perjantai 3.2.2023 | 19:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

RKP:n tavoitteena neljä paikkaa Vaasan vaalipiirissä – Anna-Maja Henriksson ei sulje pois hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa, mutta pitää sitä epätodennäköisenä

Tapio Lehtinen
Su 22.1.2023 klo 19:25 | päivitetty su 19:39

Eduskuntavaalit

RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri ja kansanedustaja Anna-Maja Henriksson avasi sunnuntaina Pietarsaaressa eduskuntavaalikampanjansa.

Hän on ollut kansanedustaja vuodesta 2007 ja oikeusministerinä lähes kahdeksan vuotta neljässä hallituksessa.

– Haluan tehdä myönteisen kampanjan vahvalla tulevaisuuden uskolla ja johtaa RKP:n vaalivoittoon. Tulemme tekemään kaikkien aikojen parhaat eduskuntavaalit ja tähtäämme vähintään neljään RKP:n eduskuntapaikkaan Vaasan vaalipiirissä. Tavoitteeni on viedä RKP:n seuraavaan hallitukseen tinkimättä arvoistamme tai kaksikielisen Suomen tärkeydestä, Henriksson linjasi.

Anna-Maja Henriksson on toiminut kansanedustajana vuodesta 2007 lähtien.
Tapio Lehtinen

Kolme puoluetta on tähän mennessä torjunut hallitukseen menon perussuomalaisten kanssa – SDP, vasemmistoliitto ja vihreät.

Henriksson ei sulje pois hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa, mutta pitää sitä epätodennäköisenä. Linjaansa hän perusteli puolueiden erilaisilla arvopohjilla.

– Näkemyseroja on monissa keskeisissä asioissa, sanoo Henriksson.

Eroja on ainakin EU-politiikassa, työperäisessä maahanmuutossa, ilmastopolitiikassa ja maan kaksikielisyydessä.

– RKP ei kuulu niihin puolueisiin, jotka lähtevät etukäteen miettimään hallituksen muodostamista. Ensin on käytävä vaalit. Sen jälkeen käytävät hallitusneuvottelut ja hallitusohjelma ratkaisevat, sanoo Henriksson.

Oppositiopuolueet ovat arvostelleet hallitusta erityisesti holtittomasta velanotosta.

– Viime ajat eivät ole olleet helppoja. Korona-pandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ovat vaikuttaneet voimakkaasti Suomen talouteen ja suomalaisten arkeen. Tämä näkyy nyt muun muassa korkeina sähkölaskuina ja elinkustannuksina.

– Todellisuudessa oppositio on myötävaikuttanut päätöksiin. Lisäksi ennen sotaa hoidettiin äärettömän tärkeä päätös hävittäjähankinnoista,

Valtiontalouden tasapainottaminen tapahtuisi Henrikssonin mukaan uskottavasti kahdessa vaalikaudessa. Valtiolle saataisiin lisää rahaa muun muassa työllisyysasteen nostamisella.

– Hallituskaudella on onnistuttu nostamaan työllisyysaste 75 prosenttiin. Seuraava tavoite on nostaa se 80 prosenttiin. Jokainen prosentti työllisyydessä merkitsee miljardia euroa, sanoo Henriksson.

Seuraavalla hallituskaudella RKP ei lähtisi leikkaamaan koulutuksesta, tutkimuksesta ja innovaatioista, koska ne ovat tulevaisuuden rakennuspalikoita.

Oikeusministerinä Henriksson on toiminut lähes kahdeksan vuotta neljässä hallituksessa.
Tapio Lehtinen

Kampanjapuheessaan hän kertoi olevansa ylpeä pohjalaismaakuntien elinvoimaisuudesta.

– Meidän on varmistettava, että yrityksillämme on tarvitsemansa työvoima ja infrastruktuuri. Peruspalvelut ja liikenneyhteydet ovat myös ratkaisevan tärkeitä alueemme ja yritystemme kannalta. Asukkaat ja elinkeinoelämä tarvitsevat toimivaa raide- ja lentoliikennettä, satamia ja kestäviä teitä. Meidän ei pidä rakentaa esteitä, vaan purkaa niitä, jotta ihmiset haluavat jatkossakin asua, työskennellä sekä muuttaa alueelle, Henriksson sanoi.

Henrikssonin mukaan maataloutta ei tule syyttää ilmastonmuutoksesta, vaan se tulisi nähdä osana ratkaisua.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.