tiistai 6.12.2022 | 23:09
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Mitä mieltä ullavalaiset ovat Kokkolasta irtautumisesta? Keskipohjanmaa vieraili Ullavassa ja selvitti

To 28.6.2018 klo 08:00 | päivitetty to 08:18

Emilia Kallioinen

Ullavassa on avattu keskustelu osakuntaliitoksesta. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että Ullavanjärveä ympäröiviä kyliä eroaisi Kokkolasta ja liittyisi toiseen kuntaan. Kyläkokouksessa valittu ryhmä on tuonut asian jo Kokkolan, Kaustisen ja Toholammin tietoisuuteen. Irtautuminen ei koskisi Ullavan kirkonkylän puolta.

Taustalla painaa huoli Rahkosen koulun lakkauttamisesta. Kokkolan kaupunginvaltuusto tulee arvioimaan Ullavan koulujen tilanteen vuoden 2021 talousarvion yhteydessä.

Keskipohjanmaa vieraili Ullavassa ja kävi jututtamassa ullavalaisia sekä kirkonkylällä että Rahkosen kylässä. Puheet kunnan osien siirtämisestä olivat kantautuneet ullavalaisten korviin. Mielipiteet asiasta kyläläisten keskuudessa jakautuivat.

Heidi Nürnbergeria harmittaisi, jos Ullava pilkottaisiin kahtia. Nürnberger asuu Norpassa ja hänen lapsensa käyvät koulua kirkonkylällä Veikko Vionojan koulussa.

– Ymmärrän, että he haluavat turvata kylänsä palvelut, mutta itse toivoisin Ullavan pysyvän yhtenäisenä.

Ullavan kirkonkylällä asuva Jari Riihimäki on asiasta samaa mieltä.

– Jotenkin se tuntuisi väärältä. Haluan, että koko Ullava pysyy yhtenäisenä, hän toteaa.

Jokaista ullavalaista tuntuu huolettavan Rahkosen koulun tilanne, ja empatiaa koetaan koululaisten vanhempia kohtaan. Rahkosen puolella koulu on suuressa arvossa, sillä kylällä ei ole kauppaa tai muuta kokoontumispaikkaa.

Haapalassa asuva Maria Rahkonen ja Lea Siirilä haluavat puolustaa Rahkosen koulua kaikin keinoin.

– Koulun pitää säilyä, eikä kyläläisiä saa unohtaa. Irtautuminen tulee kyseeseen, jos muuta vaihtoehtoa ei ole. Toivoisin, että tilanteeseen löytyisi sopuisa ja järkevä ratkaisu, sanoo Rahkonen.

Osakuntaliitoskeskustelu on aloitettu kyläläisten mahdollisuuksien kartoittamiseksi. Kyläläisten tarkoituksena on löytää ratkaisu, joka hyödyttäisi kaikkia.

Kokkolan kaupungin johtoa puheet osakuntaliitoksesta ihmetyttävät. Lue täältä kaupunginjohtaja Stina Mattilan ja Kaustisen kunnanjohtajan Arto Alpian ajatuksia ullavalaisten suunnitelmista.

#