Paikallisuutiset

Pietarsaari haluaa tarkempia tutkimuksia merituulivoimasta: vaikutukset linnustoon, pinnanalaiseen elämään ja voimalinjojen läheisyyteen selvitettävä huolellisesti

Merikotka saapuu pesimispaikoilleen maalis-huhtikuussa. Pietarsaaren kaupunki haluaa merituulivoimayhtiön selvittävän tarkkaan, mitä vaikutuksia hankkeella olisi merilinnustolle.
Merikotka saapuu pesimispaikoilleen maalis-huhtikuussa. Pietarsaaren kaupunki haluaa merituulivoimayhtiön selvittävän tarkkaan, mitä vaikutuksia hankkeella olisi merilinnustolle. Kuva: Outi Yli-Arvo

Kaupunginhallitus haluaa, että energiayhtiö OX2 tutkii tarkasti luontovaikutukset yva-selvityksessään, joka koskee Pietarsaaren edustalle suunniteltua merituulivoimalahanketta.

Lintuselvitykset merellä on tehtävä oikea-aikaisesti ja riittävän laajuisina. Muun muassa maakotka, merikotka ja piekana saapuvat pesimispaikoilleen eri aikoihin maalis-huhtikuussa, kurjet muuttavat maalis-toukokuussa ja syys-lokakuussa. Myös yöllä lentävät linnut tulee kartoittaa esimerkiksi tutkan avulla.

Yva-ohjelmassa on havainnoitu lintujen syysmuuttoa, mutta Pietarsaaren mielestä ei tarpeeksi. Havaintoja on tehty kahteen otteeseen, mutta huonoissa näkyvyysoloissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Arktisia kuikka- ja merilintuja sekä selkälokkia on myös tarkkailtava riittämiin, Pietarsaari vaatii yva-ohjelmasta ely-keskukselle antamassaan lausunnossa.

Merivedelle sameutta aiheuttavat ruoppaustyöt on tehtävä ajankohtana, jolloin vaikutukset kalanmätiin ja poikasiin ovat mahdollisimman vähäiset. Yleensäkin vedenalaista tutkimusta tulee tehdä koko sähkökaapeli- ja vetyputkireittien varrella.

Tuulivoimaloiden roottorien lapojen jäätymisen käsittelyn vaihtoehtoja tulee myös selvittää.

Elektromagneettisten kenttien vaikutuksesta vaelluskaloihin tulee esittää arviointi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mantereen puoleisen sähkönsiirron vaikutuksia linnuille ja liito-oravalle on tutkittava linjareiteillä ja niiden läheisyydessä.

OX2 tarkastelee yva-ohjelmassaan useita vaihtoehtoisia voimalinjareittejä, joista kaikki merkitsevät uusien linjojen rakentamista.

Mikäli merituulisähkö rantautetaan Pörkenäsissä, uutta johtokäytävää tulee 53–59 kilometriä neitseelliselle alueelle. Pietarsaaren sataman kautta tapahtuva siirto vaatii vastaavasti uutta käytävää noin 25 kilometriä.

Uudenkaarlepyyn kolmen reitin kautta tapahtuva sähkönsiirto tarkoittaa 7–13 kilometrin mittaisia uusia johtoreittejä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

OX2 suunnittelee enimmillään 150 merituulivoimalan rakentamista Pietarsaaren edustan talousvyöhykkeelle, noin 30 kilometriä kaupungista länteen.

Alustavan suunnitelman mukaan rakentaminen voisi alkaa aikaisintaan vuonna 2028 ja tuotanto aikaisintaan vuonna 2030.

Myös toinen energiayhtiö, Skyborn Renewables, suunnittelee vastaavaa hanketta samoille vesille.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä