Kulttuuri

Kolme näytelmää yhteen teatteri-iltaan Pietarsaaressa - Novian tulevat näyttämötaiteen pedagogit valmistivat Hot-esityksen: "Tätä näytelmäprojektia tuskin kukaan unohtaa"

Emilia Nyman, Julia Vestman ja Linus Mäkelä Hot-esitykseen kuuluvassa Neitsyt -näytelmässä.
Emilia Nyman, Julia Vestman ja Linus Mäkelä Hot-esitykseen kuuluvassa Neitsyt -näytelmässä. Kuva: Lauri Tarvainen

Pietarsaari

Novian tulevat näyttämötaiteen pedagogit ovat valmistaneet Black boxin estradille Hot -esityksen. Esitys saa ensi-iltansa torstaina 1. lokakuuta.

– Tätä näytelmäprojektia tuskin kukaan unohtaa, en minä eivätkä oppilaani, epäilee ohjaaja, dramaturgiGabriele Alisch.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensi-illan oli tarkoitus olla jo toukokuun alussa.

”Salaisuudet eivät jää kertomatta, eivätkä ajatukset pysy salassa”. Gabriele Alisch Ohjaaja, dramaturgi

– Pian projektin aloittamisen jälkeen jouduimme koronapandemian vuoksi siirtymään etäopetukseen, mikä ei ole aivan helpoimmasta päästä kun kyse on teatterista.

Tekstien ja kohtauksien opettelu tietokoneella etäyhteyksien kautta koettiin haasteelliseksi, mutta toivo näyttelemään pääsystä syksyn aikana jaksoi pitää työmotivaatiota korkealla.

– Analysoimme näytelmät, teimme sokeaharjoituksia, jossa keskityttiin ainoastaan vastanäyttelijän ääneen, verbalisoimme tekemiset, eleet ja impulssit - jokainen omasta kodistaan. Sitten koittikin jo kesäloma, Alisch muistelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Neljän kuukauden tauon jälkeen oli aika herättää projekti henkiin.

– Tällä kertaa meidän kaikkien iloksi oikealla lavalla. Opiskelijat saavat vihdoinkin esittää näytelmänsä. Kahden intensiivisen viikon aikana näytelmä on kasvanut ja on nyt valmis.

Esityksessä yhdistyy kolme näytelmää yhdeksi teatteri-illaksi.

– Näytelmät Talo jonka Ruut unohti, Neitsyt ja Rakastunut terapeutti kertovat ihmisen suhteesta kohtaloon, käyttäytymismalleista, peloista, ja paineista, joita yhteiskunta sekä kanssaihmiset luovat, mutta ennen kaikkea paineista ja vaatimuksista joita luomme itsellemme, kuvaa Alisch.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Katsoja oppii tuntemaan nuoren naisen joka haluaa voittajaksi, kotirouvan joka ihailee laihoja vartaloita, aggressiivisen henkilön joka salaa kaipaa rakkautta. Nuoren naisen, josta tuli kyttääjä. Terapeutin, joka sisäisten ristiriitojen takia tarvitsisi itse terapiaa. Terapeutin asiakkaan, joka uskalsi vapautua kahleistaan. Lapsettoman äidin, haaveilevan anopin, joka ei suostu antamaan periksi. Ilman empatiaa olevan miehen, joka rakastaa kuolleita.

– Kyse on siis täysin tavallisista ihmisistä, jotka kohtaavat ne samat suuret kysymykset mitkä meitä kaikkia askarruttavat. Mitä haluan tehdä elämälläni? Mikä tekee minut onnelliseksi? Mikä tekee minut onnettomaksi? Onko valintani oikeat? Kuinka koen elinpiirini? Valehtelenko itselleni? Kuka minä oikeasti edes olen...?

– Elämä on tragikomedia!

Katsojat voivat varautua syviin tunteisiin, ainutlaatuisiin suhteisiin ihmisten ja kohtalon välillä.

Talo jonka Ruut unohti on Eva Briseen kirjoittama näytelmä. Neljä naista löytävät itsensä merkillisessä paikassa, joka muuttuu jatkuvasti ilman sääntöjä ja logiikkaa.

– Näytelmässä on huumoria, mutta myös syvyyttä. Millaista on olla nainen ja mitä hänen pitää oppia? Pitääkö hänen oppia lainkaan?

Neitsyt-näytelmässä, jonka on kirjoittanut Dea Loher, Roosa ja Franz asuvat pienessä asunnossa, eikä heillä ole muuhun varaakaan. He elävät vaatimattomasti, mitä Roosan äiti Fru Zucker ei lainkaan hyväksy.

– Heillä on kaikki edellytykset saavuttaa jotain suurta, miksi tyytyä niin vähään?

– Neitsyt on näytelmä, joka kertoo minkälainen elämä voisi olla ja minkälaiseksi se voisi tulla. Rauhan etsimistä elämisestä vai kuolemasta. Vai näemmekö itsemme toisessa ihmisessä ja miten me reagoimme siihen?

Claes Anderssonin kirjoittama näytelmä Rakastunut terapeutti on koukuttava psykologinen draama eri ihmisluonteiden välillä.

– Salaisuudet eivät jää kertomatta, eivätkä ajatukset pysy salassa.

Emmadora Andersson ja hänen sisäinen ääni Eir, tapaavat terapeutti Oskarin ja hänen sisäisen äänen Oirin. Kunnes jotain odottamatonta tapahtuu ja ne erkaantuvat toisistaan.

– Kertomus osoittaa ihmiskohtaamisten monimutkaisuuden ja paljastaa meidän sisäiset ja synkimmät ominaisuudet, äärimäisellä tavalla.

Katsojamäärää esityksissä rajoitetaan koronapandemian vuoksi. Hengityssuojia on saatavilla.

– Toiveena on, että kaikki ottavat vastuuta paitsi hyvästä käsihygieniasta myös turvaväleistä toisiin katsojiin ja näyttelijöihin.

Sisäänpääsy edellyttää ennakkovarausta.

Hot

Ensi ilta 1.10. klo 19. Seuraavat esitykset pe 2.10. klo 19, su 4.10. klo 14 ja ma 5.10. klo 19.

Ohjaaja dramaturgi: Gabriele Alisch

Rooleissa: Rakastunut terapeutti: Oskar - Lauri Tarvainen, Emmadora - Cajsa Östman, Eir ja Hjärtrud - Emilia Nikkanen, Oir - Peik Von Essen. Neitsyt : Franz - Linus Mäkelä, Fru Zucker - Rebecca Nugent, Roosa - Mila Nyman. Talo joka Ruut unohti: Annika - Lina Johansson, Kicki - Julia Vestman, Svanhopp - Mila Nyman, Hjärtrud - Emilia Nikkanen.

Äänittäjät: Lise Strand, Kristian Snellman, Jonathan Nurmi, Domnike Himonas.

Musiikki: Lina Johansson, Peik Von Essen.

Graafikko/somevastaava: Linus Mäkelä

Lavastus: Ensemble

Pukusuunnittelu: Julia Vestman, Mila Nyman

PR: Emilia Nikkanen ja Linus Mäkelä

Tuotantoassistentti: Emma Björkskog

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä