perjantai 17.9.2021 | 04:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pedersöressä tulipalossa tuhoutunutta vanhaa teurastamoa ei ole vakuutettu: "Kustannukset voivat nousta jopa yli sataan tuhanteen euroon"

Tapio Lehtinen
Ti 14.9.2021 klo 18:30 | päivitetty ti 18:35

PEDERSÖRE

Yli tuhannen neliön suuruinen vanha teurastamo tuhoutui tulipalossa Pedersöressä venetsialaisviikonloppuna kaksi viikkoa sitten.

Tapahtumien kulku on pääpiirteittäin poliisin tiedossa. Pännäisten kunnanosassa sijaitseva tehdaskiinteistö syttyi ilotulitteesta. Tekoon syyllistyneet nuoret ilmoittautuivat itse poliisille.

Mikäli poliisin epäilyt pitävät paikkansa, kyseessä on niin sanottu varomaton käsittely. Teko ei ole rikosoikeudellisesti merkittävä.

– Varomattomasta käsittelystä voi saada maksimissaan kuusi kuukautta vankeutta eli se on samantyyppinen kuin kohtuullinen ylinopeus, vertaa rikoskomisario Ove Storvall.

– Yksityisoikeudelliset vaatimukset on sitten eri asia. Kiinteistön omistajalta ei ole vielä saatu vaatimuksia enkä tiedä, onko kiinteistöä vakuutettu, sanoo Storvall.

Tulipalon jälkeen rakennus jyrättiin maan tasalle, ja jäljellä on vain jätekasa.

KiinteistönomistajaTapani Hautamäki asuu nykyisin Vöyrillä.

Puhelimitse kotipaikkakunnaltaan tavoitettu kiinteistönomistaja kertoo olevansa eläkkeellä oleva poliisi.

– Entisenä poliisina tiedän, ettei tuollainen kivirakennus syty palamaan, ellei ilotulitteita käytetä rakennuksen sisällä tai ammuta ilotulitteita ulkoa rakennuksen sisään. Rakennuksen katto oli peltiä, sanoo Hautamäki.

Hautamäki muistelee ostaneensa rakennuksen huutokaupassa 25-30 vuotta sitten. Rakennus oli aluksi vakuutettu, mutta ei enää viimeisinä vuosina. Hautamäki irtisanoi vakuutuksen. Kiinteistö on jo pitkään ollut tyhjillään.

– Tontin siivoaminen maksaa yli satatuhatta euroa. Tunnen urakoitsijoita. Heidän mukaansa kustannukset voivat olla jopa satojatuhansia euroja, sanoo Hautamäki.

– Ei minulla ole sellaisia rahoja, ja vaikka olisikin, niin tontin siivoaminen ei kuulu minulle. Minä omistin tukevan rakennuksen eikä mitään kiviläjää.

Hautamäki on valmis hakemaan korvauksia tulipalojäänteiden siivoamisesta vaikka oikeusteitse.

Pohjanmaan Lihan (ÖsterbottensKött) tehdas rakennettiin 1930-luvulla. Tehdas oli merkittävä työllistäjä aina 1980-luvulle saakka.

Palo tuhosi vanhan teurastamon Pedersöressä – palomestari Tore Lindström: "Meillä on epäilyksemme syttymissyystä, mutta emme ota asiaan vielä kantaa"

PedersörenPännäisissä paloi yöllä vanha teurastamo – Palon syttymissyyksi epäillään ilotulitetta

#