Paikallisuutiset

Virhi nopeuttaa kuoppien täyttöä ja katulampun syttymistä – Pietarsaaren seudulla otettiin käyttöön sovellus, jolla vikailmoituksen voi tehdä tietämättä omaakaan sijaintiaan

Reikä asfaltissa? Kaatunut puu? Sammunut katulamppu? Liikennemerkki nurin? Ilkivaltaa leikkipuistossa?

Joudumme joskus todistamaan asioita, joita ei olisi niin väliksi nähdä. Vastaan tulleelle ongelmalle pitäisi jotain tehdä, mutta kenelle tapaus kuuluu, kuka vian korjaisi ja mihin siitä voi ilmoittaa?

Pietarsaaren seudulla on nyt tarjota vastaus kysymyksiin. Vuorovaikutteiseen karttapohjaan perustuva Virhi-ilmoitussovellus on ollut käytössä jo viime keväästä asti, ja ihmiset ovat hiljalleen löytämässä sitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vapaasti ladattavissa olevan Pietarsaaren kaupungin äpin eli sovelluksen kautta pääsee tekemään vikailmoituksen, ja sen avulla voi myös seurata, mitä asialle tapahtuu.

– Et välttämättä tiedä, kenen puoleen kääntyä, kenelle soittaa tai laittaa sähköpostia. Tällä sovelluksella voit ottaa heti paikan päällä kuvan ja lähettää sen ilmoituksen kera. Kaikki käy nopeasti ja kätevästi, kaupungin kehityskoordinaattoriChristina Lind-Kangas kertoo.

Hän on valmistellut systeemiä kaupungin puolesta, ja työkumppanina on ollut muun muassa kaupungininsinööriHarri Kotimäki. Hän on myös yksi niistä noin kymmenestä henkilöstä, joille vikaviestit päätyvät.

Järjestelmä toimii siten, että vahingon silminnäkijä lähettää ilmoituksen, parhaimmillaan kuvan kanssa. Se päätyy Pietarsaaren kaupungin vinkkipankkiin ja jakautuu tarvittaessa myös Pietarsaaren Veden ja sähköyhtiö Herrforsin nimetyille vastuuhenkilöille sähköpostitse.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos ilmoituksen tekee kännykällä suoraan vikapaikalta, osoitetta ei tarvitse tietää. Mobiililaite tunnistaa sijaintisi ja piirtää täpän kartalle automaattisesti. Ilmoituksen voi toki tehdä myös kaupungin verkkosivujen kautta.

– Jos tekee ilmoituksen vaikkapa jo ajettuaan ongelmapaikan ohi, osoitinta voi siirtää kartalla oikeaan paikkaan, Kotimäki opastaa.

Mikäli ilmoittaja haluaa tietää, mitä prosessissa tämän jälkeen tapahtuu, hän voi jättää sähköpostiosoitteensa ja pääsee osalliseksi tapauksen seurannasta.

Kauanko sitten kestää, kun kuoppa tai reikä asfaltissa on täytetty?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se riippuu tilanteesta. Meillä on varallaolojärjestely, eli virka-ajan jälkeenkin on aina joku paikalla. Työnjohtaja harkitsee, onko tapaus niin kiireellinen että se korjataan heti, vai voiko se odottaa, Harri Kotimäki kertoo.

Hänen mukaansa valmius lähteä hätiin on vuorokauden ympäri, ja tarvittaessa paikalla ollaan viimeistään tunnin kuluttua.

Nopeus voi olla valttia esimerkiksi katupäällysteeseen ilmestyneen montun kohdalla. Jos kuoppa ilmestyy äkkiä, niin syynä on usein putkirikko.

Jos ihmiset rikkovat kuopissa autojaan, kaupunki muuttuu korvausvelvolliseksi.

Virhi-sovellus lähti kehittymään Pietarsaaren ja Uudenkaarlepyyn kaupunkien sekä Pedersören ja Luodon kuntien yhteistyönä, kun naapurukset lähtivät suunnittelemaan yhteisiä digisovelluksia. Nyt Virhi on käytössä kaikissa seudun kunnissa.

Christina Lind-Kangas painottaa, että systeemi on edelleen rakennusvaiheessa. Ilmoitukset menevät jo perille, mutta hienosäätöä on vielä tekemättä esimerkiksi vastaanottajien käyttökoulutuksen kanssa.

– Lopputuote ei ole täysin valmis, vaan vielä kehittelyn alla. Mutta perusidea on hyvä, ja se toimii tälläkin hetkellä.

Sovelluksen karttapohja on tällä hetkellä ruotsinkielinen, mutta sen ”suomentamista” työstetään. Mahdollisesti aikanaan kartasta tulee englanninkielinenkin versio. Ilmoittaja voi muutoin valita sovelluksen kielen haluamakseen.

– Me hukumme tässä maailmassa sovelluksiin, mutta tämä on sellainen, johon oikeasti uskon. Tämä ei ole huviesine, vaan tästä on käytännön hyötyä. Me kaikki hyödymme siitä, että asiat sujuvat rapsakkaasti, Lind-Kangas toteaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä