maanantai 3.10.2022 | 14:45
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Näin maasto- ja turvepalot etenivät keskiviikkona ja torstaina – perjantaiyönä sammutettiin vielä Lähdenevalla

Pe 25.5.2018 klo 06:00 | päivitetty pe 07:21

Hanna Rautio

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos joutui keskiviikkoiltapäivästä alkaen melkoiseen urakointiin, kun kolmella turvetyömaalla syttyi tulipalot lähes samanaikaisesti. Kaksi paloista oli Kaustisella, Lähdenevalla ja Lumppionnevalla sekä yksi Halsuan Kairinevalla.

Hetkeä myöhemmin kello 15 jälkeen tuli pääsi irti maastossa Kokkolan ja Alavetelin rajalla Oivussa.

Lumppionnevan ja Kairinevan palot saatiin hallintaan jo keskiviikkoiltana, ja jälkivartiointi siirtyi turveurakoitsijoille. Molemmilla alueilla maastoa paloi muutamia hehtaareja.

Lähdenevan sammutustyöt jatkuivat edelleen keskiviikon ja torstain välisen yön, ja paikalle saatiin pelastuslaitoksen avuksi Niinisalosta 30 varusmiestä. Rajavartiolaitoksen helikopteri avusti sammutuksessa keskiviikkona.

Vapaaehtoiset huolehtivat sammutushenkilöstön muonituksesta.

Torstaiaamuun mennessä tuli oli tuhonnut Lähdenevalla noin 50 hehtaaria maastoa ja turvetuotantoalueen lisäksi oli palanut metsää. Sammutustyöt jatkuivat koko torstain, sekä edelleen torstain ja perjantain välisen yön.

Torstaina ennen puoltapäivää pelastuslaitos sai uuden tehtävän Perhosta, missä syttyi maastopalo Salamajärven kansallispuiston alueella.

Salminevan laidalla metsäsaarekkeessa olevaa paloa olivat sammuttamassa pelastuslaitos ja Puolustusvoimien helikopteri.

Myöhään iltapäivällä kansallispuiston palo saatiin hallintaan, ja kun leviämisriskiä märän suon keskellä sijaitsevalla palopaikalla ei ollut, palon vartiointi siirtyi Metsähallitukselle.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jaakko Pukkinen kertoi torstai-iltana yhdeksän aikaan, että Lähdenevan jälkisammutustyöt ovat käynnissä ja paikalla on uusi ryhmä varusmiehiä sekä pelastuslaitoksen henkilökuntaa, yhteensä noin 50 henkilöä.

– Yön aikana palopesäkkeet yritetään saada mahdollisimman vähäisiksi. Palon reunat saatiin kiinni jo edellisenä (keskiviikko-torstai) yönä. Tänään torstaina on sammutettu reunoilta keskustaan päin.

– Mahdollisesti aamulla voidaan harkita alueen luovuttamista maanomistajille, Pukkinen totesi.

Sekä keskiviikkona että torstaina syttyi useita maastopaloja pohjalaismaakunnissa sekä Keski-Suomen puolella.

#