Paikallisuutiset

UPM valitti hallinto-oikeuteen: Sikurimuseon puurakennusten purkamiselle ei edelleenkään edellytyksiä

Entisen sikuritehtaan kesäkonttori on päässyt omistaja UPM:n mielestä purkukuntoon. Talo on kuitenkin suojeltu, joten viranomaiset eivät taivu yhtiön purkulupahakemukseen.
Entisen sikuritehtaan kesäkonttori on päässyt omistaja UPM:n mielestä purkukuntoon. Talo on kuitenkin suojeltu, joten viranomaiset eivät taivu yhtiön purkulupahakemukseen. Kuva: Arkisto / Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Sikurimuseon tontilla olevia puurakennuksia ei saa purkaa, toteaa Pietarsaaren tekninen lautakunta lausunnossaan Vaasan hallinto-oikeudelle.

Museon tontilla olevien puurakenteisten asuinrakennuksen ja kesäkonttorin purkulupaa oli hakenut UPM Kymmene Oyj, jonka omistuksessa alue on. Tekninen lautakunta ei myöntänyt viime syksynä poikkeuslupaa purkamiselle. UPM valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Teknisen lautakunnan mieli ei ole muutamassa kuukaudessa muuttunut. Se vaatii hallinto-oikeutta hylkäämään metsäjätin valituksen.

Entisen sikuritehtaan, nykyisen museon pihapiiri kuuluu RKY-alueisiin, eli valtakunnallisesti arvokkaisiin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Myös Pietarsaaren asemakaavassa rakennusten ulkoasu, ulkoalueiden rakennelmat, pihajärjestelyt, kasvillisuus ja puusto ovat suojeltuja.

Purkulupahakemukseen ovat antaneet lausuntonsa myös Pohjanmaan museo ja Etelä-Pohjanmaan ely-keskus. Museon mukaan kahden esitetyn rakennuksen purkamisella on alueen kokonaisuuteen merkittävä vaikutus, ja purkaminen turmelee kaupunkikuvaa ja arvokasta ympäristöä maankäyttö- ja rakennuslain vastaisesti.

Ely-keskus on asiassa samalla kannalla ja katsoo lisäksi, ettei UPM ole esittänyt purkamiselle riittäviä perusteita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

UPM Kymmene vetoaa valituksessaan kyseisten rakennusten huonoon kuntoon, minkä vuoksi ne tulisi käytännössä purkaa ja rakentaa uudelleen. Yhtiö ei ole myöskään löytänyt järkevää käyttöä kunnostettaville rakennuksille.

Pohjanmaan museo on huomauttanut, että omistajalla on maankäyttö- ja rakennuslain mukaan rakennusten kunnossapitovelvollisuus, ja että valittaja on laiminlyönyt tämän.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä