Viihde

Hyvä mieli kiitokseksi käden ojennuksesta. Seuraavan kerran voi Pietarsaaressa käydä luovuttamassa verta syyskuussa. Ajanvaraus käytössä koronapandemian vuoksi

Pietarsaari

Ovi kävi verenluovutukseen tasaiseen, mutta odotettua verkkaisempaan tahtiin maanantaina. Liikkuvan veripalvelun tilaisuuden järjesti seurakuntakeskuksessa tuttuun tapaan Seinäjoen veripalvelutoimisto.

– Odotettua hiljaisempaa oli Pietarsaaressa ja vapaita aikojakin löytyi. Luovutuksia kertyi kuitenkin oikein mukava määrä. Tavoitehan vaihtelee näissä liikkuvan veripalvelun tilaisuuksissa kuudenkymmenen ja sadan luovutuksen välillä, kertoi sairaanhoitajaJasmina Vottonen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paikalle tulleet luovuttajat olivat noudattaneet Veripalvelun koronavarotoimena antamaa suositusta ajan varaamisesta etukäteen. Aiemmin verenluovutustilaisuuksissa muodostuikin helposti jonoja ja väenpaljoutta.

"Minulla on tällä hetkellä korkea hemoglobiini, 155. Ajattelin, että on mistä ottaa ja että on hyvä kun itsellä vaihtuu veri. Samalla voi auttaa muita". Anu Koivisto Verenluovuttaja

Koronapandemian vuoksi käyttöön otettu ajanvaraus mahdollistaa turvavälien noudattamisen ja tiloissa voidaan rajoittaa samaan aikaan olevien ihmisten määrää. Aiemmin aika on ollut mahdollista varata ainoastaan verenluovutustoimistoihin ja muutamilla pilottipaikkakunnilla myös verenluovutustilaisuuksiin.

Ajanvarauksella pystytään lisäksi ennakoimaan luovutusten määrää.

– Näkyvä muutos paikan päällä on, ettei enää ole kymmeniä ihmisiä jonottamassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Verenluovutuspaikoilla on muutettu muitakin käytäntöjä koronapandemian vuoksi.

– Kiinnitämme enemmän huomiota muun muassa luovuttajien käsihygieniaan. Luovutustilaisuudessa tehdään ylimääräisiä käsipesuja, Jasmina Vottonen mainitsi.

Anu Koivisto Evijärveltä oli yksi elämän eliksiiriä Pietarsaaren tilaisuudessa luovuttamassa käyneistä.

– Ensin ajattelin pistäytyä Järviseudun tilaisuuksissa, mutta Pietarsaareen pääsi nopeammin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koivisto on toiminut luovuttajana kerran aiemmin, opiskeluaikoina joskus viisitoista vuotta sitten.

– Minulla on tällä hetkellä korkea hemoglobiini, 155. Ajattelin, että on mistä ottaa ja että on hyvä kun itsellä vaihtuu veri. Samalla voi auttaa muita.

Ajanvarauskäytäntöä Koivisto kiitteli käteväksi ja käyntiä nopeuttaneeksi uudistukseksi.

– Täytin etukäteen netissä vaaditut kyselykaavakkeet. Mukana varsinaiseen luovutustilaisuuteen piti olla kuvallinen henkilökortti. Verikokeen jälkeen pääsi luovuttamaan, mikä kesti kymmenisen minuuttia.

Kiitokseksi sai hyvän mielen ja pientä purtavaa.

– Aion käydä luovuttamassa seuraavan kerran heti kun voi eli kolmen kuukauden päästä ja senkin jälkeen sitten säännöllisesti suosituksen mukaan, kahdesti kolmesti vuodessa.

Seuraavan kerran Pietarsaaressa voi luovuttaa verta maanantaina 7. syyskuuta.

Paras tapa auttaa ja varmistaa sopiva luovutusaika on tehdä varaus ennakkoon. Useamman saattajan kanssa kannattaa jättää menemättä, jotta tiloihin mahtuu enemmän itse luovuttajia.

Porukallakin saa mennä luovuttamaan, kunhan kaikki varaavat oman ajan, Veripalvelusta evästetään.

Ajan voi varata osoitteesta veripalvelu.fi/ajanvaraus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä