Paikallisuutiset
Kaikki voittaa välkkäriliikunnassa: Lapset innostavat toisia lapsia liikkumaan
Pietarsaari
Kakkosluokkalaiset Ville Lind ja Rasmus Lindén ehtivät pelata jalkkista, kiipeillä ja vetää leukaakin ennen aamun ensimmäistä oppituntia Länsinummen koululla torstaina. Liikettä oli koulun pihalla muutenkin, kiipeilytelineellä oli ruuhkaa ja keinuilla riitti vipinää. Liike ja liikunta olivat pääosassa myös sisällä salissa kun kaikkiaan 25 oppilasta ala- ja yläkoulusta olivat kouluttautumassa välkkäreiksi eli välituntiliikuttajiksi Keplin ohjaajan johdolla, osana kansallista Liikkuva koulu -työtä.
Ja ideoita lenteli: keksitään kivaa tekemistä, johon kaikki lähtee mukaan. Näytetään miten voi tehdä, kysytään yksin koulun pihalla seisovaa mukaan leikkimään ja tuodaan enemmän leikkiä ja liikettä välkkäreille.
Välkkärikoulutus ja ylipäätään aktiviteettien lisääminen välitunneille on yksi tapa ottaa oppilaita mukaan koulupäivän suunnitteluun ja toiminnan toteuttamiseen.
Välitunnilla voi välkkärinä pistää pystyyn kilpailuja ja juoksupelejä, jalkkista tai sählyä tai leikkiä uusia leikkejä, kuten tuore välituntiliikuttaja, viitosluokkalainen Viivi Suo suunnittelee.
– Halusin välkkikseksi kun haluan, että muutkin liikkuvat. Minä tykkään salibandysta. Olen pelannut sitä kolme neljä vuotta.
Liikkumista Viivi pitää yleensä paljon kivempana kuin paikalla olemista ja istumista.
– Kotona tulee kyllä istuttua puhelimen kanssa illalla. Salibandya pelaan kahdesti viikossa, kouluun tulen kävellen tai pyörällä. Joskus siivoan koko talon, missä on aika iso työ, kuvaa Viivi omaa liikkumistaan koulun ulkopuolella.
Välkkärin tehtävänä on juuri ideoida tekemistä välitunneiksi muille oppilaille, innostaa mukaan, suunnitella ja toteuttaa monipuolista, liikunnallista välituntitoimintaa, kuvaa välituntiliikuttajan roolia Taina Pesola, luokanopettaja ja Liikkuva koulu -hankkeen vastaava Pietarsaaressa.
– Välituntiliikuttaja on leikittäjä, motivaattori ja aloitteentekijä, joka kannustaa kaikkia muitakin liikkumaan. Hän voi tuoda pihalle pelivälineitä tai vaikkapa aloittaa tutun tervapadan, hipan, pitkän hyppynarun pyörittämisen ja pyytää muutkin mukaan. On huomattu, että hiljaisemmatkin oppilaat lähtevät pyynnöstä helpommin mukaan joukkoon.
Toiveena on, että kaikki liikkuvat, ettei kellään ole tylsää eikä kukaan seiso yksin ja että isommat leikkivät pienempienkin kanssa.
– Kaikki koulut Pietarsaaressa on nyt rekisteröity liikkuvaksi kouluksi. Tavoitteena on lisätä liikettä ja välttämään pitkäkestoisia istumisjaksoja koulupäivän aikana. Koulumatkatkin kannustetaan aina mahdollisuuksien mukaan kulkemaan pyöräillen tai kävellen, Pesola huomauttaa.
Tavoitteena on saada liikkuminen luontevaksi osaksi koulun arkea ja että liikkuva koulu -ohjelman avulla koulupäivistä tulee aktiivisempia ja viihtyisämpiä.
– Liikkuva kouluhan on ollut jo usean vuoden hallituksen kärkihankkeita. Hallitusohjelman tavoitteena on puolestaan, että jokainen peruskoululainen liikkuisi vähintään tunnin joka päivä, Pesola huomauttaa.
Kaupungin kaikissa kouluissa kehitetäänkin innokkaasti liikkuva koulu -toimintaa. Ideoinnissa tehdään yhteistyötä yli kielirajojen.
– Jokainen koulu toteuttaa omalla tavallaan liikkuvampaa koulupäivää.
Maanantaista on yllättäen tullut Länsinummella oikea superkiva päivä. Pitkällä eli puolen tunnin välitunnilla soi näet oppilaiden valitsema musiikki, joka luo tunnelmaa, innostaa tanssimaan ja opettelemaan uusia askeleita ja kuvioita.
Oppitunnit on Länsinummella järjestetty uudelleen niin, että jokaisena koulupäivänä on yksi, puoli tuntia kestävä välitunti.
– Pitkän välitunnin ansiosta pienimmätkin oppilaat ehtivät pukea toppavaatteet talvella ja vielä ulkoillakin, Taina Pesola kuvaa.
Entuudestaan Länsinummella pyörii mm. lainaamo, josta oppilaat saavat käydä lainaamassa monenlaista välinettä ja peliä välitunnille. Lainaamoa hoitavat oppilaat.