lauantai 10.12.2022 | 07:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Kaikki on lähellä – Sievissä parkkipaikoilta on vain 200 metriä maakuntaviestin kilpailukeskukseen

Juha Savela
Pe 11.2.2022 klo 09:00

Sievin maakuntaviesti järjestetään siis koulukeskuksessa ja sen lähellä olevalla Jussinmäen urheilualueella. Kilpailualue on kaikkineen tiivis ja yleisö pääsee lähelle hiihtäjiä.

Yleisöpaikoitus on koulukeskusta vastapäätä Kokkola–Kajaani-tien toisella puolella.

– Peltoaukeamalla on riittävästi tilaa autoille, kävelymatkaa katsomoon on vain 200–300 metriä, kertoo järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Kari Koivisto.

Lähtö-, maali- ja vaihtoalue sijaitsevat urheilukentällä, jonne on pystytetty seisomakatsomoja.

– Urheilukenttä ympäröiviltä pengerkatsomoilta on myös hyvät näkymät maalialueelle. Ladun varteen voi myös mennä seuraamaan hiihtäjiä, Koivisto jatkaa.

Ulkoalueille on pystytetty neljä myyntipistettä, josta saa mm. makkaraa ja kahvia. Yhdessä myyntipisteessä tarjolla on myös keittoruokaa. Sen verran koronatilanne vaikuttaa, että sisätiloihin ei viedä yleisöruokalaa.

Sievissä piti siis hiihtää jo viime loppiaisena. Järjestäjien edustajat kävivät tutustumassa järjestelyihin kahdessa edellisviestissä Haapajärvellä 2019 ja Nivalassa 2020.

– Viestitapahtuman läpivientiin tarvitaan noin 130 toimitsijan joukko. Kun kilpailualue on näinkin tiivis, toimitsijoitakin tarvitaan tavallista vähemmän. Kohtuullisen helppoa on ollut saada talkooväkeä mukaan, Koivisto kertoo.

Käytännön järjestelyistä vastuun kantavat Sievin kunta ja Sievin Sisu. Tapahtuman mahdollisen tuoton kunnan vapaa-aikalautakunta jakaa avustuksina urheilutoimintaan.

Maakuntaviesti hiihdetään Jussinmäen maastossa kolmen ja viiden kilometrin laduilla. Lumitilanne on riittävän hyvä. Jo joulun alla järjestäjät tekivät päätöksen, ettei tykkilunta tehdä. Päätöstä ei ole tarvinnut katua.

– Lumitilanne on hyvä, latupohjat kestävät varmasti. Sääennusteiden perusteella viesti voidaan hiihtää hyvissä olosuhteissa, Koivisto kertoo.

Korona on todella koetellut maakuntaviestijärjestäjiä. Viime vuonna kaksi yritystä peruttiin ja viesti siirrettiin lopulta tälle vuodelle. Tänä vuonna tammikuun alussa ei voitu kilpailla, joten nyt edessä on jo neljäs yritys. Alkoiko järjestäjien usko loppua missään vaiheessa?

– Kuukausi sitten huoletti, kun omikronvariantin vaikutukset eivät olleet vielä tiedossa. Olin epävarma varsinkin helmikuun varapäivän suhteen. Viimeiset kaksi viikkoa olo on ollut jo luottavainen siitä, että saamme viestin maaliin. Toki takaporttina on vielä varapäivän varapäivänä 9. huhtikuuta, mutta sitä tuskin tarvitaan, Koivisto kertoo.

Koivisto odottaa Sieviltä vahvaa panosta myös itse kisassa.

– Uskon, että Sievi on nyt viiden joukossa. Kun katselin joukkueiden nimilistoja, tavoite on realistinen. Hiihtäjämme ovat hyvässä kunnossa.

Tähän mennessä Sievin paras sijoitus on kahdeksas. Eli järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Koivisto heittää painetta myös hiihtäjille.

– Sen verran hekin voivat painetta kantaa, kun sitä on ollut järjestäjilläkin, Koivisto naurahtaa.

Sievi on parhaimmillaan sijoittunut kahdesti kahdeksanneksi

Juha Savela

Sievin parhaat sijoitukset Keski-Pohjanmaan maakuntaviestin A-sarjassa ovat kaksi kahdeksatta sijaa, jotka tulivat Ylivieskassa 1984 ja Kälviällä 1985.

A-sarjassa Sievi on hiihtänyt 14 kertaa. Ensimmäisen kerran A-sarjassa joukkue hiihti vuoden vuonna 1975, kun se edellisvuonna Haapajärvellä voitti B-sarjan.

Kaikkiaan kuusi kertaa Sievi on yltänyt B-sarjan kärkikolmikkoon ja joka kerta sijoitus on tuonut myös nousun A-sarjaan.

B-sarjan voittoon Sievi on hiihtänyt kahdesti: vuoden 1974 ohella myös vuonna 2017. Sen jälkeen Sievi on ollut A-sarjan kymppisakissa vuosina 2018–20 sijoilla 10.–10.–9.

Henkilökohtaisia osuusvoittoja sieviläishiihtäjille on tullut 45 kertaa, joista 41 on tullut B-sarjasta. Eniten osuusvoittoja on Tuula Puljujärvellä (o.s. Erkkilä), joka voitti kaikkiaan 12 kertaa osuutensa vuosina 1982–97. Tuula Puljujärven poika Jesse Puljujärvi on tuttu nimi kiekkokaukaloista Kärppien ja nyttemmin NHL-joukkue Edmontonin Oilersin riveistä.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.