Paikallisuutiset

Toimitalon kirpputorin toiminta taas täydessä vauhdissa koronapaussin jälkeen: "Kaikki paitsi mummut on myynnissä!"

Pietarsaaressa on muutama talo, jotka eivät paikallisessa lehdessä erityistä esittelyä kaipaa. Yksi niistä on Toimitalo tai kansankielellä vaikkapa Toippari osoitteessa Ahlströminkatu 10; jos et tiedä mistä puhutaan, niin et tunne Pietarsaarta.

Silti kun kadulta astuu taloon sisään saattaa paljasjalkainen pietarsaarelainenkin yllättyä, vastassa nimittäin on hyllykaupalla kirjoja. Syy löytyy Toimitaloyhdistyksen naisten pyörittämästä kirpputoritoiminnasta.

– Vain seinät ovat meillä rajana ja kun talossa järjestetään juhlia pitää tavaraa siirtää aulasta sivuun, nauraaTuula Öhman.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Astutaan aulasta sisään varsinaiseen kirpputorihuoneeseen. Huomio kiinnittyy sekä tavaranpaljouteen että siihen, miltä huoneessa haisee. Ei miltään.

– Kaikki vaatteet pestään eikä täällä ole pölyistä, taustoittaaMarketta Korva.

Hänen tarinansa on samankaltainen kuin monien Toimitaloyhdistyksen talkoonaisten.

– Eihän täällä ollut muualla tansseja kun kaupunkiin muutti ja vaput, työväeniltamat ja vaalitilaisuudet tuli täällä oltua. Jotkut ovat olleet mukana pioneereista saakka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tansseista löytyi myös oma puoliso.

– Monet ovat leskiä nykyään. Jos istuu kotona yksin niin ei paljoa naurata, mutta täällä ollessa hoitaa samalla myös nuppiaan.

Kirpparilla nauru raikuu, kun Öhman, Korva,Sisko Lehto sekäMarianne Hietala ovat samassa huoneessa.

– Kaikki paitsi mummut on täällä myynnissä, he hekottelevat yhteen ääneen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kysymykseen siitä, mitä jokaiselle hyväntekeväisyyskirpparille silloin tällöin lahjoitettaville rikkinäisille vaatteille tehdään on Korvalla, Lehdolla ja Hietalalla vastaus.

– Tuula korjaa ne.

Ja taas nauretaan. Jutunheitossa on totta toinen puoli sikäli, että naiset todellakin pyrkivät korjaamaan mitä mielekkäästi korjattavissa on.

– Ekoroskille viedään se, mitä ei voi pelastaa, he sanovat.

Miten tämä kirppari käytännössä pyörii?

– Olemme auki arkisin yhdestätoista viiteen. Keskiviikoiksi leivotaan pullaa, Öhman kertoo.

Lahjoitettavalle tavaralle ei ole ulkona laatikkoa, mutta tavaraa voi jättää aamuisin ulos rakennuksen lipan alle.

Mitä kaikkea hyllyiltä ja rekeiltä löytyy? Olisi epäreilua ja vaikeaakin vertailla Pietarsaaren kirppareiden tarjontaa toisiinsa, mutta ei tämä paikka tuossa joukossa varjoon jää.

Vaatteet ovat kuten todettua ehjiä ja puhtaita ja kovempien myyntiartikkeleiden osalta sattuu silmään sympaattinen kelloradio ajalta, jolloin moinen edusti uusinta teknologiaa. Asian varmistaa laitteen merkki eli Hitec. Hintana vintage-tuotteella on viitonen ja vehje toimii.

Mutta mikä se tuossa paraatipaikalla ovea vastapäätä möllöttää? Aito ja ainakin päältä katsoen aivan ehjä kristallikruunu.

– Juuri tullut, tietävät naiset kertoa.

Tällaisenkin aarteen hinnoittelu menee työväenaatteen läpikotaisin kyllästämälle talolle soveliaasti eli porukka päättää. Pikapalaverin jälkeen määrittyy kruunun nykyiseksi myyntiarvoksi 40 euroa.

Millaisiahan kruunun, kelloradion ja monien muiden kiehtovien esineiden tarinat ovat? Vastaukset jäävät yksityisyydensuojan piiriin.

– Meillä on periaatteena, että emme kerro, mistä mikäkin tavara tulee, Öhman sanoo.

Omat murheensa tälläkin yhdistystoiminnalla on siitä, että pitkäaikaiset aktiivit ikääntyvät eikä nuorempia sukupolvia ole helppoa saada mukaan. Toisaalta kirpputori osaltaan tuo heitä ainakin taloon sisään.

– Meillä on hyvin paljon nuoria asiakkaita, jotka etsivät ja löytävät ostettavaa, iloitsevat Lehto ja Hietala yhteen ääneen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä