keskiviikko 6.7.2022 | 03:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

AKT aloittaa maanantaiaamuna satamissa saarron UPM:n tuotteille – "Ei näy Pietarsaaren satamassa mitenkään", arvioi Pietarsaaren sataman toimitusjohtaja Juha Hakala Keskipohjanmaalle

Pietarsaaren satamassa selluloosa, sahatavara, paperi, sementti ja lipeä ovat sataman kautta kulkevat tärkeimmät tuotteet.

Minna Mustonen
La 22.1.2022 klo 11:33 | päivitetty la 12:56

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT aloittaa maanantaiaamuna satamissa saarron UPM:n tuotteille tukeakseen Paperiliiton ja Sähköliiton lakkoja. Saarron aikana ahtaajat eivät käsittele UPM:n paperia, sellua ja kartonkia.

AKT katsoo, että UPM:n kieltäytyminen konsernikohtaisista työehtosopimusneuvotteluista on ideologinen ratkaisu, jonka päämäärä on ammattiliittojen syrjäyttäminen sopimustoiminnasta ja siirtyminen työnantajien saneluun.

– Kokkolan satamassa ei paperia, sellua ja kartonkia laivata oikeastaan ollenkaan, joten meidän satamassa saarto ei samalla tavalla näy, mitä monissa muissa satamissa, kertoo Rauanheimon varaluottamusmies Jaakko Ainali.

Kokkolan Satama on Suomen suurin bulk-satama, suurin raideliikenne- ja transitoliikennesatama sekä kolmanneksi suurin yleissatama. Kokkolan kolmen satamanosan kautta kulkee noin kahdeksan miljoonaa tonnia tavaraa vuodessa muun muassa rautapellettiä, rikasteita, hiiltä, turvetta, pyriittiä ja rautaoksidia unohtamatta vaaleaa bulkia eli muun muassa kalkkikiveä, alumiinisavea ja lannoiteraaka-aineita.

Pietarsaaren satamassa selluloosa, sahatavara, paperi, sementti ja lipeä ovat sataman kautta kulkevat tärkeimmät tuotteet.

AKT:n maanantaina alkava saarto vaikuttanee sataman toimintaan kovin?

– Ei se näy meillä Pietarsaaren satamassa mitenkään. UPM:n pitkä lakko on jo aiheuttanut sen, ettei sellua ja paperia ole tähänkään saakka tullut, joten tähän perustan sen, ettei AKT:n maanantaiksi suunniteltu saarto tule Pietarsaaressa sataman toimintaan ensi viikolla vaikuttamaan mitenkään, arvioi Pietarsaaren sataman toimitusjohtaja Juha Hakala Keskipohjanmaalle.

Kalajoen sataman toimitusjohtaja Petri Nikupeteri arvioi, ettei ainakaan ihan saarron alkuvaiheessa vaikutuksia liene Kalajoen sataman toimintaan.

Kalajoen satamassa viennin osuus liikenteestä on noin 70 prosenttia. Päävientiartikkeli on sahattu puutavara. Sahatavaran lisäksi Kalajoelta viedään myös vaneria, teräsrakenteita, rautaromua, kasvuturvetta, viljaa ja puupellettiä.

Tuonnin osuus liikenteestä on noin 30 %. Kalajoen sataman kautta tuodaan muun muassa massa- ja paperiteollisuuden käyttämiä mineraaleja, palamattomien valumassojen aineosia, tiiliteollisuuden käyttämiä mineraaleja sekä erilaisia rehuteollisuuden tarvitsemia kasviraaka-aineita.

STT:n mukaan Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n saarto UPM:n tuotteille ei edistä neuvottelujen aloittamista, sanoo UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén tiedotteessa. Hollménin mukaan UPM toivoo edelleen pääsevänsä pian neuvotteluihin Paperiliiton kanssa.

Samalla UPM pitää kiinni tavoitteestaan sopia työehtosopimukset liiketoimintakohtaisesti. Paperiliitto ei ole suostunut neuvottelemaan erillisistä sopimuksista.

UPM ei tässä vaiheessa julkista arviota lakon tai saarron taloudellisista vaikutuksista.

Paperiliitto päätti torstaina jatkaa vuodenvaihteessa alkanutta lakkoaan kahdella viikolla. Lakon on määrä jatkua aina 19. helmikuuta saakka, ellei sopua synny sitä ennen.

Kiista on pitkittynyt, koska UPM haluaa neuvotella liiketoimintakohtaiset työehtosopimukset viidelle eri liiketoiminnalle ja Paperiliitto haluaa koko konsernin kattavan sopimuksen.

Lue aiheeseen liittyvää:

Ammattiliitto Pro asetti ylityökiellon UPM:n paperiteollisuuden toimihenkilöille

UPM:n lakolle kahden viikon jatko, työnantaja kieltäytynyt keskustelutapaamisesta,  lakon kolmas viikko on meneillään  – Pietarsaaren pääluottamusmies Sauli Tiala: "Kivalta tämä ei tunnu, kun ei päästä saman pöydän ääreen"

UPM:n lakolla dramaattisia vaikutuksia Pietarsaaressa: Adolf Lahti joutui pysäyttämään operoinnin sellutehtaan puukentällä, hakkeen varastoinnista pelastus. Paperitehdas puolestaan pyörii taas, mutta vajaalla tuotannolla.

UPM:n Pietarsaaren tehtaan pääluottamusmies ei pidä lakon jatkamista yllätyksenä – lakko jatkuu helmikuun alkuun saakka ellei sopimusta synny: "Ihmetyttää, miksi sopimus ei kelpaa UPM:lle

Lakon rakoilusta vaihtelevia tietoja – UPM:n Pietarsaaren tehtaanjohtaja Simon Fagerudd toimihenkilöiden tilanteesta: "Jotkut ovat tulleet töihin, jotkut eivät"

Lakot UPM:n tehtailla alkoivat lauantaiaamusta – Metsäyhtiö UPM:n lakko vaikuttaa Pietarsaaren sellutehtaan lisäksi samalla tehdasalueella toimivan paperitehtaankin toimintaan

#

Kommentoi 4 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.