Paikallisuutiset

Pietarsaaren suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Lotta Endtbacka: "Korona-aika näkyy myös sielunhoitokeskusteluina"

Kun Pietarsaaren ja Pedersören evankelisluterilaiset seurakunnat keskiviikkona järjestivät joulunajan tapahtumia koskevan tiedotustilaisuuden nousi yksi asia yli muiden: jumalanpalvelukset.

– Jumalanpalveluselämä on meidän perustamme. Ilman jumalanpalveluksia olisi seurakunnalta pohja pois, sanoo Pietarsaaren suomalaisen seurakunnan kirkkoherraLotta Endtbacka.

Niinpä seurakunnille on tärkeää tuoda kansan tietoon, miten korona-aika vaikuttaa joulunajan jumalanpalveluksiin. Muutoksia totuttuun on tiedossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren kaupunginkirkossa voi tällä hetkellä voimassa olevien säädösten mukaan olla kerralla läsnä korkeintaan 50 henkilöä. Suomalainen seurakunta päätyi tämän seurauksena tekemään kipeän ratkaisun: perinteeksi muodostunutta yömessua ei jouluyönä järjestetä.

"Tärkeää on, että apua tarvitsevat löytävät meille asti korona-aikaankin." Lotta Endtbacka Kirkkoherra

– Sen sijaan messu, joka ei tällä kertaa varsinaisesti ole messu, taltioidaan etukäteen ja se on katsottavissa seurakunnan kotisivuilla aattoiltana klo 23, Endtbacka kertoo.

Entisten ja nykyisten seurakuntanuorten suosima yöpalvelus on perinteisesti kerännyt kolminumeroisen osanottajakunnan.

Muuten joulunajan jumalanpalvelukset toimitetaan ja ne ovat katsottavissa verkossa. Tarkemmat yksityiskohdat ja ohjeet löytyvät seurakuntien verkkosivuilta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös kauneimpia joululauluja lauletaan kirkossa perinteiseen tapaan, mutta laulajaisiin on ilmoittauduttava etukäteen ja 50 hengen sääntö on voimassa.

Rajoituksia, sääntöjä, tiedottamista. Kirkko on korona-ajan vanki siinä kuin muukin yhteiskunta, mutta samalla sen olemukseen kuuluu tarjota apua poikkeusoloista kärsiville.

– Kyllä ihmisten ahdistus ja epävarmuus näkyvät etenkin diakoniatyössä ihan konkreettisesti, Endtbacka sanoo.

– Tärkeää on, että apua tarvitsevat löytävät meille asti korona-aikaankin. Tietysti on huoli, että moni on ihminen jo aika äärirajoilla muutenkin ja koronatilanteen pitkittyminen vaikeuttaa heidän tilannettaan entisestään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pappien työkenttään kuuluvat seurakuntalaisten sielut.

– Kyllä se [korona-aika] näkyy myös yksittäisinä sielunhoitokeskusteluina. Tämä aika ylipäätään herkistää elämän suurille kysymyksille.

– Nyt ollaan asioiden ytimessä, kun ihmisten kanssa keskustellaan.

Sielunhoidon ja esimerkiksi yksityisen ehtoollisen tarjoaminen on kutsumustyön ydinmehua.

– Ne tuntuvat todella merkityksellisiltä myös itselle. Tuohon tarpeeseen vastaaminen on aidosti työtä, mihin meitä on kutsuttu.

Kyynikolle tulisi mieleen, että kirkko saattaa nyt elää eräänlaista etsikkoaikaa ihmisten ollessa peloissaan ja epävarmoja.

– Ei ole missään nimessä niin, että seurakunnan työntekijät ajattelisivat että nyt on hyvä sauma iskeä, Endtbacka vakuuttaa.

– Tämä liittyy kristittynä elämiseen. Me luterilaisina uskomme että ihmisellä on kaipuu transsendenssiin ja jumalayhteyteen. Nämä syvemmän ulottuvuuden kysymykset ovat osa ihmisyyttä ja se jollakin lailla näkyy nyt.

Kirkkoherra katsoo, että kirkon on kyettävä olemaan joustava siinä, miten se ihmisten hengellisiin tarpeisiin vastaa.

– Jospa pystyisimme jollakin lailla tukemaan oli väline ja kohtaamisen tapa mikä tahansa.

Seurakunta voi Endtbackan mukaan olla läsnä niin somessa kuin ihmiselämän äärimmäisillä rannoilla.

– Pienimmillään se on sitä, että Facebookissa painetaan peukkua ja suurimmillaan sitä, että ihmisellä ei ole enää sanojakaan, vaan hän tule kohti ja haluaa tulla kuulluksi ja nähdyksi ja että hänen puolestaan rukoillaan.

Joulu on joka tapauksessa kirkon näkökulmasta ilon juhla, jonka olisi määrä tuoda lohtua kärsivillekin.

Korona puolestaan puuhailee pahana pukkina, joka saattaa tipauttaa yllätyslahjoina nykyistäkin tiukempia rajoituksia tai vaikka mitä.

– Ensi viikolla varmaan taas tiedetään, mitä muutoksia yhteiskunnan taholta tulee ja miten ne meitä koskettavat.

Vuoden suurimman juhlapyhän Endtbacka onnistuu pappisnäkökulmastaan tiivistämään yhteen virkkeeseen.

– Joulun sanoma on totta ja se ei muutu.

Seimellä on kristillisessä perinteessä merkittävä jouluinen roolinsa. Kaupunginkirkon tapuliseimen avajaisia vietetään tänä vuonna itsenäisyyspäivänä klo 16 glögitarjoilun lämmittämänä.

Keskustassa on lisäksi samasta kellonlyömästä lähtien nähtävänä jouluseiminäyttely, joka koostuu kuudesta eri liikeikkunasta. Seimiä voi kiertää katsomassa seimivaelluksen merkeissä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä