Viihde

Vegan vanhat purjeet pääsevät uusiokäyttöön. Niistä syntyy pietarsaarelaisen muotisuunnittelijan käsittelyssä essuja ja laukkuja joka lähtöön.

Pietarsaari

Laivapihan myymälän valikoimaan on ilmestynyt purjekankaasta tehtyjä uniikkeja laukkuja. Kokoelmaan kuuluu myös essu sekä pehmolelu eli laivarotta Reino.

Uusissa tuotteissa heräävät henkiin puukuunari Vegan lähes 70-vuotiaat purjeet. Ajan hammas näkyy napakassa materiaalissa viehättävästi kuluneina yksityiskohtina. Nahkaiset osat on valmistettu ähtäväläisen EssMa -yrityksen lahjoittamista jäännöspaloista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuotteet ovatJanet Lönnqvistin käsialaa suunnittelusta toteutukseen.

– Tämä on innostava projekti, jossa saan työskennellä aivan toisenlaisen materiaalin kuin sifongin ja silkin parissa. Onneksi purjeita riittää kangasmateriaaliksi vielä metrikaupalla, mutta kun ne loppuvat, loppuvat tuotteetkin, hän toteaa.

Purjehdukseen purjeita ei enää tarvita, sillä Vega-säätiön hallitus päätti 2012, että alus jää halliin seisomaan.

Uusi tuoteprojekti polkaistiin käyntiin vuosi sitten kunMaria Lunabba Vega-säätiöstä otti yhteyttä pietarsaarelaiseen muotisuunnittelijaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Toiveena on, että voisimme edelleen innostaa ihmisiä mukaan säätiön toimintaan ja Vegan kunnostustalkoisiin eri tavoin. Päivämäärää ei ole asetettu, mutta vuonna 2022 Vega täyttää 70 vuotta ja silloin olisi kiva tempaista suuremmin.

Vega on yksi enää kahdesta jäljellä olevasta 91:stä puukuunarista, joita aikoinaan toimitettiin Suomesta Neuvostoliitolle osana sotakorvauksia.

Vegaa käytettiin Tallinnaan sijoitettuna koululaivana kunnes se poistettiin käytöstä vuonna 1979. Viron valtio lahjoitti huonoon kuntoon päässeen aluksen Vega-säätiölle ja se saapui proomulla Tallinnasta Pietarsaareen kesällä 1997, heti juhannuksen jälkeen.

Ajatuksena on nyt tuoda esille aluksen elinkaaren kolme vaihetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vain aluksen takaosa on tarkoitus rekonstruoida alkuperäiseen, vuoden 1952, asuun. Keskiosassa saa jäädä näkyviin aluksen nykyisen turmeltunut tila laivan etuosan havainnollistaessa aluksen rakennetta, Maria Lunabba kertoo.

Suunnitelmissa on rakennuttaa Vegalle näyttelyhalli, jossa laivaa esitellään samaan tapaan kuin Vasa-laivaa Tukholmassa.

Paitsi kuunari Vegan myös kaksimastoisen kaljaasi Jacobstads Wapenin replikan löytää laivapihalta Vanhasta satamasta. Laivapiha on avoinna 31. heinäkuuta asti maanantaista perjantaihin kello 11-16.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä