keskiviikko 6.7.2022 | 10:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Uutisten viikko: Kalajoelta lähtöisin olevan kirjailijan Heikki Niskan lastenkirjat syntyvät yleensä öisin – "Kirjoitan sängyssä lyijykynällä"

Sari Passoja-Verronen
Ti 2.2.2021 klo 07:00 | päivitetty ti 07:19

Kalajoelta syntyisin oleva kirjailija Heikki Niska kertoo olevansa illanvirkku. Ei siis ihme, että hän kirjoittaa lastenkirjansa yleensä öisin.

Missä ja miten kirjoitat?

– Makaan sängyllä hämärässä silmät kiinni. Pikkuhiljaa alan nähdä tapahtumia, esimerkiksi Hörvelöiden perheen Mönkäniemen kesämökillä. Kirjoitan lyijykynällä muutamia rivejä kerrallaan, sitten suljet taas silmät. Kirjoitussessiot kestävät muutamia tunteja kerrallaan.

Montako lastenkirjaaolet kirjoittanut?

– Julkaistuja lastenkirjoja (kaikki runokokoelmia) on seitsemän, nyt keväällä on tulossa kaksi kirjaa lisää, joista toinen on lastenromaani. Kustantajalla on lisäksi luettavana vielä runoa ja proosaa.

Minkä ikäisille kirjasi ontarkoitettu ja millaisia ne ovat?

– Kaksi pahvikirjaa, Taikakissan värit ja Yrren avaruusmuodot, on tarkoitettu aivan pienille lapsille. Muut kirjat ovat hieman vanhemmille. Ikäsuositukset ovat vähän hassuja, kyllä ne lapsenmielisille aikuisillekin sopivat.

Olet kotoisin Kalajoen Käännänkylästä, mutta missä asut nyt?

– Asun Malminkartanossa, Helsingin luoteisnurkassa.

Mistä saat ideat kirjoihisi?

– Ideat tulevat milloin mistäkin, hassuista sattumuksista, väärin lukemisista ja kuulemisista, omasta elämästä, musiikista, teatterista, taidenäyttelyistä, milloin mistäkin.

Miten lastenkirjailijaksi tullaan?

– Tähän kysymykseen on vaikea vastata, polkuja on niin monia. Luovuuteen liittyy aina mysteerejä. Ehkä kirjoitan sydämeni lapselle, joka on ollut aika yksinäinen ja kokenut kovia. Olen luonut uuden, hauskemman lapsuuden maan, jossa on tilaa erilaisuudelle, lämpöä ja huumoria.

Miten äitivoi muuttuakanaksi?– Hössöttävät Hörvelöt täynnä kommelluksia

Heikki Niskan uusin lastenkirja on Hössöttävät Hörvelöt, joka ilmestyy viimeistään maaliskuun alussa. Se on tarkoitettu noin kuudesta yhdeksään vuotiaille.

Kirja kertoo erikoisesta helsinkiläisperheestä, joka joutuu kommelluksesta toiseen. Mikä on lasten vastaisku, kun äiti tarjoaa heille lanttu-nokkospirtelöitä? Kuinka on mahdollista, että äiti muuttuu kanaksi? Ja että tapetin apinat heräävät henkiin? Entä onko merihirviö todellinen vai lasten enon satuilua? Mikä onkaan kolmannentoista päivän kirous? Ja kuka päätyy Islantiin pyörremyrskyn kourissa?

Hörvelöiden perheeseen kuuluu kaksi lasta, pippurinen Manna ja sanavalmis Aatos eli Ade. Äiti on runoilija, isä kokki.

Kirjan on kuvittanut palkittu virolainen Ulla Saar. Hän on myös arkkitehti.

– Sain juuri valmiiksi Hörvelöiden itsenäisen jatko-osan, jossa perhe seikkailee maalla. Olen rakastunut kirjan päähenkilöihin, kirjoitan heistä varmaan vielä paljon lisää, Heikki kertoo innoissaan.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.