Paikallisuutiset

Huumerikosten määrä pomppasi nousuun Pietarsaaressa – poliisi: "Kirjaamme käyttörikoksia aiempaa herkemmin"

Poliisin tilastossa on tältä vuodelta selkeä piikki huumerikosten kasvumäärissä. Kuvassa poliisin takavarikkojen tuloksia.
Poliisin tilastossa on tältä vuodelta selkeä piikki huumerikosten kasvumäärissä. Kuvassa poliisin takavarikkojen tuloksia. Kuva: Markku Jokela

Huumausainerikosten määrä on jyrkässä kasvussa Pietarsaaressa. Poliisin tuoreen puolivuotistilaston mukaan niiden määrä kasvoi alkuvuonna 2020 peräti 82 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan jaksoon.

Pietarsaaressa paljastui tammi–kesäkuussa 133 huumausainerikosta, mikä ylittää jo koko vuoden 2019 ilmitulleiden tapausten määrän.

Tällä hetkellä Pietarsaaressa poliisin tutkinnassa on lähes yhtä paljon huumerikoksia kuin Kokkolassa, jonka asukasmäärä on noin 2,5-kertainen Pietarsaareen verrattuna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rikoskomisario Ove Storvall pitää tätä osittain tilastoharhana – tilanne näyttää pahemmalta Pietarsaaressa kuntarakenteesta johtuen.

– Kokkolassahan on tehty kuntaliitoksia. Jos meillä olisi tehty samaa, tilasto olisi osaltamme erilainen. Luulen Kokkolan rikosten tapahtuvan myös ydinkeskustassa, jossa on päälle 30 000 asukasta, Storvall pohtii.

Alkuvuoden reippaat kasvuluvut selittyvät hänen mukaansa pitkälti sillä, että poliisi on kirjannut käyttörikoksia aiempaa herkemmin.

– Voisin kuvitella, että nousu on enemmän sillä puolella. Olemme aktiivisemmin kirjanneet tietojärjestelmään huumausaineiden käyttöä, joka on paljastunut muun rikostutkinnan yhteydessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Storvallin mukaan huumerikokset ovat luonteeltaan sellaisia, että ne eivät paljastu, ellei poliisi ole aktiivinen. Varkaudet ilmoitetaan säännönmukaisesti poliisille, mutta kukaan ei vasikoi huumepussukkaa taskussaan kantavaa kaveria.

– En osaa sanoa, onko meillä enemmän käyttäjiä jotka jäävät kiinni vai samoja, jotka jäävät useammin kiinni. Pietarsaaressa on tietty populaatio, joka on hyvin aktiivinen sekä muunlaisten että huumerikosten tekemisen saralla, Ove Storvall kertoo.

– Huumeita tulee yhä enemmän maahan ja käyttäjiä tulee lisää, valitettavasti. Luulen, että trendi on samanlainen meillä kuin muuallakin maassa. Poliisin tilastot kertovat jonkinlaisesta ilmöstä ja yhteiskunnan voinnista, mutta tarkempaa tietoa saattaisi löytyä terveydenhuollon puolelta.

Yleisesti ottaen poliisin tutkittavaksi tulleiden rikosten määrä oli Pietarsaaressa lievässä laskussa alkuvuonna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Liikennerikokset mukaan luettuina ilmoitus kirjattiin tammi–kesäkuussa 991 kertaa, kun vuotta aiemmin luku oli 1 049.

Omaisuusrikokset vähenivät noin 400:sta noin 300:aan. Väkivaltarikoksia kirjattiin 74 eli yhdeksän enemmän kuin vuosi sitten.

Seksuaalirikosten määrä kaksinkertaistui seitsemästä 15:een. Alkuvuodesta raiskauksia tuli tutkintaan neljä, ja lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä alettiin tutkia 10:ssä tapauksessa.

Hälytystehtäviä poliisi kirjasi Pietarsaaressa puolen vuoden aikana tasan 2 000.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä