perjantai 3.2.2023 | 18:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Puita sellutehtaalle kuljettanut proomu joutui vaikeuksiin Mässkärin lounaispuolella, veneilijöille varoitus kelluvasta puusta – Alus hinataan satamaan illan aikana

Pirkko Högkulla, Vili Ruuska
Ma 28.9.2020 klo 12:03 | päivitetty ma 18:33

Kuitupuulastia UPM:n Pietarsaaren sellutehtaalle kuljettanut proomu joutui merellä vaikeuksiin Pietarsaaren edustalla Mässkärin lounaispuolella sunnuntaina. Alus oli saanut reiän pohjaansa tiettävästi lastauksen aikana Vaasan saaristossa.

Hinaaja Röjvikin puoliksi uponneesta proomusta on tippunut suuria määriä puuta mereen. Pietarsaaren edustalla vesilläliikkujia varoitetaan meressä olevista tukeista.

– Vettä pumpataan parhaillaan pois useiden pumppujen voimin. Perä on uponnut, keula on veden pinnan yläpuolella. Syvyyttä on kuusi metriä syvää, kuvaa Mikael Hagman puhelimitse PS:lle paikan päältä.

Muutoin luotsikutterina Uumajassa Ruotsissa työskentelevä pietarsaarelainen Mikael Hagman oli huvilallaan Mässkärissä sunnuntaina kun hän kuuli proomun kohtaamista ongelmista lähistöllä merialueella.

– Lähdin käymään paikan päällä saman tien ja palasin katsomaan tilannetta maanantaina aamusta.

– Autan missä voin. Kävin juuri hakemassa lisää pumppuja Ådöstä, Hagman kertoo.

Proomu oli kuljettamassa suurta, arviolta 800 kuutiometrin kuitupuulastia Vaasan saaristosta.

Puuta on kuljetettu meritse Vaasan saaristosta Pietarsaareen sellutehtaalle koko kesän yli.

Haveri tapahtui Mässkärin lounaispuolella.

Turun meripelastuskeskus (MRCC Turku) varoittaa veneilijöitä kelluvasta puusta. Alueella täytyy nyt noudattaa varovaisuutta ja ylläpitää hyvää tähystystä, jotta törmäykset vedessä ajelehtivaan puutavaraan vältettäisiin.

Proomu on tasapohjainen, raskaan tavaran kuljetukseen rakennettu laiva.

Oy Adolf Lahti Yxpila Ab:n aluejohtaja Niko Miettinen kertoi kuuden aikoihin illalla, että pelastustyöt on lopetettu. Alus on luovutettu päällikölle, ja proomua ajetaan satamaan. Urakka kestää arviolta nelisen tuntia.

– On vältettävä kaikkea mahdollista aallonmuodostusta hinauksen ympärillä, Miettinen muistuttaa.

//28.9. kello 18.03 Päivitetty juttua. Muokattu otsikkoa.

Lue myös:

Proomusta karkasi mereen runsaasti puutavaraa Mässkärin lounaispuolella Pietarsaaren edustalla – Veneilijöiden on oltava nyt erityisen tarkkoina

#