maanantai 3.10.2022 | 14:31
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Perholainen ylioppilas Saara Leväniemi osaa puhua indonesiaa - vuosi vaihto-oppilaana laajensi maailmaa

Pe 18.5.2018 klo 14:05

Sanni Aho

Mahdollisimman kauas ja mieluusti lämpimään. Näin ajatteli perholainen Saara Leväniemi, kun hän suunnitteli siskonsa jalanjäljissä lähtevänsä vaihto-oppilaaksi lukioaikaan. Perheessä oli ollut aikaisemmin AFS:n vaihto-oppilas ja perhe on toiminut tämän jälkeen yhdysperheenä.

Saara päätyi valitsemaan vaihtomaakseen Indonesian, jonne hän lähti ensimmäisen lukiovuoden jälkeen.

– Vuosi oli huikea ja opin paljon. Vaikka aluksi oli vaikeuksia, niin lopulta opin kielen ja joulun jälkeen puhuin jo sujuvaa indonesiaa, kertoo Leväniemi.

Vuoden aikana Leväniemi tutustui kulttuuriin, jossa herätään aikaisin ja valvotaan myöhään. Isäntäperhe oli islaminuskoinen, joten myös muslimikulttuuri tuli tutuksi. Host-perheessä huivia käyttivät äiti ja sisko ja valtaosa Leväniemen lukiokavereista. Vaikka Leväniemen koulu oli islamilainen, ei huivipakkoa ollut ja pojat ja tytöt kävivät esimerkiksi samoilla liikuntatunneilla.

Vaihtovuoden jälkeen paluu Perhon lukioon oli pieni shokki erityisesti siksi, että Indonesiassa Leväniemi oli opiskellut kieliluokassa.

– Olin tehokkaasti unohtanut matematiikan ja kemian.

Leväniemi kirjoitti englannin, matematiikan, äidinkielen, kemian ja terveystiedon. Englannista olisi tulossa laudatur ja matematiikan ja äidinkielen arvosana keikkuu eximian ja magnan välillä. Kemian ja terveystiedon Leväniemi kirjoitti jo aikaisemmin ja niistä on varmistunut magna.

Tuntuma Indonesiaan on tänä vuonna säilynyt, sillä perheessä on asunut vaihto-oppilas Lulu Indonesiasta.

Ensi vuonna Saara aikoo viettää välivuoden. Suuruudenhulluna ajatuksena hän kävi kokeilemassa lääkintätieteellisen pääsykokeita tällä viikolla, mutta ei usko ovien aukeavan. Kevään aikana hän on käynyt sijaistamassa koululla ja töitä on tarkoitus välivuodelle hakea.

– Jos on hommia tiedossa, niin minä voin tulla, lupaa Saara.

Lisää ylioppilaista:

Lista muiden lukioiden ylioppilaista >>

#