perjantai 3.2.2023 | 19:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pietarsaaren suuri huumejuttu päätökseen Kokkolan käräjillä – pietarsaarelaisnainen pääsi vapaalle jalalle odottamaan tuomiota

Tapio Lehtinen
Pe 25.11.2022 klo 18:08 | päivitetty pe 18:14

Maanantaina alkanut suuri huumeoikeudenkäynti päättyi Pohjanmaan käräjäoikeuden Kokkolan yksikössä perjantaina loppulausuntoihin.

Syyttäjien mukaan pietarsaarelaismiehet järjestivät huumekuljetuksen Pajalan kautta Suomeen. He toivat 50 kiloa hasista ja 66 kiloa marihuanaa maahan. Nuorempi mies hoiti tilauksen ja vanhempi mies toimi kuljettajana, levittäjänä ja myyjänä.

Kaksi muuta pietarsaarelaista miestä ja nainen tulivat mukaan logistiikkaketjun myöhemmissä vaiheissa.

Syyttäjän mukaan miehet yrittivät kertaalleen saada huumekuljetuksen Suomeen, mutta ruotsalaiset huumekuriirit jäivät kiinni Pajalan Muodoslompolossa. Sitä ennen he ehtivät kuitenkin piilottaa huumeet kirkon läheisyyteen, josta ne noudettiin myöhemmin.

Poliisi oli ryhtynyt seuraamaan ryhmän liikkeitä ja viestiliikennettä jo paljon ennen kuin heidät pidätettiin ja vangittiin viime kesänä.

Syyttäjien mukaan esitutkintamateriaali antaa selvän kuvan kunkin syytetyn roolista huumejutussa.

– Huumerikollisuudessa on kyse taloudellisen hyödyn tavoittelusta eikä siten ole uskottavaa, että taloudellinen hyöty olisi jäänyt vähäiseksi, kuten oikeudenkäynnissä annettu ymmärtää, sanoi syyttäjä.

Syytetyt kiistivät syytökset loppulausunnoissaan joko kokonaisuudessaan tai osittain.

Fakta

Pietarsaaren huumejuttu

Pietarsaaren suuren huumejutun syytteitä alettiin lukea Kokkolan käräjäoikeudessa maanantaina.

Oikeudenkäynti päättyi perjantaina loppulausuntoihin.

Huumetakavarikko tapahtui viime kesänä Pietarsaaressa, mutta jutun lonkerot ulottuvat myös pääkaupunkiseudulle ja Turkuun.

Poliisi takavarikoi yli 100 kiloa kannabista Pietarsaaren ja Turun keskustoissa kesäkuussa.

Törkeän huumausainerikoksen raja kulkee yhdessä kilossa.

Syytettyjä on kaikkiaan kymmenen, joista viisi Pietarsaaresta.

He vetosivat muun muassa tietämättömyyteensä kuljetuksen laadusta tai siihen, että huumekuriireina toimivat ruotsalaiset henkilöt, joiden nimiä he eivät kuitenkaan halunneet kertoa.

25-vuotias väitti, etteivät hänen asunnostaan löytyneet huumeet ja rahat kuuluneet hänelle. Hän myöntää ainoastaan hallussapidon sekä pienten huume-erien myynnin, yhteensä noin 10 500 euron arvosta.

31-vuotias mies puolestaan sanoi toimineensa vain kuljettajana.

23-vuotias nainen kiistää törkeän huumausainerikoksen, sillä hän oli lupautunut säilyttämään vain pari kiloa kannabista opiskeluasunnossaan Turussa auttaakseen ystäväänsä. Hasista ja marijuanaa tulikin yllättäen parikymmentä kiloa.

26-vuotias pietarsaarelaismies kiistää kokonaisuudessaan avunannon törkeään huumausainerikokseen, mutta myöntää 700 gramman marihuanan halussapidon. Hän oli mukana Lappiin suuntautuneilla matkoilla, mutta luuli osallistuvansa vain nuuskanhakumatkalle Ruotsiin. Syyttäjien mukaan hänen tehtävänä oli ajaa edellä ja tarkkailla mahdollisia vaaroja kuten poliisia.

22-vuotias mies kiistää huumausainerikoksen törkeän rikosmuodon, koska huume-erät päätyivät hänen muuttokuormaansa ilman, että hänellä oli tietoa niiden todellisesta sisällöstä.

Kaikki syytetyt vaativat syytteiden hylkäämistä tai huomattavasti lievempiä tuomiota kuin syyttäjät esittävät.

Tukholmalaismiehet kiistivät asianajajajiensa välityksellä rikoksen kokonaisuudessaan näytön puutteessa, koska heidän näkemyksensä mukaan syyttäjän näyttö perustuu pelkästään olettamuksiin.

Turkulaista pariskuntaa epäillään törkeästä huumausainerikoksesta ja rahanpesusta. He myivät osan marijuanasta, mutta kiistävät syytteen huumausainerikoksesta ja myöntävät ainoastaan oman käytön.

Helsinkiläismiestä epäillään törkeästä huumausainerikoksesta, koska hänellä oli hallussaan pari kiloa marihuanaa samasta erästä, minkä vuoksi hänen uskotaan aikoneen toimia myyjänä. Hän sanoo hankkineensa huumeita kuitenkin vain omaan käyttöönsä.

23-vuotias nainen vapaaksi odottamaan tuomiota

Tapio Lehtinen

Jutussa on kymmenen henkilöä syytettynä törkeästä huumausainerikoksesta tai avunannosta törkeään huumausainerikokseen. Heistä viisi asuu Pietarsaaressa.

Pääpaikka oli Pietarsaari, jossa tapahtui suurin huumetakavarikko viime kesänä. Vajaa 30 kiloa myytiin edelleen ja loput takavarikoitiin pietarsaarelaisten hallusta.

Syyttäjät pitivät loppulausunnoissaan pääosin kiinni alkuperäisistä rangaistusvaatimuksistaan.

Syyttäjät hakevat kahdelle pietarsaarelaismiehelle muita syytettyjä kovempia rangaistuksia, koska heitä pidetään päätekijöinä.

25-vuotiaalle pietarsaarelaismiehelle haetaan 7 vuoden vankeusrangaistusta ja 31-vuotiaalle pietarsaarelaismiehelle 6,5 vuoden vankeusrangaistusta.

Syyttäjien mukaan he järjestivät tilauksen ja kuljetuksen Lapin kautta Pietarsaareen, ja sieltä muualle Suomeen.

Kahdelle muulle pietarsaarelaismiehelle haetaan 4 vuoden vankeutta ja pietarsaarelaisnaiselle 3,5 vuoden vankeutta.

Muut syytetyt ovat Helsingistä, Turusta ja Tukholmasta.

23-vuotias pietarsaarelaisnainen päästettiin vapaaksi odottamaan tuomiota, joka annetaan kansliatuomiona 14. joulukuuta, mutta jos hänet tuomitaan ehdottomaan vankeuteen, voi syyttäjä hakea hänen vangitsemistaan uudelleen.

Nainen piti oikeudessa puheenvuoron, jossa hän kertoi saaneensa elämänsä jälleen raiteilleen ja toivoi pääsevänsä takaisin opintojen pariin.

31- ja 25-vuotiaiden pietarsaarelaismiesten vankeutta jatkettiin tuomion antamiseen saakka. Syyttäjä piti mahdollisena, että vapautuessaan he voisivat jatkaa rikollista toimintaansa.

– Tuomion antamiseen on vain kaksi viikkoa aikaa, joten on aiheellista jatkaa vangitsemista siihen saakka, sanoi tuomari.

Myös tukholmalaismiehet päästettiin vapaaksi odottamaan tuomiotaan.

#