valojen kunto korostuu. Varmista, että renkaissa on riittävä kulutuspinnan syvyys ja sopiva ilmanpaine. Rengaspaine voi vaikuttaa paljon pitoon ja sitä kautta ajamisen turvallisuuteen. Pyörien suuntaaminen auttaa pidentämään renkaiden käyttöikää.
Tarkista myös, että valot ovat kirkkaat. Vaihda heikosti valaisevat polttimot ja pese valot. Kiinnitä huomiota myös jarrujen tehokkuuteen ja mahdollisiin ääniin, joita jarruttaessa voi jarruista kuulua. Mikäli havaitset jarrutustehon laskeneen tai jarruista kuuluvan poikkeavia ääniä, tulisi jarrut huollattaa. Tarjouskampanjat, kuten Black Friday, voivat tarjota keinon säästää jarrujen ja muiden varaosien hinnoissa.