Paikallisuutiset

Romukioski avaa toimipisteen Edsevössä: Pedersöressä käydään romukaupoilla kerran viikossa, akuista ja metalliromusta maksetaan käteisrahaa

Yrittäjä Satu Hallinen vaihtaa romun rahaksi pian myös Pedersören Edsevössä, johon avautuu Romukioskin kahdeskymmenes toimipiste.
Yrittäjä Satu Hallinen vaihtaa romun rahaksi pian myös Pedersören Edsevössä, johon avautuu Romukioskin kahdeskymmenes toimipiste. Kuva: Yksityinen

Metalliromujen kierrätyspalveluun erikoistunut Romukioski avaa toimipisteen Pedersören Edsevössä. Hallitilat on vuokrattu Yrittäjäinkadulta ja avajaisia vietetään keskiviikkona 1. maaliskuuta.

Romukauppaa käydään tekemässä kerran viikossa, keskiviikkoisin.

Edsevö on jo eri puolilla Suomea toimivan Romukioskin peräti 20. toimipiste; edellinen avattiin viime syyskuussa Teuvalla. Pääpaikka löytyy Lempäälästä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Romukioski syntyi rakkaudesta romuun, kuvaileeSatu Hallinen.

"Messinkinen keittiön hana on kierrätyksessä puhdasta rahan arvoista tavaraa". Satu Hallinen YrittäjäRomukioski

Nokialainen Satu Hallinen on tehnyt ikänsä töitä romualalla, viimeiset vuodet yrittäjänä. Romukioskin hän kertoo perustaneensa lähinnä yksityisiä asiakkaita ajatellen kuusi vuotta sitten kun tavallisia kahden akun pientuojia ei oikein muualla palveltu. Tänä päivänä metalliromujen kierrätyspalvelua tarjotaan niin kuluttajille, yrittäjille kuin teollisuudellekin.

– Pahimmassa tapauksessahan kierrätettävää romua menee kaatopaikalle kun ei tiedetä että sitä voi kierrättää ja että siitä saa vielä rahaa. Ihmiset eivät vielä ole välttämättä hahmottaneet kuinka paljon rahaa kierrätyksessä pyörii. Ja kierrättää pitää, sillä maaperä ei kestä jatkuvaa kulutusta. Kierrätys on ekoteko, Hallinen muistuttaa.

– Rahan avulla me kannustamme kierrättämään. Ehkäpä mies innostuu viimein siivoamaan autotallin kun kuulee, että rauta- ja metalliromun voi näin kätevästi muuttaa rahaksi, arvelee yrittäjä pilke silmässä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Romut punnitaan ja vastaanotetusta metalliromusta maksetaan maailmanmarkkinahinta käteisellä, hinnaston mukaan. Romu vaihtuu rahaksi.

– Romukioskin hinnat voi katsoa netistä. Esimerkiksi kilohinnat löytyvät niin romumetalleille kuin autojen akuille. Hinnasto koskee valmiiksi lajiteltuja materiaaleja.

Omaa toimipistettä tarvitaan lähinnä vastaanotetun romun lajittelua varten.

– Pääsääntöisesti romu viedään saman tien mukana kuorma-autoilla, osa vaatii lajittelua. Esimerkiksi kuparista löytyy yli parikymmentä erilaista laatua, joten ne on lajiteltava jatkotarkoitusta varten, kertoo Satu Hallinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Romukioski myy kerätyn metallin edelleen Suomeen ja Eurooppaan tahoille, jotka hoitavat jatkokäsittelyn ja myynnin eteenpäin.

Auton akku on tavallisin vastaanotettava tuote, kuparin, messingin ja kaapeleiden lisäksi.

– Kaapeleita ei tarvitse kuoria.

Kierrätykseen otetaan alumiinia, ruostumatonta terästä kuten keittiön työtasoja, terästä, peltiromua, sekapeltiä, rautoja eri muodoissaan, katalysaattoreita.

– Messinkinen keittiön hana on kierrätyksessä puhdasta rahan arvoista tavaraa, Hallinen vinkkaa.

Kalustoon kuuluu kymmenen kuorma-autoa, työntekijöitäkin on jo kymmenkunta.

– Henkilöstöä kiertää toimipisteissä paikkakuntien välillä maanantaista lauantaihin. Toimipisteet ovat vaihtelevasti auki, yleensä kuitenkin kerran viikossa, Satu Hallinen kertoo.

Kasvu romubisneksessä on ollut nopeaa. Heti ensimmäisenä vuonna liikevaihto nousi yli miljoonan. Nyt ollaan jo neljässä miljoonassa. Heti alku lupasi hyvää.

– Lähdin ostamaan romua yhdellä autolla helmikuussa 2017, ensimmäinen pysähdys oli Orivedellä. Mietin, että tuleekohan kukaan. Paikalla oli niin valtavasti väkeä ja ensin luulin ajaneeni väärään osoitteeseen, naurahtaa Hallinen.

Ensimmäiset puolitoista vuotta hän teki töitä yksin.

Nyt tähtäimessä on vallata romukauppiaana koko valtakunta.

– Laajentamisen suunta on pohjoinen, kuuluvat suunnitelmat.

Edsevön Romukioski

Avaa 1. maaliskuuta Yrittäjäinkadulla ja on sen jälkeen auki keskiviikkoisin.

Vastaanottaa auton akkuja ja metalliromua laidasta laitaan.

Maksaa vastaanotetusta metalliromusta käteisrahaa.

20. toimipiste.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä