lauantai 15.5.2021 | 11:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Käteistä nostetaan muuta maata innokkaammin pankkikonttoreista Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla käteistä ei nosteta konttoreista koko maahan verrattuna aktiivisemmin  – Osuuspankin teettämän selvityksen mukaan koronavuonna käteisen käyttö väheni ja mobiiliasiointi lisääntyi

Minna Mustonen
Ke 14.4.2021 klo 10:10 | päivitetty ke 12:02

Käteisen käyttö väheni ja mobiilissa asiointi kasvoi kymmeniä prosentteja ensimmäisenä koronavuonna, kertoo Osuuspankkiryhmän tekemä selvitys.

Käteistä pankin asiakkaat nostivat sen sijaan neljänneksen vähemmän kuin vuotta aiemmin. Muusta maasta poiketen Pohjanmaalla sekä Keski-Pohjanmaalla OP:n asiakkaat nostivat muuta Suomea aktiivisemmin käteistä pankkikonttoreista, toisaalta automaateista nostoja tehtiin hieman vähemmän kuin muualla Suomessa. Pohjois-Pohjanmaalla käteistä ei nosteta konttoreista koko maahan verrattuna mitenkään aktiivisemmin.

Osuuspankki ryhmän mukaan maaliskuussa vuosi sitten Suomeen levinnyt koronapandemia on muuttanut raha-asiointia, kun asiakkaat ovat siirtyneet vauhdilla paperisesta kohti digitaalista raha-asioiden hoitamista.

Pankin asiakkaiden käteisnostot automaateista, konttoreista ja kauppojen kassoilta vähenivät viime vuoden maaliskuusta euromääräisesti 25 prosenttia. Samana aikana asiakkaiden kirjautumiset mobiiliin kasvoivat 23 prosenttia.

Vuoden 2021 maaliskuussa pankin mobiiliin kirjauduttiin lähes 40 miljoonaa kertaa, kun 20 miljoonan kirjautumisen raja ylitettiin marraskuussa 2018.

– Koronan myötä asiakkaat ovat siirtyneet digitaalisiin kanaviin vauhdilla vältellessään fyysisiä kontakteja. Uskomme siirtymisen digitaaliseen asiointiin jatkuvan myös silloin, kun terveystilanne paranee ja rokotukset etenevät, sanoo OP Ryhmän arjen taloudesta vastaava johtaja Masa Peura.

Käteisen käyttöä ovat vähentäneet erityisesti kaikkein nuorimmat ja vanhimmat asiakkaat. OP Ryhmän kyselytutkimuksessa peräti 56 prosenttia vastaajista kertoi vähentäneensä käteisen käyttöä viimeisen vuoden aikana tai jopa luopuneensa siitä kokonaan. Vanhimmista eli 65–74-vuotiaista vastaajista 62 prosenttia ja nuorimmista eli 16–24-vuotiaista vastaajista peräti 68 prosenttia vastasi samoin.

– Käteinen tuskin katoaa kokonaan, mutta sen merkitys asiakkaiden arjessa vähenee, aprikoi Peura.

Lähes joka viides suomalainen kertoo opetelleensa vuoden aikana itselleen uuden tavan maksaa ostoksiaan myymälässä tai verkossa.

Kyselytiedot perustuvat tammikuussa verkkopaneelissa toteutettuun kyselytutkimukseen, johon vastasi 2 325 täysi-ikäistä suomalaista.

Tutkimuksen toteutti OP Ryhmän toimeksiannosta Taloustutkimus.

Vastausten virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaan ja toiseen.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.