Paikallisuutiset

Kysely paljasti: Suomenkielisten asukkaiden viihtyvyys huonontunut Pietarsaaressa - enemmistö suomenkielisistä kokee ettei enää saa hyvää palvelua omalla äidinkielellä

Virtuaaliseen paneelikeskusteluun Pietarsaaren asukaskyselyn tuloksista  on keskustelemassa mm.  kaupungin luottamushenkilöitä, yksi jokaisesta valtuustoryhmästä. Yleisö saa mielellään lähettää etukäteen kysymyksiä.
Virtuaaliseen paneelikeskusteluun Pietarsaaren asukaskyselyn tuloksista on keskustelemassa mm. kaupungin luottamushenkilöitä, yksi jokaisesta valtuustoryhmästä. Yleisö saa mielellään lähettää etukäteen kysymyksiä. Kuva: Arkisto

Pietarsaaren kaupungin vuoden 2021 asukaskyselyn tulokset on julkaistu. Viime keväänä toteutetussa kyselyssä kartoitettiin asukkaiden tyytyväisyyttä kaupunkia kohtaan. Tulokset paljastavat, että suomenkielisten asukkaiden viihtyvyys on huonontunut viimeisten neljän vuoden aikana. Kyselyyn vastasi yhteensä 1339 henkilöä. 62 prosenttia vastanneista on naisia ja 38 prosenttia miehiä.

Edellinen tutkimus tehtiin kaupungin uuden strategian laatimisen yhteydessä vuonna 2017.

Suomenkieliset kokevat, etteivät he enää saa hyvää palvelua äidinkielellään terveydenhuollossa, kaupungin palveluissa asioidessa tai yksityisissä yrityksissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomenkielisistä vain 8,9 prosenttia antaa kyselyssä korkeimman arvosanan palvelun saamiselle omalla äidinkielellään kun taas 66,3 prosenttia kyselyyn vastanneista ruotsinkielisistä on täysin samaa mieltä siitä, että he saavat palvelua omalla äidinkielellään.

"Suomenkielisistä vain 8,9 prosenttia antaa kyselyssä korkeimman arvosanan palvelun saamiselle omalla äidinkielellään kun taas 66,3 prosenttia kyselyyn vastanneista ruotsinkielisistä on täysin samaa mieltä siitä, että he saavat palvelua omalla äidinkielellään".

Kieliryhmien välillä on nähtävissä eroa myös sivistyksen ja kasvatuksen osa-alueissa. Lähes puolet kyselyyn vastanneista suomenkielisistä toteaa, ettei Pietarsaari tarjoa riittäviä ja laadukkaita opiskelupaikkoja ja ettei Pietarsaari ole houkutteleva opiskelukaupunki. Ruotsinkielisistä samaa mieltä on 20 ja 25 prosenttia.

Hallintoa ja vaikuttamista käsittelevä kysymys osoittaa, että kehittämistä on aika lailla. Vain 4,7 prosenttia vastanneista katsoo, että kaupungin eri toimialoihin on helppo ottaa yhteyttä ja vain 6,6 prosenttia tietää, miten ja kenelle he voivat esittää toiveita kaupungin toimintaan liittyen.

Hallinto ja palvelualttius eivät myöskään saa korkeaa arvosanaa kyselyn tuloksissa. Suomenkielisistä 22 prosenttia katsoo, etteivät he tiedä ollenkaan, miten kaupungin ohjaus ja hallinto toimivat. Ruotsinkielisten parissa vastaava luku on 12 prosenttia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ruotsinkieliset ovat ylipäänsä hieman tyytyväisempiä kuin suomenkieliset. Harvempi suomenkielinen kokee lisäksi, että osallistuisi viihtyisän Pietarsaaren rakentamiseen.

– Kehityssuunta on huolestuttava ja meidän tehtävämme on nyt laatia suunnitelma ja esittää ehdotuksia tilanteen parantamiseksi, toteaa kaupunginjohtajaAnne Ekstrand tiedotteessa.

– Pietarsaaressa on paljon hyviä asioita ja asukkaamme viihtyvät täällä. Pietarsaari tarvitsee kaikkia asukkaitaan ja tavoitteenamme on kasvaa houkuttelemalla tänne muuttavia asukkaita muista Suomen kunnista.

– Kaupunki ei voi yksin parantaa viihtyisyyttä, vaan tässä tarvitaan kaupungin viranhaltijoiden, luottamushenkilöiden, yritysten, kolmannen sektorin ja erityisesti asukkaiden välistä yhteistyötä. Yhteistyö alkaa nyt ja kaupunki aikoo kutsua kaikki asianomaiset osapuolet työhön.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meidän tehtävämme on laatia suunnitelma ja esittää ehdotuksia tilanteen parantamiseksi.

Seuraava asukaskysely toteutetaan vuonna 2023 ja toiveena on, että työn tulokset ovat nähtävissä jo tuolloin.

Asukaskyselyn tuloksista 2021 järjestetään virtuaalinen paneelikeskustelu Facebook Liven välityksellä tiistaina 26. lokakuuta klo 18-20. Mukaan seuraamaan paneelikeskustelua kutsutaan kaikki.

Keskustelemassa on kaupungin luottamushenkilöitä, yksi jokaisesta valtuustoryhmästä. Lisäksi paneelissa on mukana kaupunginjohtaja. Yleisö saa mielellään lähettää etukäteen kysymyksiä osallistujille osoitteeseen tiedotus@pietarsaari.fi .

Otsikkoa ja artikkelia täydennetty 15.10. klo 15:40 kyselyn tuloksilla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä