perjantai 22.10.2021 | 13:11
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Paula Erkkilä valjastaisi kolumnissaan mummot paluumuuttohaukoiksi

Ma 30.7.2018 klo 09:30

Paula Erkkilä

Muistan sen hetken, kun huomasit ettet enää viihtynyt sylissäni kuten ennen. Jokin välillämme oli muuttunut ja karkasit toisen luokse. Tai et ehkä karannut, vaan lähdit paremman elämän toivossa tutkimaan mahdollisuuksiasi.

Näin alkaa Porin kaupungin lähettämä rakkauskirje 13 000 entiselle porilaiselle viime kesältä. Käsinkirjoitetulla kirjeellä kaupunki houkuttelee entisiä asukkaita takaisin toivoen, että suhde kaupungin välillä voisi saada uuden mahdollisuuden. Kampanjaan kuuluu deittisovellusTinderiä mukaileva Porinder, jossa tuodaan esiin kaupungin vetovoimatekijöitä. Kirjeen saaneet kertoivat tunteneensa positiivista hämmennystä ja nauraneensa itsekseen kirjettä lukiessaan. Moniko paluumuuttajia havitteleva kunta on pystynyt samaan?

Paluumuuttajia haluavat kaikki Suomen kunnat. Varsinkin pienten ja keskisuurten kaupunkien elinvoiman kannalta on tärkeää houkutella erityisesti koulutettuja nuoria aikuisia. Väestönkasvu kun muutoin käy hyvin hankalaksi. Korkeasti koulutettujen muuttoliike on kuitenkin jo pitkään jakanut Suomen alueet voittajiin ja häviäjiin. Kasvukeskukset imuroivat pienemmät paikat ja Itä- ja Pohjois-Suomi tyhjenee.

Vaikka opiskelupaikka olisikin ollut elämää sykkivässä asukasluvultaan vähintään kuusinumeroisessa kaupungissa, niin syke on nähty muutamassa vuodessa. Osa kaipaa takaisin rakkaan ympäristön ja läheisten ihmisten luo. Lasten synnyttyä halutaan lähelle isovanhempia tai muutetaan töihin halvemman asumisen alueelle. Voidaan lähteä myös rakkauden perässä tai huolehtimaan ikääntyvistä vanhemmista.

Tähän kohtaan kunnat ovat nyt iskeneet. Paluumuuttajia houkutellaan halvoilla tonteilla, omalla rannalla, nopeilla nettiyhteyksillä tai vaikkapa kouluilla. Löytyyhän näitä meiltäkin. Mm. Lestijärvi maksoi vuosia kymppitonnin vauvarahaa.

Lopullisen muuttopäätöksen ratkaisee kuitenkin työ. Kuinka saada avoimet työpaikat potentiaalisten paluumuuttajien tietoisuuteen? Sievi onnistui tässä keväällä ja sai Savosta kymmenittäin hakemuksia avoimiin työpaikkoihin. Joukossa oli ehkä muutama paluumuuttajakin, mutta luultavimmin suurin osa ihan uussieviläisiä. Työpaikkojen lisäksi kunta sitoutui siihen, että tulijalle on tarjolla päiväkoteja, kouluja ja vapaa-ajan puitteita. Porkkanana oli vielä kunnan vuokrayhtiöön tulevalle muuttokuukauden maksuton vuokra.

Kalajoki ratsastaa nyt Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen työllistymismahdollisuuksien imussa kertoen, että muutto Kalajoelle on kuin lähtisi elämänmittaiselle viiden tähden lomalle. Pietarsaaren paluumuuttohaukat ovat onnistuneet löytämään hyvät apajat keskellä kesää. Jaakon päivien yhteydessä olleeseen rekrytointitilaisuuteen kutsuttiin kolmetuhatta entistä jeppisläistä. Loistava ajankohta saada paluumuuttajan kipinä syttymään!

Itse laittaisin panokset paluumuuttajien houkuttelussa mummoihin. Heillä on jatkuva kontakti kohteeseen ja vahvat omat intressit. Parempaa linkkiä välittää tietoa työmahdollisuuksista ja kotipaikan positiivisista asioista kuin isovanhemmat ei ole. Valjastetaan mittaamattoman arvokas mummomafia käyttöön!

Kirjoittaja on Pohjanmaan kauppakamarin johtaja

#