perjantai 3.2.2023 | 19:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Uusi koulukoti viimein nytkähtämässä eteenpäin Pietarsaaressa - Lagmansgårdenin rakennuslupa vireille ja työmaalla Pirilössä lyödään lapio maahan ensi syksynä

Pirkko Högkulla
Ti 24.1.2023 klo 09:35

Uuden Lagmansgården koulukodin rakentamissuunnitelmat ovat viivästyksen jälkeen muuttumassa käytännön teoksi Pietarsaaressa.

Lagmansgårdenin johtaja Carl-Johan Strömberg kertoo, että hankkeelle on määrä hakea rakennuslupaa vielä tammikuun aikana.

– Suunnitelmia on hiottu pitkän aikaa viikoittain. Valmista alkaa olla, Strömberg iloitsee.

Mikäli kaikki etenee suunnitelmien mukaan alkavat maanrakennustyöt tontilla tulevana syksynä ja valmista on 2024-2025.

"Kysehän on ylipäätään erityisrakentamisesta, missä materiaalien tulee olla turvallisia ja kestäviä. On suojalasia ja aitoja puuovia".

Carl-Johan Strömberg

Lagmansgården koulukoti

Johtaja

Tontti sijaitsee Valtion Senaatti-kiinteistöjen omistamalla alueella Vanhan Pirilöntien varrella noin kolmensadan metrin päästä isolta päätieltä eli Kolpintieltä, Pirilöön mentäessä oikealla puolella. Metsätontilla ei ole vielä kaadettu puita, mutta rakennuksen paikka on merkitty kepeillä.

Tontilta katsottuna tien toisella puolella alueen lähettyvillä on rannanmyötäisesti kesämökkejä. Ensimmäiseen vakituiseen asutukseen alueelta on puoli kilometriä.

Alkuvuodesta 2019 Lagmansgårdenissa järjestettiin tiedotus- ja keskustelutilaisuus, jossa käsiteltiin tuolloin työn alla ollutta ehdotusta uudesta asemakaavasta Pirilössä Valtion Senaatti-kiinteistöjen omistamalla alueella, jonne koulukotia suunniteltiin sijoitettavaksi. Takana oikealla Lagmansgårdenin johtaja Carl-Johan Strömberg.
Maija Rahkola

Suunnittelukilpailu uudesta Lagmansgårdenista käytiin vuonna 2020. Senaatti-kiinteistöjen järjestämän kisan voitti Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy:n ehdotus "Ihop". Ihop on ruotsia ja tarkoittaa "yhdessä".

Majoitushuoneita koulukotiin tulee 20 neljälle osastolle. Lisäksi rakennetaan mm. oppimis- ja harrastetilat, keittiö, ruokasali, hallinnon puoli sekä ulkoalueet.

Kiinteistö on pääosin puurakenteinen. Tavoitteena on paitsi energiatehokas myös hiilijalanjäljeltään optimoitu kiinteistö, joka on sisäolosuhteiltaan terveellinen ja turvallinen.

Vakituisen henkilöstön määrä kasvaa kolmestakymmenestä neljäänkymmeneenviiteen.

Uusi Lagmansgården

Sijoittuu Pietarsaareen Vanhan Pirilöntien varrelle; nykyinen sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä naapurikunnan puolella Östensön kylässä.

Rakennuslupa vireille tammikuussa, maatyöt syksyllä.

Valmistuu 2023-3024.

Majoitushuoneet 20 oppilaalle, neljä osastoa, 45 vakituista työntekijää.

Valtion koulukoti, joka järjestää hoitoa, kasvatusta ja perusopetusta ainoana valtion koulukotina sekä suomeksi että ruotsiksi.

– Hankkeella on työllistävä vaikutus. Uudelle Lagmansgårdenille tarvitaan 15 uutta vakituista työntekijää nykyisten 30 lisäksi, Carl-Johan Strömberg huomauttaa.

Alkujaan lapiota kaavailtiin valtion miljoonahankkeessa lyötäväksi maahan Vanhan Pirilöntien varrella jo 2021 loppupuolella niin, että valmista olisi alkuvuonna 2023. Rahoitusta oli tuossa vaiheessa myönnettynä 12,4 M€.

– Koronavuodet, kustannusten nousu, budjetin ylitys. Syitä lykkääntymiseen on monia, pohtii Strömberg.

– Budjetti kasvoi lähinnä siksi, että sisätiloihin piti tehdä muun muassa hoidon järjestämiseen liittyviä muutoksia. Ne liittyvät puolestaan lastensuojelulakiin tehtyihin muutoksiin.

– Kysehän on ylipäätään erityisrakentamisesta, missä materiaalien tulee olla turvallisia ja kestäviä. On suojalasia ja aitoja puuovia.

Hoidon konseptiin sisältyy jatkossa vaativan tason osastohoidon lisäksi eho eli erityinen huolenpito, jota järjestetään suljetulla osastolla.

– Erityinen huolenpito on hoitotasona meille uutta, mutta sitä järjestetään entuudestaan muissa koulukodeissa.

Kustannusarvio on liikkuu tällä hetkellä lähes 14 miljoonassa eurossa.

Hanke kuuluu valtion Senaatti-kiinteistöille, joka tuottaa tilapalveluja ensisijaisesti valtionhallinnon asiakkaille. Valtion koulukodit ovat vaativan sijaishuollon ja vaativan erityisen tuen perusopetuksen valtakunnallisia palveluntuottajia. Valtion koulukodit ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Opetushallituksen (OPH) tulosohjaamia, taloudellista voittoa tavoittelemattomia lastensuojelun laitoshuollon yksiköitä.

Lagmansgården on maan ainoa kaksikielinen koulukoti. Koulukoteja on Suomessa yhteensä seitsemän; viisi valtion ylläpitämää ja kaksi yksityistä.

Nykyinen Lagmansgården sijaitsee Pedersöressä Östensön kylässä Laamannin mäellä. Maalaismiljöössä on tehty lastensuojelutyötä vuodesta 1901 lukien. Oppilaita on yksitoista. Vakinaiseen henkilökuntaa kuuluu yhteensä kolmekymmentä työntekijää ohjaajista opettajiin keittiöhenkilökuntaan ja valvojiin.

Kolmikerroksinen koulukoti on rakennettu vuonna 1938. Pihapiiriin kuuluu myös vanhempia puurakennuksia.

Tilat kolmikerroksisessa kivirakennuksessa ovat tulleet tiensä päähän. Kiinteistö on monin paikoin huonokuntoinen ja epäkäytännöllinen eikä vastaa lastensuojelutoiminnan vaatimuksia. Tilojen kuntoon saattaminen olisi vaatinut valtavat investoinnit ja niistä huolimatta rakennuksesta ei oltaisi saatu koulukodin tarpeisiin vastaavaa toimitilaa.

Lagmansgården on Suomen ainoa kaksikielinen koulukoti. Uuden Lagmansgårdenin hoitokonseptiin sisältyy myös eho, erityinen huolenpito, jota järjestetään suljetulla osastolla.

#