tiistai 5.7.2022 | 12:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Anne Ekstrand Pietarsaaren uusi kaupunginjohtaja – Sai selkeän enemmistön jo ensimmäisellä äänestyskierroksella

Kristian Sundqvist
Ma 22.2.2021 klo 21:01 | päivitetty ti 07:25

Pietarsaaren kaupunginvaltuusto valitsi maanantaisessa kokouksessaan uudeksi kaupunginjohtajaksi odotetusti Anne Ekstrandin. Päätöksen synnyttyä oli ilta ehtinyt viittä vaille yhdeksään.

Ekstrand sai 31 ääntä, joten asia ratkesi 43 jäsenen valtuustossa jo ensimmäisellä äänestyskierroksella. Åsa Wallendahl sai viisi ääntä ja Katarina Donning neljä ääntä, Kenneth Holmgårdin kannatus oli yhden äänen kokoinen. Kaksi äänistä oli tyhjiä.

Ekstrand on toiminut Pietarsaaren kaupunginhallinnossa 19 vuoden ajan. Kaupunginjohtajan viransijaisuutta hän on hoitanut viime kesästä lähtien.

– Olen todella kiitollinen kaikista saamistani äänistä, kertoi puhelimitse kotoaan tavoitettu Ekstrand vartin yli yhdeksän aikaan.

– Ja olen tyytyväinen, että saan jatkaa työtäni Pietarsaaressa, tämä on 20. vuosi ja tunnen kaupungin päätöksentekijät. Pietarsaari on hieno kaupunki, hän jatkoi.

Ekstrand luki Pietarsaaren Sanomien ennakkohaastattelussa vahvuudekseen etenkin Pietarsaaren kaupunginhallinnon tuntemuksen.

Pietarsaaren kunnalliselämän kuumimpia puheenaiheita on viime aikoina ollut negatiivinen väestökehitys. Kaupungin väkimäärän on ennustettu seuraavan kymmenen vuoden aikana vähenevän voimakkaasti.

– Nykyisen väestömäärän pysyminen ennallaan on tärkeää ja siihen on keskityttävä ensin, pohti Ekstrand kaupunginjohtajavalinnan alla.

Hän painotti kahta tärkeintä seikkaa.

Seitsemän vuoden pesti

Pietarsaaren uusi kaupunginjohtaja valittiin seitsemän vuoden määräajaksi.

Virassa sovelletaan kuuden kuukauden koeaikaa.

Mikäli johtajasopimus tulee sisältämään määräyksiä erokorvauksesta, hyväksytään johtajasopimus valtuustossa.

Edeltävä kaupunginjohtaja Kristina Stenman siirtyi viime kesänä tasa-arvovaltuutetuksi. Hän oli ensimmäinen Pietarsaaren kaupunginjohtajan virkaan valittu nainen.

Viransijaisena toimi Anne Ekstrand.

Ennen Stenmania Pietarsaaren kaupunginjohtajina ovat toimineet Mikael Jakobsson, Göran Honga, Nicke Andersson, Hans Finne, Paul Hallvar ja Alarik Ahlström.

Kaupunginjohtaja ei ole koskaan ollut äidinkieleltään suomenkielinen.

– Poismuuton vähentäminen voidaan toteuttaa huolehtimalla työpaikoista ja koulutusmahdollisuuksista. Toivomus olisi, että Pietarsaaressa on hyvä asua.

Kaupunginjohtajan valinnan lisäksi valtuuston esityslistalla oli muun muassa kaupungin organisaation ja hallintosäännön päivittäminen. Asia puhutti valtuutettuja puolentoista tunnin ajan.

Keskustelu painottui yksittäisten valtuutettujen mahdollisuuteen jatkossakin tehdä kirjallisia kysymyksiä sekä toisaalta siihen, miten jos mitenkään puheenvuorojen pituutta valtuustossa tulisi rajoittaa.

Kaupunginhallituksen äänestyksen jälkeen syntyneen pohjaesityksen mukaan olisi kirjallisen kysymyksen tekeminen jatkossa vaatinut taakseen viisi valtuutettua. Lars Björklund (sd.) esitti lukumääräksi kolme saaden lukuisia kannattajia eri ryhmistä.

Eero Luomala (Pro Pietarsaari) puolestaan esitti että jatkossakin yksi riittäisi ja sai kannatusta muun muassa Mervi Rantalalta (sd.) sekä Anna-Maija Lyyralta (vihr.).

– En rajoittaisi tätä demokraattista oikeutta tehdä kysymyksiä, linjasi Rantala.

Rantala ja Helinä Sipinen (Pro) katsoivat, että esitetyt rajoitukset kaventaisivat valtuuston pienten suomenkielisten ryhmien mahdollisuuksia saada äänensä kuuluville.

– Eikä niitä kysymyksiä niin paljoa ole ollut ja ne ovat olleet asiallisia, Sipinen muistutti.

Anna-Maja Henriksson (r.) muistutti, että esimerkiksi Kokkolassa vaaditaan peräti neljäsosa valtuutetuista jättämään kirjallisen kysymyksen.

– Tässä salissa se tarkoittaisi yhtätoista valtuutettua.

Björklundin muutosesitykset (kolme valtuutettua kirjalliseen kysymykseen, 15 minuutin maksimipituus ryhmäpuheenvuoroille ja kymmenen muille) menestyivät äänestyksissä ylivoimaisesti.

// Juttua on päivitetty klo 21.45 lisäämällä Anne Ekstrandin kommentteja sekä video vaalituloksen julkistamisesta.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.