torstai 9.12.2021 | 15:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pietarsaaren surmaoikeudenkäynnissä kuultiin uhrin vanhempia – Äiti kertoi liikuttuneena tyttärestään: "Hän oli hyväuskoinen ja luotti vääriin ihmisiin"

Tapio Lehtinen
Ma 6.9.2021 klo 10:05 | päivitetty ma 17:58

PIETARSAARI

Vuonna 1985 syntynyt mies ampui vuonna 1999 syntyneen naisen kuoliaaksi Pietarsaaressa kaksi vuotta sitten Isonkadun varrella sijaitsevassa kerrostalossa.

Miehen mukaan kyseessä oli vahingonlaukaus. Syytetyn puolustusasianajajan Thomas Lillqvistin mukaan tekoa tulisi arvioida kuolemantuottamuksena.

Syyttäjä Peter Levlin pitää tekoa tahallisena ja vaatii miehelle tuomiota taposta. Kuolleen naisen omaiset pitävät tekoa astetta harkitumpana murhana.

Poliisin teknisessä tutkinnassa selvisi, että pistooli oli epäluotettava ja arvaamaton. Ase saattoi laueta asetta varmistettaessa myös ilman liipaisimenvetoa, mikä tukee syytetyn väitettä teon tahattomuudesta.

– Mutta oliko ase viallinen tapahtumahetkellä? kysyi uhrin omaisten asianajaja Kari Eriksson.

Teossa käytetty ase oli puoliautomaattinen Walther P38, jonka ampuja yritti hävittää heittämällä sen järveen.

Surma tapahtui naisen asunnolla Isollakadulla. Asunnossa oli naisen lisäksi vuosina 1971 ja 1985 syntyneet miehet. Miehistä vanhempaa ei epäillä tässä tapauksessa rikoksista.

Tietoa tapauksen kulusta on kerätty kuulustelemalla syytettyä ja toista asunnosta ollutta miestä, sekä materiaalia on kertynyt myös poliisin teknisestä tutkinnasta.

Nuoremmalla miehellä oli ase, jota hän päätti kokeilla ampumalla avoimen tuuletusluukun läpi Isollekadulle. Ampuminen voidaan tulkita joko aseen testaamiseksi ennen varsinaista surmaa tai huumehöyryistä sekaisin olevan ihmisen teoksi.

Puolustuksen mukaan mies heräsi todellisuuteen kun laukaus kajahti katuun, jolloin hän yritti tyhjentää aseen, mutta se laukesi vahingossa kahdesti, ja laukauksista toinen osui kylpyhuoneessa olevaan naiseen.

Mies kertoi hankkineensa aseen Vaasasta pimeiltä markkinoilta, mutta kieltäytyi paljastamasta aseen myyjää, koska pelkäsi henkensä puolesta.

Lääketieteellisen lausunnon mukaan hän oli ennen tekohetkeä nauttinut neljää eri huumauseineiksi luokiteltua lääkeainetta ja kolmea eri huumausainetta.

Kylpyhuoneen ovi oli syytetyn mukaan auki. Toinen laukauksista osui naisen päähän. Myöhemmin samana päivänä nainen kuoli saamiinsa vammoihin.

Uhri oli nostanut kädet kasvojen eteen ennen laukausta. Ampuja on käyttänyt hanskoja käsiteltäessä asetta, mikä kiinnitti tytön vanhempien asianajajan huomion.

– Oliko ammattimaisempaa pitää hanskoja kädessä? Sopii kuvaan, että uhri on havainnut ampumisen ja laukaus on tullut kohtuullisen läheltä, sanoi Eriksson.

Ampumisen jälkeen mies ajoi autolla Lammassaaren sillalle ja heitti pistoolin veteen. Tämän jälkeen mies ajoi takaisin asunnolle, jossa poliisit odottivat häntä.

Asuntoon jäänyt toinen mies oli soittanut hätäkeskukseen sillä välin kun ampuja oli hankkiutumassa eroon aseesta.

Ampuja kertoi poliisille, minne hän oli heittänyt aseensa. Kaksi kalastusta harrastavaa poliisia löysivät pistoolin kahden päivän haravoimisen jälkeen.

Aseen hävittämisyritys viittaa syyllisyyteen, mutta syytetyn asianajajan Tomas Lillqvistin mukaan syytetty meni paniikkiin.

Lillqvistin mukaan tahattomuutta puoltaa myös toinen asunnosta löytynyt luoti, mikä kertoo aseen arvaamattomuudesta. Laukaukset lähtivät holtittomasti.

Uhrin vanhempien asianajajan mukaan kynnykseen ammuttu laukaus oli ammuttu näytösluonteisesti. Hän pitää syytetyn kertomusta muutenkin epäuskottavana.

– Minkä takia uhri olisi pitänyt kylpyhuoneen ovea auki, kun kerran huoneessa oli kaksi miestä. Todennäköisesti ovi oli kiinni ja hän avasi sen pyynnöstä, sanoi Eriksson.

Syyttäjän mukaan tekninen tutkimus on osoittanut, ettei aseella ole mahdollista ampua kaksoislaukauksia, eikä ase ole herkästi laukeava liipaisinta vedettäessä.

Syytetyn ja uhrin välisestä viestien vaihdosta ilmenee, että syytetty saattoi olla aggressiivinen: "Otan pyssyn mukaan ensi kerralla", hän uhkasi. Puolustuksen mukaan kyseessä oli vain syytetyn tapa ilmaista itseään.

– Ilman, että se tarkoitti mitään, sanoi Lillqvist.

Syyttäjä pitää mustasukkaisuutta mahdollisena motiivina veriteolle. Mies oli tekohetkellä naimisissa oleva perheenisä ja nainen oli omalla tahollaan vakituisessa suhteessa.

Syytetty myönsi oikeudessa seksisuhteen, vaikka oli kiistänyt sen esitutkinnassa. Syytetyn mukaan nainen olisi halunnut suhteelta enemmän.

– Mutta huumeet oli todellinen syy olla yhdessä, hän sanoi.

Oikeudessa kuultiin myös uhrin vanhempia. Äiti kertoi liikuttuneena tyttärensä onnellisesta ja tasapainoisesta lapsuudesta. Perheenjäsenten suhteet olivat lämpimät.

– Hän oli iloinen ja luottavainen ihmisiä kohtaan, asetti kaverit etusijalle, äiti muisteli.

Onnettomuudet varjostivat tytön elämää. Hän joutui ensin ratsastusonnettomuuteen ja sitten vakavaan liikenneonnettomuuteen. Hän makasi kymmenen päivää koomassa keskussairaalassa Oulussa.

– Koomasta herättyään hän ei aluksi pystynyt syömään eikä puhumaan. Kaikki piti opetella alusta asti, äiti kertoi.

Onnettomuudet jättivät jälkensä tytön ruumiilliseen ja henkiseen hyvinvointiin, mutta hän sai kuitenkin lukiosta päästötodistuksen.

Vähitellen kaveripiiri alkoi huolestuttaa vanhempia ja poikakaveria.

– Huolestuimme siitä, mihin suuntaan elämä vei. Hän oli hyväuskoinen ja luotti vääriin ihmisiin. Ymmärrys ei ollut samalla tasolla kuin ennen onnettomuutta.

Sunnuntaina 6. lokakuuta 2019 kaksi poliisia saapui vanhempien asunnolle kertomaan mitä yön aikana oli tapahtunut.

Syytetty kertoi omassa puheenvuorossa huumeongelmasta, joka alkoi 20-vuotiaana eli noin vuonna 2005. Viime vuosikymmenen lopulla hän pääsi kuiville, meni naimisiin ja hankki lapsen sekä asunnon.

Mutta hän alkoi voida huonosti uudelleen.

Perheen vuokra-asunto Sandsundissa paloi hieman ennen surmayötä. Syytetty sai kuulla poliisilta, että palo oli ehkä tahallaan sytytetty, minkä vuoksi hän tunsi olonsa uhatuksi ja hankki aseen. Siinä vaiheessa syytetty oli alkanut taas käyttää huumeita.

Pietarsaaren käräjäoikeuden Pietarsaaren yksikössä alkaneeseen oikeudenkäyntiin on varattu viisi päivää. Viimeisenä päivänä käsitellään samaan tapaukseen liittyvät syytteet ampuma-aserikoksesta, rattijuopumuksesta ja törkeästä huumausainerikoksesta.

Oikeudenkäynti pidetään Pohjanmaan käräjäoikeuden tiloissa Pietarsaaren virastotalossa. Vallitsevasta koronatilanteesta johtuen lehdistön ja yleisön pääsy oikeudenkäyntiin järjestetään käräjäoikeuden Kokkolan kansliasta videon välityksellä.
Tapio Lehtinen

Juttua on päivitetty kauttaaltaan kello 17.40

Juttua korjattu klo 13.30. Aikaisemmin jutussa mainittiin, että puolustusasianajajana toimii Hannu Laakso, mikä on virheellinen tieto. Asianajajana toimii Kari Eriksson.

#