torstai 20.1.2022 | 12:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pietarsaaren Fäbodan luontopoluille tuli siltoja, laavuja, kilometrikaupalla pitkospuita ja vaikka mitä – "Aika paljon on tehty"

Kristian Sundqvist
La 1.1.2022 klo 18:00

Pietarsaari

Kun Pietarsaaren kaupungin tekninen toimi kutsuu koolle lehdistötilaisuuden pyhien välipäivinä, voi herätä perusteltu kysymys, että mitä ihmettä.

No sitä ihmettä, että Pietarsaaren ainutlaatuisen luontokeitaan eli Fäbodan ja Pörkenäsin metsien polut on kaikessa hiljaisuudessa laitettu huipputasoiseen liikuntaiskuun.

Infotilaisuuden kutsussa kirjoitettiin häveliäästi "Fäbodan luontopolusta". Todellisuudessa nykyään on kyse noin 40 kilometrin mittaisesta luontoreittien verkostosta. Vielä vuonna 2020 verkosto oli rikkonainen ja monet polut usein mutavelliä.

Kunnostusprojektin osaltaan mahdollisti ELY-keskuksen 60 000 euron avustus kaupungin oman panoksen ollessa 75 000 euroa.

Mutta edelleen, miksi tiedotustilaisuus juuri uudenvuodenaaton aattona, kun ulkona on hanget korkeat nietokset?

– No, työt ovat suurelta osin valmiit ja tuntuu oikealta jo herätellä ihmisiä tietämään, mitä Fäbodassa odottaa, hymyili kaupungin rakennuttajainsinööri Frank Bäcksholm.

Mikäpä siinä, kun piisaa mitä esitellä. Kalvosulkeiset tarjosivat melkoisen tykityksen polkuverkoston, pitkospuiden (yhteensä runsaat kaksi kilometriä), pienien siltojen (kymmenkunta), laavujen, moninaisten opasteiden ja tukipalveluiden muodossa.

Tuntuu hämmästyttävältä, että tuo kaikki on saatu aikaan 135 000 eurolla.

– Aika paljon on kyllä tehty käytössä olleeseen rahaan nähden, tuumi myös Bäcksholm.

Eivätkä materiaalivalinnat tai toteutukset näytä halvalla huitaistuilta. Miten esimerkiksi pitkospuut on toteutettu?

– Tilasimme 70 millimetriä paksun tavaran Kvalitimberiltä [Pedersören] Lappforsista.

Pietarsaaren kaupungin kunnossapitoyhtiö Alerte ehti asentaa suurimman osan pitkospuista ennen kuin talvi puski päälle. Loput tulevat paikoilleen, kunhan sää sallii.

Näistä Fäbodan petäjistä voi tuumia vaikka, että he ovat tuulisella paikalla.
Clas-Olav Slotte

Pietarsaari on aikojen saatossa tehnyt Fäbodan pitkien hiekkarantojen, kallioiden ja herkkien metsäalueiden suhteen toisenlaisen strategisen valinnan kuin esimerkiksi Kalajoki; Fäboda rantoineen on säilytetty pitkälti luonnontilassa eikä sieltä löydy esimerkiksi ensimmäistäkään hotellihuonetta.

Yksityisten yrittäjien hiljattainen pyrkimys rakentaa alueelle muutama luksusvarusteltu lasi-iglu torpattiin suorilta jaloilta.

Luonnossa poluilla liikkumisen mahdollistavan verkoston parantaminen - tai voisi sanoa luominen, niin huomattava ero vanhaan nyt syntyi - sen sijaan mahtuu siihen Fäbodaan, joka Pietarsaaressa on haluttu säilyttää.

Poluilla on tilaa, Bäcksholmin mukaan jatkossakin myös pyöräilijöille. Fäbodan polut ovat pitkään olleet maastopyöräilijöiden suosiossa.

Vaikka Fäbodaa ei koskaan ole niin sanotusti kaupallistettu, ovat uudistetuille luontopoluille kaupungin mukaan tervetulleita myös ulkopaikkakuntalaiset. Parkkipaikkoja löytyy polkuverkoston uudelta kartalta kolmesta kohtaa.

Varsinaiset avajaiset uusitulle polustolle järjestetään keväällä.

– Kunhan lastenpolkukin valmistuu, Frank Bäcksholm vihjaisi.

Ja päätti kalvoesityksensä kuviin, jotka saivat toivomaan, että olisipa lapsi jälleen. Polulle tulevat eläinveistokset ovat alaveteliläisen moottorisahataiteilijan Ulla Haglundin käsialaa.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.