perjantai 22.10.2021 | 13:40
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Juha Pylvään mukaan Suomi tarvitsee lisää asukkaita

Su 1.7.2018 klo 09:30

Juha Pylväs

Julkisessa keskustelussa nousee aina ajoittain esiin ideologinen revittely kaupunkien ja maaseudun välille. Monille julkisuudesta leipänsä tienaaville tämä tuntuu olevan ainoa keino nostaa omaa profiiliaan. Kun pintaliidon sijaan keskittyy edes vähän tilastoista löytyvään faktaan, lähes kaikelta maaseutu vs. kaupunki -väittelyltä putoaa pohja. Tosiasia on vain liian kylmä. Suomalaisia on aivan liian vähän, niin maalla kuin kaupungeissa.

Suomen tulevaisuus 2020-luvulla ja sen jälkeen puhututtaa. Monet poliittiset toimijat ovat herätelleet keskustelua ja pohdintoja siitä, mitä Suomi on 2020-luvulla ja miten pärjäämme tulevassa globalisaation ja teknologisen kehityksen paineessa. Profeettoja ja visioita on monenlaisia. Tilastojen valossa seuraava vuosikymmen on kylmää luettavaa. Jo pitkään on näkynyt selviä viitteitä siitä, että korkeakoulutettu väestö muuttaa pois Suomesta. Aivovuoden esteenä ei näytä olevan maailman paras valtio hyvinvoinnilla mitattuna, maailman paras sosiaaliturva eikä terveydenhuolto. Ei maailman parhaaksi rankattu peruskoulujärjestelmäkään saa näitä maamme koulutusjärjestelmän kasvattamia huippuosaajia pysymään täällä synnyinmaassaan.

Kaupunki- tai maaseutukiihkoilussa on hyvä muistaa tosiasia, että vaikka kaikki suomalaiset laitettaisiin yhteen kaupunkiin, ei tämä kaupunki olisi kilpailukykyinen Euroopan metropolien kanssa. Se olisi vain kolmasosa monen nuoren ihannoimasta kaupunkielämän keskuksesta Lontoosta, jossa on yli 14 miljoonaa asukasta. Samoin lähes kaikki eurooppalaiset pääkaupungit ovat vetovoimaisuudessaan ja suuruudessaan aivan toista luokkaa kuin suomalainen suurin kaupunki. Väestöpohjamme on pieni ja tilastojen mukaan voimakkaasti vanheneva. Ratkaisuja tulevaisuuden varalle pitäisi miettiä kiivaasti ja kyetä tekemään niihin liittyviä päätöksiä.

Pienen maan etu on historiassa ollut aina ketteryys. Ehkäpä meidän kannattaisi nytkin olla ketterä vastavirtaan menijä. Suomessa on paljon pinta-alaa ja asumiseen soveltuvia toimivan infran alueella sijaitsevia paikkakuntia. Ilman kaupunkeja maaseutu ei pärjää, mutta ilman maaseutua Suomen kaupungeissakaan ei tulevaisuudessa halua asua kukaan.

Suunnan muutos voisi lähteä ensinnäkin politiikkaan palautettavasta päätöksentekokyvystä. Nyt se puuttuu, kun kaikki alistetaan poliittisen valta-aseman hakuun, maksoi mitä maksoi. Se halvaannuttaa yhteiskunnan kehittymisen täysin. Nyt kehitystä pitäisi edistää rajusti rakenteita uudistaen tulevien haasteiden selättämiseksi. Toisekseen työperäisen korkeasti koulutettujen ihmisten maahanmuutto pitäisi tehdä todella yksinkertaiseksi ja houkuttelevaksi. Sillä saadaan lisää väestöä ja veroa maksavia asukkaita maahan. Tällä hetkellä liian suurena vaarana on Suomen ajautuminen kasvavan informaatioteknologian kehitysmaaksi, josta puuttuu korkeatasoista osaamista. Kolmanneksi korkeakoulutetuille pitäisi Suomi saada houkuttelevaksi asuinmaaksi. Siihen auttaa infraan ja monipuolisiin saavutettavuuksiin panostaminen.

Haasteita tulevaisuuteen riittää. Niitä haasteita ei päätöksentekijät ratkaise päättämättömällä venkoilulla, milloin mistäkin rakenteellisesta uudistuksesta. Yksi sote-uudistus on noiden uudistusten sarjassa alkusoitto. Isoja uudistuksia joudutaan tekemään paljon ja nopeasti, jotta Suomi on houkutteleva maa jatkossakin. Niin maaseudulla kuin kaupungeissakin.

Kirjoittaja on ylivieskalainen kansanedustaja (kesk.)

#