perjantai 3.2.2023 | 19:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
5P_TXT

Kaupunki tiiviiksi – rajat tulevat jo vastaan: Pietarsaaren yleiskaavassa löytyy tilaa asumiselle, mutta teollisuus- ja yritystontit alkavat käydä vähiin

Pentti Höri
Ti 17.1.2023 klo 17:10

Uudessa Pietarsaaren yleiskaavassa määritellään kaupungin kehityssuuntia ja maankäyttöä seuraaviksi vuosikymmeniksi.

Pian nähtäville tulevaan ehdotukseen on piirretty useita uusia asuinalueita jo olevien jatkeeksi, mutta päänvaivaa kaavoittajille aiheuttaa sopivan tonttimaan puute teollisuuden ja yritystoiminnan tarpeisiin.

Yleiskaava on ensimmäistä kertaa Pietarsaaressa oikeusvaikutteinen, eli se ohjaa entistä tiukemmin maankäyttöä. Yksityiskohdat tulevat ilmi aikanaan tehtävistä uusista alueiden asemakaavoista, mutta ne eivät voi olla ristiriidassa yleiskaavan määräysten kanssa. Nykytilanteessa Pietarsaaren asemakaavoitusta ohjaa maakuntakaava, minkä merkitys jatkossa vähenee.

Merkittävimmät muutokset nykytilanteeseen näkyvät asuinaluevarausten ja teollisuustonttien lisääntymisinä.

Uusia omakotitaloja rakennetaan tulevaisuudessa Itäiseen Lammassaareen, Eteläiseen Ruusasholmaan, Eteläiseen Lysarholmaan, Ruusulehdon koulun tuntumaan, uuden Fäbodantien pohjoispuolelle, nykyisen Fäbodantien hevostallien tuntumaan sekä Vatungilta Varvetiin ja Hällaniin saakka.

Jopa Stora Sandörenin, Ison Hietasaaren, rannat on yleiskaavassa varattu ympärivuotiselle asumiselle. Saareen on myös merkitty tievaraus.

– Ehdotamme, että nämä vapaa-ajanasumisen alueet muutetaan vakituisen asumisen alueiksi. Poliitikkojen taholta kysyntää tällaisesta on ollut, ja vastaamme siihen nyt. Rannanläheinen asuminen mahdollistuu monessa paikassa, Pietarsaaren asemakaava-arkkitehti Sören Öhberg sanoo.

Varalle asumisen tarpeisiin yleiskaavaehdotuksessa on merkitty laaja alue Otsolahden eteläpuolelta.

Tiiviimmälle asumiselle kuten rivi- tai kerrostaloille on suunniteltu Pursisalmea ja Maskenin aluetta.

Yleiskaavaa esitellään

Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Pietarsaaren lukion / Jakobstads gymnasiumin auditoriossa keskiviikkona 18.1. klo 18.

Yleiskaavaehdotus läpäisi kaupunginhallituksen kokouksen maanantaina. Tänään keskiviikkona sitä esitellään yleisölle Pietarsaaren lukion auditoriossa.

Nähtävilläoloajan ja palautteen jälkeen ehdotus käsitellään uudelleen kaupunginhallituksessa ja hyväksytään kaupunginvaltuustossa. Sören Öhberg arvioi, että valtuustoon asia saadaan aikaisintaan muutaman kuukauden kuluttua, keväällä tai kesällä.

Teollisuustonttien kannalta kaupunki alkaa olla jo liiankin tiivis. Yrityksille on löydetty tilaa vielä Pirilöstä, Kolpintien molemmin puolin. Uusitien alue eli Sundin puutarhan ja ohikulkutien välinen kaistale sopisi myös kevyelle teollisuudelle.

Erinomaisen hyvänä suunnittelijat pitävät Snellmanin ja vanhan kaatopaikan välistä aluetta, jonka käyttöönottoa myös alati laajentuva lihatalo pitäisi enemmän kuin tärkeänä. Asiassa on vain yksi mutta: maa on naapurikunnan eli Pedersören puolella.

Pietarsaaren kaupunki omistaa maata alueella, mutta sillä ei ole asiaa kaavoittamaan sitä.

– Sijainnillisesti se on todella hyvä lähellä keskustaa, ja tukisi jo olemassaolevaa teollisuutta aluella. Yleiskaavan pohjimmainen ajatushan on tiivistäminen, jotta työpaikat ovat mahdollisimman lähellä palveluja ja asumista, Pietarsaaren kaupunkikehitysjohtaja Mika Hakosalo toteaa.

Pietarsaaren palvelut, liikenneyhteydet ja muu infra ovat olemassa ja kunnossa. Vain rakennusmaata puuttuu.

– Olemme saaneet kyselyjä, löytyykö meiltä 20–40 hehtaarin tontteja. Jos ajatellaan koko alueen kehittämistä ja sataman läheisyyttä, niitä kannattaisi kuntien katsoa yhdessä hyvin tarkkaan. Muuten investoinnit hajaantuvat muualle, ja sehän on kaikkien tappio sitten, Hakosalo sanoo.

Sören Öhbergin mukaan parasta olisi, jos Pederören kunta kaavoittaisi tämän alueen yritystoiminnan tarpeisiin.

Pietarsaaren keskustan kupeessa oleva Siikaluoto on kiinnostava tulevaisuuden alue. Osa vanhasta tehdasrakennuskannasta tullaan suojelemaan, mutta tilaa on reippaasti rakentamiselle. Siikaluoto on saamassa palvelujen ja hallinnon alueen statuksen, mutta merkintä sallii väljyydessään myös asumisen siellä.

Joutsenen alue tultaneen mahdollisesti kaavoittamaan pääasiassa virkistykseen. Sinne on mietitty myös asuntorakentamista, mutta UPM:n läheisyys ja yhtiön omat tarpeet puhuvat asuntoja vastaan.

#