lauantai 15.5.2021 | 10:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Reisjärven suviseuroja ei pidetä peltoseuroina tänäkään kesänä – Seurojen ohjelma lähetetään silti verkossa ja radiossa: "Seuraavat suviseurat vuonna 2022 ovat Lopella", SRK:n puheenjohtaja Matti Taskila Kannuksesta kertoo

Jutun yhteydessä olevalla You Tube -videolla seurojen järjestäjien puheenjohtaja Taisto Peltoniemi kertoo omista ja muiden järjestäjien mietteistä

Antti Savela
Pe 16.4.2021 klo 09:00 | päivitetty pe 09:54

REISJÄRVI

Ensi heinäkuun suviseuroja ei pidetä paikan päällä Reisjärven Kalajan kylällä. Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys (SRK) päätti johtokunnan kokouksessaan, että seurat järjestetään koronapandemian vuoksi 2.-5. heinäkuuta kesäseuraradiossa ja verkossa. Seuraohjelma lähetetään Reisjärveltä kesäseuraradioon ja verkkoon samalla tavalla kuin viime kesänä.

Suviseurojen päätoimikunnan puheenjohtaja Taisto Peltoniemi Haapajärveltä kertoo oheisessa You Tube-kanavalla julkaistussa videossa järjestäjien tunnelmista seurakentältä:

Reisjärven paikan päällä pidettävät peltoseurat peruttiin myös viime vuonna. Reisjärven fyysiset suviseurat Kalajalla jäävät kokonaan väliin, sillä seuraavat suviseurat vuonna 2022 järjestetään Lopella. Vuonna 2023 seurat ovat Kauhavalla ja seuraavana vuonna Pudasjärvellä.

– Emme saaneet viranomaisilta varmaa näkymää siihen, voidaan suviseurat järjestää normaaliin tapaan. Olisimme arvion kuitenkin jo nyt tarvinneet. Siksi, että suuria hankintoja ja valmistelevia töitä seurakentällä aletaan tehdä juuri tässä vaiheessa kevättä. Tämän vuoksi meille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa, kuin todeta, että seurat järjestetään tänäkin vuonna suviseuraradiossa ja verkossa, SRK:n johtokunnan puheenjohtaja Matti Taskila Kannuksesta kertoo.

Seurojen järjestelyjen päävastuussa on Haapajärven rauhanyhdistys yhdessä laajan alueen rauhanyhdistysten kanssa. Nyt nämä toimijat kantavat vastuuta järjestämällä seuraohjelmaa suviseuraradioon ja verkkoon.

– Suviseuraradiossa ja verkossa lähetetään suurin piirtein samanlaista seuraohjelmaa kuin tavallisista peltoseuroista, Matti Taskila kertoo ja toteaa, että suviseurojen järjestelyiden osalta vaihtoehdot jäivät vähiin.

Reisjärven Kalajalla seurakenttä olisi ollut valmiina loppuvalmisteluille. Paikalle ehdittiin jo rakentaa äänentoistolaitteiden pylväiden verkosto ja seurakentän pelloille kestävää väliaikaista tietä. Lisäksi seuroissa käytettävää rakennelmaa ja muuta materiaalia oli tuotu seurakentän viereen.

Opistoseurat on pidetty tavallisesti alkaen kaksi viikkoa suviseurojen jälkeen. Taskila ei vielä tiedä, mikä on opistoseurojen kohtalo sillä niiden järjestäjät ovat odottaneet suviseurojen ratkaisua voidakseen päättää omista tapahtumistaan. Opistoseurat on järjestetty SRK:n kansanopistoilla Reisjärvellä, Jämsässä ja Ranualla.

Viime vuosina suviseuroissa on käynyt noin 80 000 seuravierasta. Se on Pohjoismaiden suurin hengellinen kesätapahtuma.

Järjestäjät pohtivat tulevien suviseurojen järjestämistä ja päättivät että seuraavat seurat vuonna 2022 pidetään Lopella.

– Keskustelujen jälkeen päädyttiin yhteiseen näkemykseen aikaisemmin hyväksytyn suunnitelman noudattamisesta. Uuteen siirtoon olisi liittynyt useita epävarmuustekijöitä, kuten solmitut aiesopimukset, lisäkulut ja yhteistyökumppanien omien suunnitelmien muuttuminen, Matti Taskila toteaa.

Reisjärven seuroja on valmisteltu pitkään. Kenttäjärjestelyt ovat pitkällä ja taloudellinen panostus seurojen valmisteluihin on suuri.

– Yleisötapahtuman valmistelutyössä on vuosien 2019-2021 aikana syntynyt merkittäviä kustannuksia. Toiveemme on saada valtionhallinnon tukea kenttäseurojen peruuntumisen aiheuttamaan tappioon, toteaa SRK:n pääsihteeri Juha Kaarivaara.

SRK:n viestintäpäällikkö Harri Vähäjylkkä kertoo, että tulevana kesänä Kesäseuraradion FM- ja nettiradion lähetykset toteutetaan 30.6.–9.8.2021. Ajankohtaan kuuluvat myös suviseurat.

Lisäksi Haapajärven Kallion leirikeskuksesta lähetään juhannusseurat etälähetyksenä, Vähäjylkkä lisää.

Reisjärvellä valmistaudutaan luottavaisin mielin erilaiseen toteutukseen.

– Monen vuoden ajan vastuuhenkilöt ja yhteistyökumppanit ovat tehneet valmisteluja peltoseurojen pitämistä varten. Jo viime keväänä esimerkiksi seurakenttä oli viimeistelyä vaille valmiina juhlavieraiden kokoontumista varten. Maailmanlaajuinen pandemia on muuttanut tilannetta. Suviseuravieraiden turvallisuus on niin keskeistä, että tehty päätös toteuttamistavasta on hyvin ymmärrettävä, järjestelyorganisaation päätoimikunnan varapuheenjohtaja Markku Poikkimäki Nivalasta kertoo.

Päätoimikunta kokoontuu huhtikuun viimeisellä viikolla päättämään käytännön järjestelyistä uudessa tilanteessa.

– Valmistelujen aikana työmme on perustunut luottamukseen, vastuullisuuteen ja armollisuuteen. Uuden edessä haluamme kantaa yhdessä vastuun järjestelyistä samojen periaatteiden pohjalta. Mielessäni on päällimmäisenä ilo ja kiitollisuus siitä, että Suviseurat voidaan järjestää. Vaikka kohtaamiset seurakentällä, yhdessä laulaminen ja puheiden kuunteleminen seurateltassa jäävätkin pois, on tulevienkin seurojen päätarkoitus Jumalan sanan julistaminen, rohkaisu uskomaan ja kutsu Jumalan valtakuntaan. Seuratunnus kertoo luottamuksemme syvimmän perustan: Herra, sinuun minä turvaan, Poikkimäki toteaa.

////////////////////////////

Juttua päivitetty järjestäjien lisäkommenteilla 16.4. kello 9:40

Juttuun lisätty video 16.4. kello 9:54

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.