Paikallisuutiset

Pietarsaaren tekniset palvelut rahapulassa – leutoa ja vähälumista talvea toivotaan: "Ehkä joitakin viheralueita voidaan jättää asukkaiden vastuulle"

Viime talvena aurausbudjetti paukkui Pietarsaaressa. Nyt yhdeksi talouslääkkeistä on otettu harras toive puolta kevyemmästä lumentulosta.
Viime talvena aurausbudjetti paukkui Pietarsaaressa. Nyt yhdeksi talouslääkkeistä on otettu harras toive puolta kevyemmästä lumentulosta. Kuva: Kristian Sundqvist

Puistojen ja viheralueiden hoito saattaa heikentyä Pietarsaaressa ensi vuonna. Tulevan talven lumimäärän ennustetaan jäävän tuntuvasti viimetalvista pienemmäksi.

Kaupungin tekninen lautakunta ei suinkaan ole ottanut meteorologian pikakurssia, vaan nojaa povauksensa siihen, mihin lumenaurausmäärärahat riittävät. Tosin vt. kaupunkikehitysjohtajaHarri Kotimäki arvioi asiaa skeptisemmin:

– Lumitöihin on kulunut tänä vuonna kaksi kertaa normaalia enemmän rahaa. Sateiden rankkuus lisääntyy, ja meillä voi olla edessä talvia, jolloin tulee kerralla paljon lunta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Teknisen lautakunnan puheenjohtajaChrister Tonberg myöntää, että aurausmäärärahoista leikkaaminen on riskipeliä. Lautakunta nipsaisi 100 000 euron summasta puolet pois. Asfaltointien 250 000 euron määrärahasta tingittiin 50 000 euroa lisää.

Tilahallinnon puolella toivoskellaan myös leutoa talvea ja energiatehokkuuden kasvua, josta kertyisi 170 000 euron säästöt.

Yleisten alueiden eli puistojen ja viheralueiden hoidosta leikattiin 200 000 euroa. Harri Kotimäki sanoo, että säästäminen tuntuu väistämättä palvelutason laskuna.

– Miten tämä käytännössä näkyy, on vielä hämärän peitossa. Ehkä joitakin viheralueita voidaan jättää asukkaiden vastuulle. Tällä hetkellä esimerkiksi asukasyhdistys hoitaa Skutnäsin rantaa. Joillakin asuinkiinteistöjen viereisillä viheralueilla ystävälliset asukkaat leikkaavat nurmikkoa, hän pohtii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kunnossapitopalveluista huolehtii Alerte, jolta kaupunki työt ostaa. Kaikkea ei ole vielä ehditty tuotteistaa, joten monessa kohdin palveluiden lopullinen hinta on edelleen arvailujen varassa.

Pienistä säästöpuroista ei kuitenkaan kerry virtaa, joka riittäisi nostamaan teknisten palvelujen ensi vuoden talousarvion vaadittuun raamiin. Annetut kehykset ylitetään vielä noin 1,26 miljoonalla eurolla.

Investoinnit on koko kaupungin mittakaavassa rajattu poistojen määrään eli noin 8 miljoonaan euroon. Teknisille palveluille tästä lankeava osuus ei Christer Tonbergin mukaan riitä pitämään tarvittavaa kunnossapidon tasoa yllä, vaan korjausvelka jatkaa kasvuaan.

Kaupunginvaltuusto joutunee ottamaan kantaa myös muutamaan erillisinvestointiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oxhamnin/Rådmanin koulun laajennukset valmistuvat ensi vuonna, ja ne rahoitetaan leasing-vuokrilla. Tähän sopimukseen eivät kuitenkaan sisälly koulun vanhan osan vaatimat korjaukset eivätkä piha-alueen työt.

Nygårdin verstaan saneeraus museon näyttelytilaksi on saanut valtion tukea, mutta kaupungin olisi osallistuttava hankkeeseen useammalla sadalla tuhannella eurolla.

Tekninen lautakunta teki täyden päivätyön budjettiesityksensä parissa, sillä kahteen kokoukseen kulutettiin yhteensä reilut kahdeksan tuntia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä