lauantai 10.12.2022 | 08:07
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Mielipiteissä taivastellaan turhia liikenneympyröitä Kokkolan pohjoisväylälle

Su 6.5.2018 klo 16:00

Keskipohjanmaa julkaisi (KP 4.3,) ehdotukseni ns. kokoojavalon käyttöönotosta Roska-Rukan suoran päähän, synnyttämään liikennekatkoja ruuhka-aikana, jotta Kaarlelankadun suunnasta ja Halkokarilta tulevat autoilijat pääsisivät joustavasti kääntymään ohikulkutielle kumpaankin suuntaan. Myöhemmästä paikallislehden uutisoinnista sain tiedon, että ohikulkutielle tuleekin kaksi liikenneympyrää, miljoona euroa/kappale, jos edes riittää.

Kysyn nyt suoraan liikenneympyröiden suunnittelijoilta. Eikö teillä kantti kestä edes kokeilla halvempaa vaihtoehtoa, johon luultavasti löytyisi ohjelmoitava liikennevalo kaupungin tekniseltä varastolta. Tai jos ei löydy, voisi sellaista yrittää vuokrata asfalttifirmoilta, niillä on niitä.

Oletteko lainkaan miettineet mitä liikenneympyrä vaikuttaa autojen etenemiseen. Liikenneympyrässä jo olevalla autolla on etuajo-oikeus siihen autoon nähden, joka on juuri ajamassa sisään liikenneympyrään. Kaarlelankadun suunnasta tulevat autot pääsevät etuajo-oikeutettuna liikenneympyrään ja ajamaan läpi siitä, kumpaankin suuntaan. Niistä ja pohjoisen suunnasta tulevista, Halkokarin liikenneympyrässä etuajo-oikeutetuista autoista, syntyy sitten pahimmillaan lähes aukoton liikennevirta, joka estää Halkokarin suunnasta tulevia autoja kääntymästä sekä etelään että pohjoiseen.

On jopa hyvin mahdollista, että Kaarlelankadun ympyrän ja Kustaa-Aadolfinkadun valojen välillä on pahimpana aikana puskuri puskurissa hitaasti etenevä tai paikallaan seisova autovirta, ja halkokarilaiset joutuvat kiertämään Kaanaanmaantien kautta päästäkseen yleensä mihinkään.

Kokoojavalon kokeilun laiminlyönti, minuutti vihreää, minuutti punaista, siksi että suunnittelijoiden kasvojen menetystä ei riskeerata, ei enää saisi kuulua suomalaiseen liikennesuunnitteluun. Jos kokoojavalon kokeilu sitten osoittautuu huonoksi ratkaisuksi, pyydän liikennesuunnittelijoilta julkisesti anteeksi ja tarjoan yksityisesti mansikkakakkukahvit. Ja minä ilomielin menetän kasvoni siinä yhteydessä, paremman liikenneratkaisun toteutuessa.

Kari Ollikainen

#