Paikallisuutiset

Muutama tehtaallinen työllistyisi – Pietarsaaren seudulla tarvitaan yli 800 uutta työntekijää kahden vuoden sisällä

Simon Kivisen mukaan PCS:ltä puuttuu vähintään 15 siivoojaa  - omalta talousalueelta heitä ei enää löydy.
Simon Kivisen mukaan PCS:ltä puuttuu vähintään 15 siivoojaa - omalta talousalueelta heitä ei enää löydy. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren seutu tarvitsee jopa 838 uutta työntekijää seuraavan kahden vuoden aikana. Välittömästi töitä saisi 637 ihmistä.

Tämä käy ilmi kehitysyhtiö Concordian tekemästä tuoreesta kyselystä alueen työnantajille.

Suurin pula on eri alojen tuotantohenkilöstöstä. Heitä voitaisiin työllistää kolmisen sataa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kymmenittäin työpaikkoja syntyy myös taloushallintoon, yritysjohtoon, myyntiin, suunnitteluun ja tuotekehitykseen.

Valmistavan teollisuuden tarpeet ovat suurimmat. Myös rakennus- ja huoltoaloilla on tällä hetkellä imua.

Concordia kaivoi suoraan työnantajille suunnatulla kyselyllä esiin piilevää työvoiman tarvetta. TE-toimistossa on samaan aikaan avoinna 134 työpaikkaa.

– Piilevä tarve on aika iso, ja se kieltämättä yllätti, Concordian toimitusjohtajaJarl Sundqvist sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kyselyyn vastasi reilut 200 yritystä, joten tulos työpaikkojen määrän suhteen on suuntaa-antava. Toisaalta seudun 4 400 yrityksestä valtaosa on pienyrityksiä, joilla ei välttämättä ole rekrytointitarvetta.

Pietarsaaren alueella vallitsee hyvin lähelle täystyöllisyys. Koko seudun työttömyysprosentti on 4,4.

Pedersöressä ja Luodossa työttömiä työnhakijoita on ainoastaan noin 2 prosenttia työvoimasta.

Pietarsaarelainen PCS tarjoaa siivouspalveluja rannikkoseudun yrityksille Vaasan ja Kokkolan välillä. Yrityksellä on nyt 115 työntekijää, ja se on talouspäällikköSimon Kivisen mukaan liian vähän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tarvitsisimme vähintään 15 työntekijää lisää. Henkilökuntapula haittaa kasvuamme, Kivinen sanoo.

Tämä näkyy yrityksen arjessa siten, että työntekijät joutuvat tekemään enemmän tunteja kuin haluaisivat. Tilanne ei ole Kivisen mukaan hyvä.

– Haluamme tarjota työntekijöille juuri sellaisen määrän töitä, kuin he ovat itse valmiita tekemään. Tämä vaikuttaa työviihtyvyyteen.

Työntekijöistä 90 prosenttia on paikallista, suomalaista työvoimaa. Seudun henkilöstöpotentiaali on käyty läpi, ja PCS on kääntänyt katseet muualle.

Uutta väkeä etsitään nyt ulkomailta, aina Kreikasta saakka. Siihen eivät lehti-ilmoitukset riitä, vaan siivoojia koetetaan tuottaa headhunting-menetelmin.

– Nyt meillä on kaksi kreikkalaista töissä ja koetamme saada ainakin pari lisää. Mutta mitään valtavia määriä sieltä on vaikeaa houkutella tänne.

– Tavoitimme ensimmäisellä kampanjalla 250 000 ihmistä. Heistä vähän yli 100 kävi sivuillamme ja haki meiltä töitä.

Yritys odottaa kesäkuussa tulevaa lainmuutosta, jolla Suomessa peruselinkeinoihin työllistyneet ei-EU-kansalaiset voivat vaihtaa alaa vuoden työskentelyn jälkeen. Pohjanmaalla maataloustöissä on esimerkiksi ukrainalaisia, joista Kivisellä on hyvät kokemukset.

– Jos alueen kasvun esteenä on työvoimapula, meillä on oltava siihen käytännölliset lääkkeet. Jos kaikilla on jo töitä, meidän on houkuteltava tänne työhaluisia riippumatta siitä, mistä päin he tulevat.

PCS lähestyy myös järjestelmällisesti nuoria tarjotakseen heille ensimmäiset työpaikkansa. Koulutuksen yritys hoitaa itse.

– Pyrimme nostamaan alan imagoa olemalla sen houkuttelevin työpaikka, Simon Kivinen toteaa.

Hänen mukaansa tekoäly poistaa jatkossa monia keskiluokkaisiksi koettuja töitä, mutta siivousta on vaikeaa robotisoida. Se tulee jäämään ihmisten tekemäksi.

– Ja tämä nostaa myös alan palkkatasoa ja houkuttelevuutta.

Työvoiman tarpeen kyselyllä Concordia sai luotua myös suorat yhteydet työnantajiin, mikä auttaa tilanteiden nopeassa päivittämisessä jatkossa ja markkinointitoimien suuntaamisessa oikein.

– Kartoituksen perusteella käsityksemme vahvistui siitä, että työtä pitää jatkaa ja me haluamme sitä jatkaa. Elinkeinoelämältä tulee siihen selkeä tilaus. Meidän on jatkettava niin, että alue näkyy Suomessa ja Suomen rajojen ulkopuolella. Muutkin seudut markkinoivat itseään, Jarl Sundqvist toteaa.

Kun tarvitaan muuttajia, tarvitaan myös monipuolista asuntotarjontaa. Sundqvist vertaa tämän päivän työvoimatarpeita jo takavuosikymmenten muuttoaaltoihin teollistumismurroksessa.

– Sisäänmuutto ei ole Pietarsaaren seudulla mitenkään vieras eikä tuntematon ilmiö. Avoinna on sadoittain työpaikkoja, joten tilanne vastaa kokoluokaltaan suurten teollisuuslaitosten tarpeita.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä