Paikallisuutiset

Pietarsaaren avoimien työpaikkojen määrässä merkittävää laskua – Concordian Jarl Sundqvist: "Työvoiman tarve ei ole mihinkään hävinnyt."

Kristian Sundqvist

Pietarsaaressa oli tämän vuoden lokakuussa työttömänä 10,2 prosenttia työvoimasta. Pietarsaaren työttömyys oli Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen kunnista toiseksi korkeimmalla tasolla Vaasan (12,2 %) jälkeen.

Luvut käyvät ilmi tiistaina julkaistusta työ- ja elinkeinoministeriön tilannekatsauksesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tilastot kertovat, että Pietarsaaressa oli viime kuussa 883 työtöntä työnhakijaa ja 105 avointa työpaikkaa. Avoimien työpaikkojen määrä puolittui verrattuna lokakuun 2019 tilanteeseen, työttömien määrä taas on samalla tarkastelujaksolla kasvanut 56 prosentilla.

Pietarsaaren työllisyystilanteen vuositason heikkeneminen seuraa tarkalleen alueen keskiarvoa. Koronatilanne ei siis tämän tilaston valossa näytä vaikuttaneen Pietarsaaren elinkeinoelämään enempää kuin muuallakaan.

Avoimien työpaikkojen määrässä Pietarsaaressa on sen sijaan tapahtunut romahdus, kun alueen yleiseen kehitykseen (7 prosentin vähennys) verrataan.

– Korona. Vientiyritykset katsovat ja odottavat nyt, että miltä näyttää, arvelee Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordian toimitusjohtajaJarl Sundqvist.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kyse on esimerkiksi siitä, päästäänkö yrityksissä tapaamaan asiakkaita ja tekemään kauppaa. Työvoiman tarve ei ole mihinkään hävinnyt.

Vähintään yhtä tärkeää kuin vuoden takaisiin lukemiin vertailu on lyhyemmän aikavälin kehitys. Sundqvist iloitsee tiedosta, että työttömyys ei syyskuusta lokakuuhun lisääntynyt käytännössä lainkaan.

– Työttömyyslukemat putosivat kesällä suhteellisen alhaiselle tasolle ja ovat siellä pysyneet.

Vahvasti vientivetoinen Pietarsaari on kiinteä osa maailmanmarkkinaa ja globaalin mittakaavan tapahtumat näkyvät kaupungissa nopeasti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tulevaisuus on rokoteuutisten myötä nyt hieman selkeämpi kuin kuukausi sitten. Veikkaisin, että ensi vuonna kesälomien jälkeen palataan jos ei normaaliin niin normaalimpaan, Jarl Sundqvist sanoo.

Koko Pietarsaaren seutukunnan työttömyyslukemat ovat Kokkolan seutukuntaa valoisammat. Tästä on kiittäminen esimerkiksi Pedersören ja Uusikaarlepyyn yhä erinomaisia työllisyystilanteita, kummassakin kunnassa oli viime kuussa työttömänä vain viisi prosenttia työvoimasta.

Työttömyys on Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella yhä miesvoittoisempaa. Miehiä alueen työttömistä on tuoreimpien tilastojen mukaan peräti 61 prosenttia.

Pitkäaikaistyöttömyyden osalta näyttää korona katkaisseen monivuotisen positiivisen kehityksen eli yli vuoden työttömänä olleiden määrä on kääntynyt kasvuun.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä